Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Rudnap Group Minel Kotlogradnja" - Primer uspešno privatizovane kompanije
Miroslav Čučković, član gradskog veća grada Beograda, posetio je fabričko postrojenje kompanije "Rudnap Group Minel Kotlogradnja". Povod za svečanu posetu je podatak da je ovog proizvođača termoenergetske opreme i regionalnog izvoznika, Agencija za privatizaciju ocenila kao jednu od najuspešnije privatizovanih kompanija na teritoriji grada Beograda, saopštila je "Rudnap Group Minel Kotlogradnja".

Prema navodima ove Agencije, kompanija je ispunila sve obaveze iz ugovora, uključujući i obavezu investiranja 2 mil EUR u definisanom roku, zadržavanje delatnosti, sprovođenje socijalnog programa i podmlađivanje radnog kadra. Tehnološki nivo proizvodnje podignut je na viši nivo, u skladu sa savremenim zahtevima tržišta Srbije, ali i Evropske Unije.

- Kompanija "Rudnap Group Minel Kotlogradnja" (RGMK) je jedna od kompanija koja pozitivno utiče na razvoj privrednog ambijenta Beograda. Učestvovali su u rekonstrukciji toplana Novi Beograd i Voždovac za koje su u postrojenjima fabrike napravljeni najveći kotlovi, a tokom realizacije projekta ostvarena je i odlična saradnja sa JP "Beo elektrane". U okviru plana grada za izmeštanje industrije van grada, planirano je da novo postrojenje fabrike bude izmešteno u Obrenovac, van gradskog jezgra, što će istovremeno predstavljati partnerski odnos sa još jednom gradskom opštinom Obrenovac - izjavio je Miroslav Čučković, član gradskog veća grada Beograda.

Vučko Vuković, generalni direktor RGMK, rekao je da su u kompaniji ponosni što je Agencija za privatizaciju prepoznala napore koje ulažu u cilju konstantnog unapređenja proizvoda, tehnologije, organizacije i poslovanja.

- Od kako je "Rudnap Group" na aukciji kupio "Minel Kotlogradnju" 2006. godine, u kompaniju je uloženo blizu 10 mil EUR, i sada smo u prilici da se vratimo na puteve stare slave. Poštujemo standarde koji propisuju kontrolu kvaliteta na najvišem nivou, zadovoljavanje potreba domaćih kompanija za ovim proizvodima je jedan od naših imperativa, a realizovali smo i uspešan izvoz u zemlje kao što su Bosna i Hercegovina, Slovenija i Austrija. Svim preprekama i novim projektima pristupamo punim kapacitetom, u cilju realizacije uspešne poslovne politike. Naši zaposleni su naša najveća vrednost, pa se trudimo da im obezbedimo najbolje uslove, kao i dodatnu obuku i stručno osposobljavanje. Zahvaljujemo se i gradskoj vlasti što nam pruža podršku i i nadamo se da ćemo motivisati i ostale kompanije da pođu našim stopama i ulože u poslovni napredak i progres svoje zajednice - izjavio je Vuković.


Završeni dogovori sa MMF-om
Beograd -- Misija Međunarodnog monetarnog fonda završila je razgovore sa Vladom Srbije u okviru pete revizije aranžmana vrednog 3 milijarde evra.
Predstavnici MMFa sutra će saopštiti rezultate dvonedeljnih pregovora i javno odgovoriti na zahtev ministra ekonomije Mlađana Dinkića da se odmrznu plate i penzije.

Sam Dinkić juče je rekao da je napravljen kompromis jer će, umesto od oktobra što je on tražio, i aprila 2011 što je bio stav MMFa, odmrzavanje se desiti u januaru.

S obzirom na to da će biti reč o jednocifrenom procentu, postavlja se pitanje koliko će odmrzavanje zarada zaista povećati standard građana.

Kao novogodišnji poklon zaposleni u javnom sektoru i penzioneri od Vlade Srbije dobiće povećanje plata i penzija.

To je kompromis koji je ministar ekonomije Mlađan Dinkić postigao sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda.

Ukoliko na sutrašnjoj konferenciji za novinare to potvrdi i Albert Jeger, to će značiti da će zaposleni i penzioneri dobijati uvećane zarade za procenat inflacije u poslednjih 6 meseci 2010. godine.

S obzirom na to da je projektovana inflacija za ovu godinu 6, plus minus 2 odsto, građani mogu da očekuju povećanje zarada između 4 i 5 odsto.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže da je odmrzavanje zarada bitan pomak ali da to nikako neće uticati na bolji standard građana.

„Pet posto na prosečnu penziju od 20 000 ili nešto manje od toga to je svega 1000 dinara . To je stvarno izuzetno mali prosek ili kad su u pitanju plate to je negde oko 1500 dinara. Ali je bitno da dolazi do odmrzavanja i da počinje sa normalizacijom stanja. Pitanje i ono što je bitno sada da li će inflacija ili kurs evra pojesti unapred ovo najavljeno povećanje. Ako dođe do toga onda smatram da nema nikakve svrhe i što je došlo do povećanja ", rekao je on.
Prema računici ministarstva ekonomije povećanja plata i penzija trebalo bi da bude nastavljeno tokom cele sledeće godine.

Miloje Kanjevac, iz Instituta za istraživanje tržišta ne vidi iz kojih izvora će se pokriti povećanje plata i penzija.

„Plate i penzije su male ali u odnosu na ono što imamo, nisu. Jer veće nemamo. Lako je sada dići plate i penzije i povećati inflaciju. Niste time napravili ništa. Osnovna je muka proizvodnja i naravno standard. Sada je bitno da kurs dinara bude realan da bi se time povećao izvoz, a smanjio uvozu. Povećan izvoz znači povećana proizvodnja, a povećana proizvodnja znači povećana zaposlenost ", smatra Kranjevac.

Za povećanje standarda građana, Miloje Kanjevac kaže da je bitno pratiti i savete odnosno zahteve MMF-a koji su upućeni Vladi Srbije, a najviše se tiču otpuštanja viška radnika.

„Proizvodnja je blago porasla ali zaposlenost pada. To ne može Srbija da izdrži i nije to rešenje. Rešenje je u većoj proizvodnji a u manjoj potrošnji a pogotovu manjoj potrošnji administracije ", dodaje on.

Ekonomisti ocenjuju da ukoliko se Srbija bude držala dogovora sa MMF-om, povećanje zarada i penzija neće uzgroziti makroekonomsku stabilnost.
Rast plata i penzija u 2011. godini trebalo bi da bude oko sedam odsto, procenio je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Pavle Petrović, povodom dogovora Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda.

On je, istovremeno, upozorio na opasnost od različitih vidova pritisaka da se plate i penzije povećaju iznad nivoa koji je dogovoren sa MMF-om.

Ukoliko se Srbija bude pridržavala dogovora s MMF-om za celu 2011. i 2012. godinu o kontroli rasta penzija i zarada u javnom sektoru, onda to ne bi trebalo da ima uticaj na inflaciju i makroekonomsku stabilnost uopšte, rekao je Petrović povodom postignutog dogovora vlade i Fonda da se plate i penzije odmrznu od 1. januara 2011.

"A dogovor je da se plate tokom cele 2011. godine povećaju za iznos inflacije, plus polovina rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP). Gruba procena bi bila da bi plate i penzije tokom cele 2011. mogle da porastu za oko sedam odsto", naveo je Petrović.

Prema njegovoj oceni, to će značiti da će Srbija i u 2011. godini još imati relativno visok deficit budžeta od četiri odsto BDP-a, iako će on biti značajno smanjen u odnosu na očekivanih 4,8 odsto BDP-a u ovoj godini.

Petrović smatra da bi smanjenje deficita budžeta do 2015. godine na jedan odsto BDP-a trebalo da bude samo jedna tačka u srednjoročnom planu i u tom slučaju bi povećanje javne potrošnje bilo održivo.

"Dakle, glavnu opasnost koju ja vidim u 2011. godini je da se vrši pritisak da se povećaju plate i penzije iznad nivoa koji je dogovoren sa MMF-om", upozorio je Petrović.

Petrović kaže i da bi kako privreda bude rasla, već iduće godine trebalo te subvencije da se smanje. Prema njegovoj oceni, to je nužno zlo i kada država deli novac, "uvek je tu značajan deo neefikasnosti, lobiranja i preraspodele", a tu postoji prostor za ostvarivanje ušteda u potrošnji.
Ekonomista Goran Nikolić iz Centra za novu politiku izjavio je da bi odmrzavanje penzija i plata u javnom sektoru trebalo da iznosi najmanje 5,5 odsto, što je ipak nedovoljno imajući u vidu da su plate u Srbiji, preračunate u evro, samo u poslednjih godinu dana realno smanjene za oko sedam odsto, a penzije čak 13 procenata.

"Posle dve godine zamrzavanja plata i penzija, bilo je realno da dođe do njihovog odmrzavanja, imajući u vidu da je od oktobra 2008. do danas realan pad mase zarada i penzija iznosio desetak odsto. To znači, da je toliko realan pad standarda", rekao je Nikolić, u prvom komentaru na dogovor vlade i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o odmrzavanju plata i penzija od januara 2011. godine.

"Mislim da je ovo sasvim očekivana odluka i da je tu naša vlada uspela da izdejstvuje od MMF-a takav sporazum", dodao je on.

Odgovarajući na pitanje koliko bi trebalo da iznosi povećanje zarada i penzija, Nikolić je objasnio da bi to trebalo da bude prema formuli koju je MMF ranije saopštio, a iznosila bi najmanje 5,5 odsto u 2011. godini.

"Mislim da je to minimum i da tu postoji prostor i treba da vidimo da li tu povećanje može biti veće", istakao je Nikolić.

Kada reč o efektima odmrzavanja plata i penzija na inflaciju, dakle i na makroekonomsku stabilnost, Nikolić smatra da to relativno malo povećanje ne bi trebalo da prouzrokuje veće probleme u monetarnoj politici, posebno imajuci u vidu da još imamo slabu tražnju, odnosno slabu kupovnu moć.
Prema rečima Nikolića, prema proseku plata izraženim u evrima, čak je i Bugarska stigla Srbiju, Makedonija u proseku ima veće plate nego naša zemlja, a prosek u Crnoj Gori je za više od 40 odsto veći nego u našoj zemlji.

"Zahvaljujući tome, Srbija postaje zemlja koja je počela da privlači investicije", kazao je on i skrenuo pažnju da se dolazak stranih investitora ne može podstaći samo niskim platama", rekao je Nikolić.

Kada je reč o najavljenom paketu jednokratne pomoći od po 5.000 dinara za oko milion penzionera sa najnižim primanjima, Nikolić je istakao da to povećanje, sa aspekta makroekonomske stabilnosti, svakako neće ugroziti planirani okvir ciljane inflacije, zato što to povećava tražnju samo u jednom mesecu za pet odsto.

"S druge strane, jako je dobro što se nastavljaju fiskalni posticaji i praktično negde oko dve trećine para, koje će biti obezbeđene boljom popunom budžeta nego što je to bilo negde u aprilu, smatramo da će biti važan podsticaj privredi", kazao je on.

Prema njegovoj oceni, subvencionisani krediti su ključ održanja i blagog rasta privredne aktivnosti u ovoj godini i biće nastavljeni i krajem ove godine.
 


KRAVCENKO: Shares to reach real value after modernization of NIS
Kiril Kravcenko, the Director General of the Petroleum Industry of Serbia (NIS), said yesterday (August 30, 2010) that the the price of the shares on the first day of trading was reflecting the current affection of buyers and sellers and announced that the shares of NIS would reach their real value upon completion of modernization of the refinery in Pancevo.

- The value of shares will be determined by the market, that is, the number of those who want to sell or buy the shares. As far as the appraisal of the company's value is concerned, professional market players - banks and broker companies - will soon be able to give their public estimates and prognoses, which will enable their comparison with the estimates done by the NIS management - said Kravcenko.

- The losses from the previous years have the most significant influence on the value of shares, as well as the current negative financial results, which are the consequence of poor macroeconomic conditions - said Kravcenko and added that the management of NIS worked on systematic improvement of current results for that reason, as well as on modernization of the production complex and the company's development strategy.

He estimated that the shares of NIS would get their real value upon completion of modernization of the refinery in Pancevo and the company's market expansion. He also added that the works on modernization of the refining complex of NIS went as planned, while the deadline for their completion was the end of 2012.


„Monbat“ otvara fabriku u Inđiji
Inđija -- Kompanija Monbat otvoriće sutra fabriku za preradu starih olovnih akumulatora i izradu legura na bazi olova u Inđiji.
U fabriku je uloženo 12 miliona evra, a kako je najavila kompanija, biće zaposleno 70 radnika.

Za septembar se planira početak probne proizvodnje.

Bugarska kompanija Monbat je navela da će se u fabrici u Inđiji primenjivati najsavremenija tehnologiju u oblasti obojene metalurgije koja podrazumeva zatvoreni tip reciklažnog sistema, bez ispuštanja tehnološke vode.

Otvaranje je odlagano više od godinu dana pošto su Ekološki pokret Srbije i građani tražili da se zabrani rad Monbatovoj fabrici u Inđiji jer se nalazi neposredno uz postojenje za crpljenje vode.

Najavljeno je da će otvaranju fabrike prisustvovati predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, ministar ekonomije Mlađan Dinkić, ambasador Bugarske Georgi Dimitrov, gradonačelnik Inđije Goran Ješić i predstavnici Monbata.


EBRD zadovoljna Srbijom
Beograd -- Direktorka kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Beogradu Hildegard Gacek kaže da je ta finanasijska institucija zadovoljna poslovanjem u Srbiji.
Ističući da je "Srbija aspolutni pokretač nekih aktivnosti", Gacek je naglasila da se računa na nju da odigra značajnu ulogu u regionalnom razvoju.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin je istakao da pored finansiranja različitih projekata i unapređenja konkurentnosti, EBRD posebnu pažnju poklanja podizanju institucionalnih kapaciteta svojih klijenata.

Prema njegovim rečima svi zainteresovani privrednici, koji spadaju u ciljnu grupu potencijalnih klijenata EBRD kao ugovarača, dobavljača i isporučioca roba i usluga, trebalo bi da se upoznaju sa politikom i pravilima EBRD u oblasti nabavke i da čuju praktične savete za učešće na tenderima.

"Ovo shvatamo i kao novu šansu za srpske kompanije da podignu sopstvene kapacitete za učešće u procesu nabavke klijenata EBRD-a u Srbiji, ali i u regionu", naglasio je Bugarin.

Bivši ekspert za javne nabavke EBRD-a u Londonu Veljko Sikirica naglasio je da ova institucija raspolaže značajnim novčanim sredstvima, odnosno da je kapitalna baza banke oko 30 milijardi evra i da banka posluje u 30 zemalja u više od 36 poslovnih centara.

Ova banka, prema njegovim rečima, planira da samo u periodu od 2009. do 2011. godine plasira od tri do pet milijardi dolara u različite vrste projekata.

Finansiraju se različite vrste projekata, a kada je u pitanju Srbija do sada je najviše novca uloženo u finansiranje infrastrukturnih projekata, agrobiznis, projekte lokalnih samouprava i podršku finansijskim institucijama u zemlji.


Salary freeze to be lifted in January 2011
- Minister of Finance Diana Dragutinovic has confirmed that an agreement has been reached with the IMF that the public sector salary and pension freeze will continue to be in place until the end of this year and that in 2011 three adjustments will be made, in January, April and October - it is stated on the website of the Serbian Government.

In an interview for tomorrow’s edition of the Ekonomist magazine, Dragutinovic said that in January 2011 salaries and pensions would be increased in accordance with the six-month inflation, or by a little less than 3%.

In April, they will be adjusted for three-month inflation and half of the GDP growth rate, while in October, adjustments will made for six-month inflation, she explained.

According to the Ministry of Finance, a further RSD 12 billion will have to be set aside for this purpose in the 2011 budget, nearly RSD 4 billion more than was agreed upon in an earlier agreement under which salaries and pensions were to remain unaltered until April next year, she outlined.

She emphasised that the fiscal responsibility bill had been finalized with the IMF and that it would be put before the Parliament by 20 September 2010 at the latest. The adoption of this bill is a condition for the approval of the fifth revision of Serbia’s standby arrangement with the IMF.

The bill will ensure that the fiscal deficit in 2011 does not exceed 4% of GDP, concluded the Minister.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta