Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Impol Seval" očekuje izvoz veći od 100 mil EUR
Valjaonica aluminijuma iz Sevojna, kako je i ranije objavio direktor ove kompanije Ninko Tešić, nastavila je da beleži dobre poslovne rezultate u tekućoj godini. Ova kompanija koja izvozi 96% ukupne proizvodnje ove godine će zahvaljujući izvozu aluminijuma na tržišta EU, Rusije i Belorusije zabeležiti natprosečne poslovne rezultate.

- Vrednost izvoza za prvih 8 meseci je bila 57 mil EUR. Očekujemo da do kraja godine ukupan izvoz bude preko 100 mil EUR u odnosu na prošlu godinu, kada je bio 36 mil EUR. To je skoro tri puta veća realizacija nego prošle godine - rekao je Tešić.

Prema njegovim rečima, "Impol Seval" će u naredne dve godine uložiti oko 25 mil EUR u dalje osavremenjavanje proizvodnje i ekološke standarde. Valjaonica iz Sevojna, koja od kraja 2002. godine posluje pod kontrolom slovenačkog "Impola", beleži prilično skromnu trgovinu na Beogradskoj berzi, a po trenutnoj ceni od 700 dinara tržišna kapitalizacija ove kompanije iznosi tek 660 miliona dinara (6,3 mil EUR).


Južnokorejci zainteresovani da u Srbiji grade "park dobavljača" za automobilsku industiju
Južnokorejski ministar ekonomije Park Jun predložio je u razgovoru sa ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem u Seulu da se u Srbiji napravi "park dobavljača" za automobilsku industiju iz Južne Koreje.

Park dobavljača u stvari podrazumeva da nekoliko kompanija na jednom mestu proizvodi auto delove, a ti auto delovi bi se izvozili za "Hyundai" i "Kia" u Slovačku i Češku, kao i za druge kompanije sa kojima sarađuju južnokorejske kompanije, pre svega za "Volkswagen", saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Kako se navodi u saopštenju, Dinkić je ocenio da je to jako dobra ideja.

On je kazao da je dogovoreno da delegacija korejskih proizvođača poseti Srbiju kako bi konkretizovali dogovor.

Dinkić se sastao danas u Seulu sa predstavnicima više od 60 južnokorejskih kompanija na investicionoj konferenciji u organizaciji Korejske agencije za promociju trgovine i investicija (KOTRA).

Ministar Dinkić održao je danas u Seulu prezentaciju korejskim investitorima na temu povoljnosti ulaganja u Srbiji. On će sutra posetiti kompaniju "Samsung" koja je globalni lider u oblasti telekomunikacija i digitalnih medija, dodaje se u saopštenju.


"Naftna industrija Srbije" ulaže 1 mlrd EUR u razvoj do 2015.
Generalni direktor "Naftne industrije Srbije" (NIS) Kiril Kravčenko izjavio je da će u tu kompaniju biti uloženo oko milijardu evra u okviru petogodišnjeg investicionog ciklusa.

Kravčenko je na skupu o snabdevanju energijom i investiranju u energetski sektor kazao da će polovina planiranih investicija biti za modernizaciju rafinerije nafte u Pančevu.

Kako je naveo, planirana su ulaganja i u proizvodnju nafte iz sopstvenih izvora i modernizaciju benzinskih pumpi u Srbiji i širenje mreže u regionu, prvo u Bugarskoj i Rumuniji, a zatim i drugim državama.

- Cilj je da "Naftna industrija Srbije" od nacionalne postane regionalna kompanija - istakao je generalni direktor NIS-a.

Kravčenko je kazao da NIS ima oko 500 benzinskih stanica u Srbiji i trenutne kapacitete za preradu 7,3 miliona tona nafte godišnje.

"Gazpromneft", ćerka-firma ruske državne kompanije "Gazprom", preuzeo je većinski udeo u NIS-u u februaru 2009. godine, nakon što je platio 400 mil EUR i obevezao se da će uložiti oko 550 mil EUR u modernizaciju proizvodnje i poslovanja do 2012. godine.


Za obilaznicu oko Beograda 40 mil EUR - Potpisan ugovor sa EIB
U Vladi Srbije je potpisan ugovor o kreditu Evropske investicione banke (EIB) od 40 mil EUR javnom preduzeću "Putevi Srbije" za gradnju dela obilaznice oko Beograda i garanciji za taj kredit.

Ugovore su sa predsednikom EIB Filipom Mejstadom potpisali su ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović i generalni direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.

- Kredit je izuzetno povoljan jer će se otplaćivati 25 godina, sa grejs periodom od sedam godina i godišnjom kamatom koja će iznositi šestomesečni euribor plus 0,7%, što je sada manje od dva odsto - rekla je na konferenciji za novinare Dragutinovićeva.

Za radove na obilaznici oko Beograda ukupno je potrebno 360 mil EUR, od čega je EIB obezbedila kredite od 180 mil EUR. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) će kreditirati radove sa 60 mil EUR, a ostatak će "Putevi Srbije" pribaviti iz svojih sredstava.

EIB će, kako je najavila Dragutinovićeva, u novembru u Beogradu otvoriti regionalnu kancelariju. Od 2001. godine ta banka je u Srbiji investirala 2,6 mlrd EUR i, prema rečima ministarke, ostaje pouzdan partner Srbiji.

- Obilaznica oko Beograda je jedan od sedam projekata koje EIB finansira u Srbiji, a za izgradnju puteva je izdvojeno više od 700 mil EUR- rekao je Mejstad.

Prošle godine je EIB za projekte u Srbiji obezbedila 893 mil EUR, približno koliko i ove godine, a za 2011. godinu, kako je istakao predsednik te banke, ima velike planove za Srbiju.

- EIB daje snažnu podršku Srbiji na putu priključenja Evropskoj uniji- rekao je Mejstad.

On je potvrdio da će se EIB uključiti finansiranje proizvodnje "Fiatovih" automobila u Kragujevcu, kao i dobavljača auto delova iz Srbije.

- Kreditom EIB za obilaznicu oko Beograda finansiraće se radovi na delu od Ibarske magistrale do skretanja za Avalu u dužini 5,4 kilometra, na kojoj su tri mosta i tunel- objasnio je Drobnjak.

Radovi će, prema planu "Puteva Srbije", trajati od 12 do 18 meseci.


Otvoren novi pogon "Hemofarma" kod Banja Luke - investicija od 10 mil EUR
Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik otvorio je juče u Banjaluci novi proizvodni pogon i dve nove linije za pakovanje vršačke farmaceutske kompanije "Hemofarm", u vrednosti od 20 miliona konvertibilnih maraka (KM), odnosno oko 10 mil EUR.

Dodik je rekao novinarima da je u ove pogone "Hemofarm" Vršac uložio 15 miliona KM (oko 7,5 mil EUR), dok je Investiciono-razvojna banka (IRB) RS obezbedila kredit od 5 miliona KM (oko 2,5 mil EUR), što je, kako je naveo, još jedan dokaz opravdanosti postojanja ove banke.

- IRB RS u sektoru za podršku zapošljavanju ima trenutno 350 miliona KM (oko 175 mil EUR), koji čekaju da budu plasirani u ovakve, ili slične poslove - rekao je Dodik, dodajući da je ovo jedna od najreferentnijih kompanija u jugoistočnoj Evropi, koja ima stabilnu proizvodnju i poslovanje.

Potpredsednik vršačkog "Hemofarma" Dragomir Ćurčić podsetio je da ovo preduzeće danas zapošljava u Republici Srpskoj 163 radnika i da se trenutno proizvodi 650 miliona tableta.

- Nakon ove i još nekih planiranih investicija dostići ćemo kapacitet od milijardu i po tableta godišnje i vrednost kapitala od 60 miliona KM (oko 30 mil EUR) - naveo je Ćurčić.

Direktor "Hemofarma" Banja Luka Aleksandar Veselinović rekao je da ovo preduzeće više od 90% svoje proizvodnje izvozi, i to na sva tržišta na kojima je prisutna nemačka farmaceutska kompanija "Stada" (u čijem je vlasništvu "Hemofarm").


Petroleum Industry of Serbia invests 1 billion euros in development prior to 2015
Kiril Kravcenko, the Director General of Petroleum Industry of Serbia (NIS), said that about 1 billion euros would be invested in that company within the five-year investment cycle.

Kravcenko said at the meeting dedicated to the supply of energy and investments in the energy sector that the half of the planned investments would be spent on the modernization of the oil refinery in Pancevo.

As he said, the plan includes the investments in the production of oil from the company's own sources and modernization of gas stations in Serbia and the expansion of the regional network, primarily in Bulgaria and Romania, and then in all other countries as well.

- The aim is that NIS grows from a national into a regional company - the NIS CEO pointed out.

Kravcenko stated that NIS had about 500 gas stations in Serbia and the current capacities for processing 7.3 million tons of oil per year.

Gazpromneft, Gazprom's daughter company, took over the majority share of NIS in February 2009 after paying 400 million euros and promising to invest about 550 million euros in the modernization of production and operations prior to 2012.


Impol Seval expects export worth over 100 million euros
Copper Mill in Sevojno, as it has already been announced by its CEO Ninko Tesic, has continued achieving good business results in 2010. This company, which exports 96% of total production, is going to achieve above-the-average business results this year thanks to the export of aluminum to the markets of the EU, Russia and Belarus.

- The value of the export in the first 8 months amounted to 57 million euros. We expect the total export by the end of the year to exceed the value of 100 million euros, while it amounted to only 36 million euros in 2009. That is nearly three times bigger realization than the last year - said Tesic.
According to him, Impol Seval will invest about 25 million euros within the next two years in further modernization of the production and ecological standards. The Sevojno-based Copper Mill, which operates under the control of Slovenian Impol since late 2002, registers quite modest trading on the Belgrade Stock Exchange. At the current price of its shares of 700 dinars, the company's market capitalization amounts to only 660 million dinars (6.3 million euros).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta