Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Telefonija" isključena iz korpe indeksa Belex 15
Beogradska "Telefonija", odlukom indeksnog komiteta Beogradske berze, isključena je iz sastava indeksne korpe indeksa Belex 15.

Odluka stupa na snagu 30. septembra tekuće godine a još uvek nije poznato koja će hartija postati deo ovog repernog pokazatelja kretanja najlikvidnijih hartija.

Indeksni komitet je takođe doneo odluku da se free float faktor emitenta "Alfa plam" smanji na 50,95% nakon što su dominantni akcionari povećali procenat vlasništva u ovoj kompaniji.

Pokazatelj Belex 15, predstavlja reperni indeks akcija na Beogradskoj berzi, u čiji sastav ulaze najlikvidnije hartije tržišta a dominiraju bankarske akcije koje čine preko 60% indeksne korpe.


NIS otvorio kancelarije za manjinske akcionare u Beogradu i Novom Sadu
"Naftna industrija Srbije" (NIS) otvorila je juče kancelarije za poslove sa manjinskim akcionarima u Beogradu i Novom Sadu, kako bi što adekvatnije i preciznije informisala manjinske akcionare, navodi se na sajtu ove kompanije.

Zainteresovani akcionari NIS-a mogu se obratiti zaposlenima u kancelariji u Beogradu, u ulici Milana Rakića 52 ili u Novom Sadu u ulici Narodnog fronta 12.

Kancelarije su otvorene radnim danom od 8 do 16 sati, a akcionari sve potrebne informacije mogu dobiti i pozivom broja telefona "kol centra" 011/22 000 55.


Government of Republic of Srpska to become co-owner of Agrobanka in RS
The Government of the Republic of Srpska will co-participate with Agrobanka from Serbia in formation of a namesake bank in the Republic of Srpska (RS), which should be opened in 2011.

The founding share of the entity government as a co-owner will amount to 20%, and the funds will be provided from Investiciono-Razvojna Banka RS (Investment-Development Bank of RS), that is, its funds.

The Serbian bank should invest 80% of capital and, according to Prime Minister of RS Milorad Dodik, the bank in RS should start operating from the New Year and it will be focused on the issues of support to agricultural production.

Dodik said at the press conference after the meeting of the Government of RS that the agreement had been reached with the representatives of the Serbian bank, which would give a founding share of 10 million euros, EUR 2m of which would be invested by the Government of RS.

Minister of Finance of RS Aleksandar Dzombic said that Serbian Agrobanka was a successful, commercial bank that disposed of total balance sum of 650 million euros and that it had achieved positive results in 2009 and the first half of 2010.


Last year, Belgrade-based Agrobanka turned about 12 million euros worth of profit and registered about 200 million euros worth of revenues.


"Agrobanka" i Vlada Republike Srpske partneri u osnivanju "Agrobanke" u RS
Vlada Republike Srpske učestvovaće zajedno s Agrobankom iz Srbije u formiranju istoimene banke u Republici Srpskoj, koja bi trebalo da počne s radom 2011.

Osnivački kapital entitetske vlade kao suvlasnika biće 20%, a sredstva će biti usmerena iz Investiciono-razvojne banke RS, odnosno njenih fondova, prenela je "Fena".

Srpska banka bi uložila 80% kapitala, a kako kaže premijer Republike Srpske Milorad Dodik, banka u RS bi trebalo da počne da radi od Nove godine i, kako joj sam naziv kaže, biće usmerena na pitanja podrške poljoprivrednoj proizvodnji.

Dodik je na pres-konferenciji nakon sednice Vlade RS kazao da je postignut dogovor s predstavnicima srpske banke, koji će dati osnivački kapital od 10 mil EUR, od čega Vlada RS ulaže 2 mil EUR.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je da je srbijanska Agrobanka uspešna, komercijalna banka koja raspolaže ukupnom bilansnom sumom od 650 mil EUR, te ostvarenim pozitivnim rezultatima u protekloj i prvom polugodištu ove godine.

U prošloj godini Agrobanka iz Beograda imala je, kazao je Džombić, oko 12 mil EUR dobiti, te oko 200 miliona prihoda.


Gligorov: Oporavak Srbije biće spor
Beograd -- Ekonomista Vladimir Gligorov kaže da će privredni oporavak Srbije biti spor i da nema osnova za optimistička očekivanja.
Ako je u prvoj polovini godine možda počelo da se pomalja uverenje da će doći do zaokreta, sada je jasno da ga nema i usled toga su očekivanja (privrednika) pogoršana, kazao je on.

Gligorov navodi da prodaja u Srbiji stagnira, obaveze preduzeća se ne smanjuju, dok cene i kamate rastu uz veoma spor oporavak od ekonomske krize i najavu fiskalne konsolidacija uz stalni pad zaposlenosti.

"To sve znači da ce domaća tražnja u dužem periodu da bude slaba", kazao je Gligorov, koji je saradnik Bečkog ekonomskog instituta,

Prema rečima Gligorova, srpskim kompanijama ostaje plasman na strano tržište, ali je za to tek potrebno razviti proizvodnju konkurentne robe za šta su potrebna sredstva, kreditna i investicijska, kojih nema.

"Privredna politika je potpuno neinventivna i uglavnom se koriste pasivne mere, dakle subvencioniše se, i to selektivno, ali se ništa ne čini na promeni uslova privredjivanja i ne otvaraju se mogućnosti za nove preduzetnike", kaže on.

Gligorov je ocenio i da u Srbiji nema ni ideja niti strategije novog ekonomskog razvoja ističući da to što se priča o novoj strategiji nije dovoljno konkretno, niti se vidi da se primenjuje kroz mere.

"U ovom času postoji samo jedna strategija: smanjenje realnih troškova rada, pre svega kroz devalvaciju dinara, i iščekivanje stranih investitora kojima bi to trebalo da pogoduje. Nešto se ulaže u infrastrukturu, ali to ide sporo i neujednačeno", rekao je on.

Uz to bi, kako je dodao Gligorov, bile potrebne veoma duboke i brze strukturne reforme i potpuna transparentnost kada je reč o odnosima sa regionalnim i evropskim partnerima.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta