Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Referentna kamata NBS povećana na 8,5 odsto
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) povećao je referentnu kamatu za 0,5 procentnih poena, na 8,5 odsto godišnje zbog procene da je međugodišnja inflacija u julu veća od očekivane.Kako se precizira u saopštenju, ocena Izvršnog odbora NBS je da će međugodišnja inflacija u julu, odnosno rast potrošačkih cena od jula prošle do jula ove godine, biti oko pet odsto, što je iznad očekivanja iz majskog Izveštaja o inflaciji.
- Povećavajući restriktivnost monetarne politike imali smo u vidu realizaciju rizika vezanih za uticaj slabije poljoprivredne sezone na rast cena hrane na domaćem i međunarodnom tržištu i rast premije rizika na uvozne cene. Pad cena poljoprivrednih proizvoda u junu i julu bio je znatno manji nego što je sezonski uobičajeno - navodi NBS i dodaje da se može očekivati i da rast cena pšenice i kukuruza izvrši pritisak na cene brojnih industrijskih prehrambenih proizvoda.
Takođe se ističe se da je rast premije rizika izazvan krizom javnog duga u nekim članicama evrozone, doveo je do daljeg slabljenja dinara i pored povoljnih makroekonomskih pokazatelja o ostvarenom i očekivanom rastu i platnobilansnom deficitu.
- Slabljenje dinara za posledicu ima rast uvoznih cena koji je do sada imao skroman uticaj na inflaciju zbog niske agregatne tražnje - navela je NBS.
Agregatna tražnja, naglašava se u saopštenju, i dalje deluje dezinflatorno, ali dinamika ekonomskog oporavka ukazuje da će taj uticaj verovatno da slabi, posebno imajući u vidu da je za april 2011. najavljeno odmrzavanje zarada u javnom sektoru i penzija.
- Povećanje referentne kamatne stope za 0,5 procentnih poena potrebno je kako bi se ostvarili srednjoročni ciljevi inflacije od 4,5 odsto plus minus 1,5 procentnih poena za kraj 2011. godine i četiri odsto plus minus 1,5 procentnih pocena za kraj 2012. godine - dodaje NBS.
Prethodna promena referentne kamatne stope NBS (www.nbs.rs) bila je 11. maja kada je snižena sa 8,5 na osam odsto, a od početka 2010. referentna kamata je smanjena ukupno za jedan i po procentni poen.
Centralna banka kao referentnu kamatu koristi kamatnu stopu na dvonedeljne repo operacije. U repo operacijama NBS prodaje hartije od vrednosti uz obavezu da ih u određenom roku otkupi uz kamatu.


Rast cena na malo u julu 5,6 odsto
Cene na malo su u Srbiji u julu porasle za 0,4 odsto u odnosu na jun, dok je ukupan rast cena na malo u 2010. godini dostigao 5,6 odsto, navodi se u novom broju časopisa "Konjukturni trendovi", koji izdaje Privredna komora Srbije.Godišnja julska inflacija merena indeksom cena na malo bila je sedam odsto.
Prema podacima Republickog zavoda za statsitiku, troškovi života smanjeni su u julu, u odnosu na prethodni mesec, za 0,2 odsto, tako da njihov rast u odnosu na kraj 2009. godine iznosi 3,7 odsto, a u odnosu na jul prošle godine 4,4 procenata.
Prosečna zarada u junu iznosila je 47.486 dinara, što predstavlja rast u odnosu na prethodni mesec od 2,2 odsto, kako u nominalnom, tako i u relanom iznosu. U poređenju sa zaradom koja je isplaćena u junu prethodne godine, ovogodišnja junska bruto zarada nominalno je veća za 7,3 odsto, dok je njen realan rast bio upola niži, iznosio je 3,5 odsto.
Kada se uporedi nivo prosečnih zarada ostvarenih u prvom polugodištu ove i prethodne godine, uočava se njihov nominalan rast od 6,5 odsto i realan od 2,3 odsto.
Prosečna neto zarada u junu nominalno i relano je povećana u odnosu na maj za 2,1 odsto i iznosi 34.161 dinar. U poređenju s junom 2009. godine nominalno je veća za 7,5 odsto, a ralno za 3,7. Prosečna neto zarada za šest meseci ove godine, u odnosu na odgovarajući period prethodne godine, nominalno porasla za 6,8 odsto, a realno za 2,6.


Central bank increases key rate
BELGRADE -- The NBS Executive Board today decided to increase the Serbian central bank's key interest rate to 8.5 percent.

The NBS said the decision came in order to its meet mid-term inflation goals.

The board stated that by increasing the level of restrictiveness of the monetary policy, it had in mind some risks related to the poor agricultural season and rising prices in that market in Serbia and abroad.

The year-on-year inflation figure in July is expected to have been "around five percent", said the bank it its statement in Belgrade today, noting that this exceeded expectations found in the May Inflation Report.

On May 11, the central bank lowered the reference interest rate from 8.5 percent to eight percent. At the beginning of 2010, the rate was 9.5 percent.

The prime lending rate is an economic indicator and is often used as a measuring point for adjusting interest rates on other types of loans.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta