Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Government offers 51% of Telekom Srbija's shares for sale
- Serbian Government is willing to accept the proposal of the privatization adviser for Telekom and offer 51% of its share in the national telecommunications operator on a tender that should be announced in early October at the latest - people at 11 Nemanjina Street confirmed for daily paper Novosti on Sunday.

As it was said, the Government's Task Force, led by the Ministry of Finance's State Secretary Vuk Djokovic, has already received the report from the privatization adviser for Telekom, in which it is stated that the Government's idea to sell only 40% of the ownership share in the national telecommunications operator may lead to absence of serious players from the world of telecommunications in the tendering process. In other words, the Government can not get the real price for its package of shares by making such offer.

- That is why it has been suggested that the state should immediately offer 51% of the shares of Telekom Srbija for sale at the price of 1.6-1.8 billion euros - Novosti learned from its source in the Government of Serbia.

- Namely, the estimates given by the privatization adviser show that the current value of the national telecommunications operator in the market exceeds 3 billion euros. That is why the Task Force suggests that the adviser's proposal should be accepted and that the majority package should be offered for sale. The agreement in principle on this has already been reached, while the official decision should be made at the next session of the Government.

The group of companies interested in Telekom Srbija would be increased by five or six telecommunications companies that have expressed interest in taking over the majority package of shares of our national telecommunications operator if the state managed to persuade Greek OTE to promise to sell its share in Telekom (amounting to 20% at the moment) to the new majority owner in the near future.

- If the Government fails to reach that agreement with Greeks, Telekom Srbija may remain interesting only to Deutsche Telekom, the co-owner with about 30% share in Greek operator OTE. That gives space to the German company, as a party who can definitely affect Telekom's business decisions, to offer a significantly lower price than the real one.

Few months ago we could hear the people in the German telecommunications operator saying that about 800 million euros would be enough for 40% of Telekom.

- Although it owns only 20% of Telekom Srbija, OTE today has a significant power of influence on all business decisions of this company. That is enabled by the favorable agreement that the Greek company has signed with Serbian Government on joint ownership in the Serbian telecommunications operator - Novosti's source concludes.

- An agreement with the Greeks on sale of their shares in the near future would facilitate a fair competition for all participants in the tender.


Jevrosimović: Dotakli smo dno
Predsednik Komtrejda Veselin Jevrosimović kaže da je činjenica da smo dotakli dno, kao i da se trenutno vide neki znaci oporavka.
 
Da bismo rekli da je kriza prošla, tržište mora da se vrati na onaj nivo na kom je bilo pre početka recesije, a to se nije desilo, navodi on i dodaje da će kriza trajati bar još pet godina.

Jevrosimović kaže i da bi država trebalo da dune jači vetar u leđa kompanijama koje žele da se probiju na tržišta regiona, ali da je drugo pitanje da li u ovom trenutku za to ima sredstava i mehanizama.

Na pitanje da li je među onim biznismenima koji sve ozbiljnije razmišljaju da prodaju svoje kompanije u Srbiji i da odu iz zemlje, on kaže da ostaje u Srbiji.

Nisam (nepristojno) bogat

Na pitanje smatra li sebe ”nepristojno bogatim”, Veselin Jevrosimović odgovara da ne smatra sebe bogatim uopšte, već čovekom koji dobro zna da radi svoj posao, koji je sve stvorio sa svojih deset prstiju, bez pomoći države. Komentarišući nadimak ”srpski Bil Gejts”, on kaže da je daleko od njega. "Ali, on je svoje završio, penzionisao se, a naše vreme tek dolazi", dodaje Jevrosimović."Nijednog trenutka mi nije palo na pamet da odem. Da sam spreman da tako lako odustanem, ne bih pre više od 15 godina prodao veliku firmu u inostranstvu i prebacio biznis u Srbiju. Ali, da je teško - teško je!", naglašava on.

Prvi čovek Komtrejda kaže da "treba stisnuti zube, raditi i čekati bolja vremena. Iskreno, teško danas možete i da prodate kompaniju, nema kupaca, 'kapital je uplašen'. A i gde god da odete, čekaju vas isti problemi".

Na pitanje koliko država može da pomogne privredi, od odgovara da "i građani i privrednici često zaboravljaju da je svet pogodila najveća ekonomska kriza ikad i nije pošteno upirati prstom u Vladu i kriviti je za sve loše što se dešava. Svet u ovom trenutku nema rešenje za krizu, to je zaključak i Svetskog ekonomskog foruma, čiji je Komtrejd član. Budimo realni, država u ovom trenutku ne može puno da nam pomogne".

Govoreći o poslovanju svoje kompanije , on kaže da je Komtrejd jedna od retkih naših firmi koja je uspela da se probije na tržište Slovenije. "Zadovoljni smo. Komtrejd je sada iz defanzive prešao u ofanzivu, tačno je da IT tržište u regionu stagnira, ali smo zato u inostranstvu, SAD i Evropi, zabeležili veliki rast, što je dobar znak", navodi on i dodaje da kompanija ima oko 1.600 zaposlenih, od čega je 1.200 inženjera, a prosečna plata je 1.300 evra, neto.Jevrosimović objašnjava da su nelikvidnost i nemogućnost vraćanja kredita najveći problemi domaće privrede. "Međusobna potraživanja su velika, nema puno kapitala za investiranje, banke su mnogo konzervativne, devalvacija je bila velika, ali na svu sreću, kurs je prikočen. Vidi se da je novi guverner počeo da radi svoj posao", dodaje on i kaže da je za politiku stabilnog kursa, koji je kao fiksni, odnosno oscilira, ali u granicama.

Komentarišući pozive državnog vrha da biznismeni vrate u Srbiju poslove iz ofšor zona, Jevrosimović kaže da ne vidi šta je loše u of-šor firmama i dodaje da je to model koji se primenjuje u celom svetu i da mnoge velike američke i svetske kompanije imaju kancelarije u bescarinskim zonama.

"To što imate of-šor kompaniju ne abolira vas od obaveza prema državi Srbiji, od plaćanja poreza. Voleo bih da cela Srbija bude ofšor zona, to bi privuklo veliki kapital. Međutim, one koji koriste ofšor kompanije za razne malverzacije i kriminalne radnje, naravno da treba sankcionisati", naglašava on.


Srbija na pragu dužničke krize
Srbija je na ivici prezaduženosti, a ukupan spoljni dug zemlje u prvoj polovini ove godine, prema podacima Narodne banke Srbije dostigao je 23,8 milijardi evra.

Dug je povećan za 550 miliona evra od marta do juna.

Tako su obaveze prema inostranstvu u odnosu na bruto društveni proizvod bile neznatno ispod nivoa visoke zaduženosti, odnosno iznosile su 78,1 odsto, dok je granica za ulazak u zonu visoko zaduženih država 80 odsto.

Uzrok rasta spoljnog duga su novi krediti države, ali i kursne razlike zbog pada evra u odnosu na druge valute. S druge strane, obaveze preduzeća i banaka prema inokreditorima su na kraju juna iznosile 50,7 odsto, što je neznatno smanjenje u odnosu na prvo tromesečje.

Najviše smo se zaduživali u evrima čak 75,2 odsto, u dolarima 11,5 odsto, švajcarskim francima 5,8 odsto...

Budući da smo i dalje ispod gornje granice manje zaduženosti, Srbija još nije u situaciji da njena prezaduženost preraste u makroekomski problem, ističu u NBS i dodaju da postoji, naravno opomena da brz tempo zaduživanja našu zemlju dovodi sve bliže toj granici, zbog čega u narednom periodu treba voditi računa kako o nivou zaduživanja, tako i njegovo svrsi, odnosno da se preuzete obaveze redovno izmiruju.

Javni dug 10,8 mlrd. evra
Javni dug Srbije je na kraju juna iznosio 10,8 milijardi evra ili 35,4 odsto BDP. Najveći deo obaveza države čak 73,3 odsto je ugovoren sa fiksnom kamatom, a ostatak sa promenjivom.

Spoljni dug javnog sektora dostigao je 8,3 milijarde evra i u odnosu na prvo tromesečje ove godine povećan je za 10,1 odsto, navode u NBS uz napomenu da učešće obaveza države prema inostranstvu iznosi 35 odsto, što je za 2,4 odsto više nego u martu. Na porast dugovanja, pored kursnih razlika, uticalo je i povlačenje novca od MMF u iznosu od 237 miliona evra.
Privatna preduzeća i banke su se van zemlje zadužile 15,5 milijardi evra. U odnosu na mart spoljni dug banaka je smanjen za 24,2 miliona evra, a firmi za 193,1 milion evra. Uslovi novog zaduživanja privatnog sektora neznatno su pogoršani u odnosu na prvo tromesečje, kada su u pitanju kamate.

"Obaveze koje imamo prema inokreditorima su jako teške za otplaćivanje", smatra Mlađan Kovačević, ekonomista, i dodaje da do kraja godine treba da vratimo 3,5 milijardi evra kredita.

"Od toga, dug nastao pre 2000. godine iznosi 45 odsto, a ostatak je uzet tokom poslednjih deset godina. Ali, svejedno, to mora da se vrati. Sa Kinom i Libijom se pregovara o otpisu, ali se ishod još ne zna. Uz to smo se kod MMF zadužili za 2,8 milijardi evra, koji nisu otišli u privredu, nego za odbranu nerealnog kursa, odnosno slilo se u džepove špekulanata, banaka i tajkuna", kaže on.

Prema rečima Kovačevića, NBS ne iznosi prave podatke i Srbija je, kako kaže, već prezadužena. "Zemlja je prezadužena, ukoliko je godišnja rata 25 odsto veća od vrednosti ukupnog izvoza. Iznos godišnje rate srpskog spoljnog duga lane je prema izvozu roba i usluga prelazio 34 odsto", tvrdi Kovačević.

Neki se teše da obaveze prema inostranstvu nisu tako zastrašujuće, jer privatna preduzeća duguju gotovo polovinu obaveza, odnosno 10,6 milijardi evra. "Firme su se olako zaduživale u inostranstvu, jer nisu mogle da predvide svetsku ekonomsku krizu i verovale su domaćim političarima da će devizni kurs biti stabilan", ističe Kovačević.

On kaže da će "te firme zarad otplate rata morati da smanje plate zaposlenima i svoje troškove. Uz to, one moraju svaki dinar da pretvore u devize, jer su uzimale kredite sa deviznom klauzulom da bi otplatile obaveze prema kreditima. To naravno pritiska međubankarsko devizno tržište i samim tim raste kurs".


Za pola Telekoma 1,6 mlrd. evra?

Tender za prodaju dela akcija u domaćoj kompaniji Telekom Srbija trebalo bi da bude raspisan do kraja oktobra,

Kako stvari stoje, sva je prilika da će privatizacioni savetnik Sitigrup predložiti Vladi Srbije da proda 51 odsto akcija u ovoj kompaniji.

I pored toga tender bi mogao da propadne, a onda bi se prešlo na direktne pregovore sa Dojče telekomom, koji već ima 20 odsto udela u srpskoj kompaniji preko grčkog Otea.

Vlada Srbije bi u najboljem slučaju u četvrtak na sednici mogla da raspravlja o predlogu privatizacionog savetnika za prodaju akcija Telekoma Srbija, a kako se sada očekuje, predlog Sitigrupa bi trebalo da bude prodaja 51 odsto akcija, ili 50 plus jedna akcija.

Ipak, u Vladi kažu da izveštaj Sitigrupa još nije stigao, a očekuje ga u narednih nedelju-dve. Oni sa izveštajem ne kasne i postupak će biti završen u roku, kažu u pres službi Vlade.

Vlada Srbije poseduje 80 odsto akcija u Telekomu Srbija, a grčka telekomunikaciona kompanija OTE je vlasnik 20 odsto deonica. Prvobitna namera je bila da proda 40 odsto svog udela. Ipak, i količina akcija koju treba prodati, kao i njihova cena, već dugo su tema spekulacija.

Država je, naime, imala nameru najpre da proda 40 odsto svog udela u Telekomu, ali, kako saznajemo, Sitigrup je procenio da tu postoji opasnost da se na tender ne jave ozbiljni kupci. Zbog toga će biti predloženo da se proda većinski deo, koji, kako saznajemo, vredi oko 1,6 milijardi evra.I pored toga čini se da bi akcije domaće kompanije mogle da budu zanimljive samo za nemačkog giganta Dojče telekom. Iako se često pominje da su za kupovinu akcija Telekoma zainteresovane švedska, turska i egipatska telekomunikaciona kompanija, činjenica je da bi za sve njih velika kočnica mogla da bude to što grčki OTE ima velika ovlašćenja i uticaj na odluke u srpskoj kompaniji.

Sa druge strane, za Dojče, koji već ima značajan udeo u grčkom OTE, to nije prepreka jer bi kupovinom akcija samo povećali svoj uticaj. Zbog ove činjenice nije isključeno da se sve završi pregovorima sa nemačkim gigantom. Kako navode stručnjaci, to bi bilo moguće ako bi se u samom tenderu precizno naveli uslovi. Treba da se zna koliko je ponuđača potrebno da se javi na tender da bi on uspeo, kao i to kada se ide na direktnu pogodbu.

Vlada Srbije, inače, posle dobijanja izveštaja od privatizacionog savetnika, prema rokovima koji su propisani, ima najviše mesec dana da usvoji predlog i raspiše tender. Pretpostavlja se da će ona to učiniti što pre, dakle, do kraja meseca. Tender obično traje tri meseca, a mesec dana je potrebno za otvaranje ponuda i još dve nedelje za žalbe, što znači da bi novi kupac u Telekom mogao da uđe u februaru naredne godine.Prijava za Luku je manipulacija

Krivična prijava zbog takozvane privatizacije Luke Beograd puna je tendecioznog nepoznavanja pojmova, kaže bivši direktor Akcijskog fonda Aleksandar Gračanac.

Gračanac se nalazi na spisku od 17 lica protiv kojih je podneta prijava koju je podneo Savet za borbu protiv korupcije i njegova predsednica Verica Barać.

Reagujući na prozivke koje su u javnosti započele posle javno objavljene prijave Saveta za borbu protiv korupcije, on kaže da "ta manipulacija javnim mnenjem traje ne mesecima, nego godinama".

Gračanac podseća da je privatizacija Luke Beograd obavljena 1997. godine prema Zakonu o svojinskoj transformaciji kada su zaposleni besplatno dobili 60 odsto akcija sa upravljačkim pravima, a država sa svojim institucijama 40 odsto bez prava upravljanja.

Zakoni koji sada regulišu tržište kapitala potiču iz 2001. godine, kao i institucije koje su tada formirane, poput Komisije za hartije od vrednosti, Beogradske berze, Centralnog registra i na tom organizovanom tržištu kapitala, 2005. godine odvijala se trgovina akcijama Luke Beograd, u zakonski regulisanom procesu dostavljanja ponude za preuzimanje, ističe naš sagovornik.

"Po strukturi, takozvani manjinski akcionari, posedovali su 59,12 odsto kapitala firme, Akcijski fond je u svom portfelju imao 30,88 odsto dok je preostalih 10 odsto bilo u posedu PIO fonda. Predstavnici države nisu imali pravo glasa na Skupštini akcionara, što je tada predstavljalo rizik obezvređivanja svih udela. I poslovna politika Luke posle privatizacije, kao i u drugim kompanijama te vrste, bila je autonomna, a posledica je da od dividende budžet nije ostvarivao nikakve prihode, niti je bilo značajnijih investicija", objašnjava Gračanac.

On podseća da zakoni i pravilnici koji regulišu tržište kapitala, propisuju da Komisija za hartije od vrednosti odobrava ponudu potencijalnog investitora koji u tom trenutku dostavi najvišu cenu

Dvostruka opasnost

Da država nije prodala akcije, tvrdi Gračanac, pretila bi ozbiljna opasnost da se „istope“ jer bi novi vlasnik imao mogućnost da odmah održi vanrednu skupštinu, donese odluku o dokapitalizaciji i na taj način umanji vrednost državnih akcija. „To bi bile nesagledive posledice i tek tada bi se opravdano moglo postaviti pitanje racionalnog reagovanja državnih institucija“, naglašava Gračanac. 


"U konkretnom slučaju, pojavljuje se investitor koji nudi 800 dinara po akciji, što je iznosilo 160 procenata više od knjigovodstvene vrednosti akcija, koje su po završnom računu za 2004. iznosile 497 dinara. Zakon o HoV propisuje da se ne može prihvatiti ponuda koja je niža od knjigovodstvene, a precizirano je i da se ponuda smatra uspelom ukoliko se posle 21. dana od dostavljanja, u procesu u kome se može pojaviti još zainteresovanih investitora, otkupi više od 25 odsto akcija", kaže on.

Gračanac dodaje da je "krajni rok za deponovanje u konkretnom slučaju bio 30.septembar 2005. godine do 12 sati, a uvidom u sajt Centralnog registra i kretanja kupovine odnosno prodaje akcija Luke, više od 35 procenata akcionara je svojevoljno deponovalo svoje akcije, pa je već tada ponuda za preuzimanje akcija Luke uspela".

"Tog dana, u 9.56 časova, država je učinila isto jer je Agencija za privatizaciju aktom zavedenim pod brojem TK-470-05, izdala nalog Akcijskom fondu da deponuje akcije", ističe Gračanac i dodaje da se ta procedura vidi i iz dokumentacije Centralnog registra kao i brokerske kuće Senzal koja je zastupala državne institucije i brokerske kuće M&V investment koja je zastupala investitora.

On ističe da je preuzimanje većinskog paketa akcija Luke Beograd ponovo počelo da se pojavljuje u javnosti posle aktuelizovanja spora između te kompanije i beogradskih vlasti oko prava upisa na oko sto hektara spornog građevinskog zemljišta, iako ta dva procesa jedan sa drugim nemaju nikakve veze.ENHL posao na rušenju bivše kasarne
Kompanija "Energoprojekt holding - Visokogradnja" učestvovaće u pripremnim radovima na lokaciji kasarne "4. juli" na Voždovcu u Beogradu.
 
Vrednost ugovorenog posla je milion evra, saopštilo je to preduzeće.

Posao je ugovoren sa Građevinskom direkcijom Srbije, a planirani radovi se odnose na raščišćavanje terena, uklanjanje postojećih objekata i grubo planiranje terena za buduću gradnju naselja na toj lokaciji.

Rok za realizaciju projekta je dva meseca, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Beogradske berze.

Na prostoru bivše kasarne "4. juli" 30. avgusta je počelo rušenje vojnih objekata, a u oktobru bi trebalo da počnu radovi na izgradnji stanova. Pored stanova, čija će cena po kvadratnom metru biti 1.200 evra, na toj lokaciji biće izgrađeno i 177 lokala, dve škole i dva obdaništa, zdravstveni centar i drugi prateći objekti.

Ukupno će biti izgrađeno 4.578 stanova, od čega 212 garsonjera, 960 jednosobnih stanova, 456 jednoiposobnih stanova, 1.285 dvosobnih stanova, 281 dvoiposobnih stanova, 1.094 trosobnih stanova, 164 troiposobnih stanova i 126 četvorosobnih stanova. 
Vrednost ugovorenog posla je milion evra, saopštilo je to preduzeće.

Posao je ugovoren sa Građevinskom direkcijom Srbije, a planirani radovi se odnose na raščišćavanje terena, uklanjanje postojećih objekata i grubo planiranje terena za buduću gradnju naselja na toj lokaciji.

Rok za realizaciju projekta je dva meseca, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Beogradske berze.

Na prostoru bivše kasarne "4. juli" 30. avgusta je počelo rušenje vojnih objekata, a u oktobru bi trebalo da počnu radovi na izgradnji stanova. Pored stanova, čija će cena po kvadratnom metru biti 1.200 evra, na toj lokaciji biće izgrađeno i 177 lokala, dve škole i dva obdaništa, zdravstveni centar i drugi prateći objekti.

Ukupno će biti izgrađeno 4.578 stanova, od čega 212 garsonjera, 960 jednosobnih stanova, 456 jednoiposobnih stanova, 1.285 dvosobnih stanova, 281 dvoiposobnih stanova, 1.094 trosobnih stanova, 164 troiposobnih stanova i 126 četvorosobnih stanova.


Referentna kamata NBS povećana na 9%
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) povećao je danas referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena, na 9%.

Restriktivnost monetarne politike Izvršni odbor NBS je povećao imajući u vidu neke od rizika vezanih za uticaj slabije poljoprivredne sezone na rast cena hrane, kao i očekivanje nešto bržeg oporavka agregatne tražnje.

Ocenjuje se da će međugodišnja inflacija, merena rastom potrošačkih cena, u avgustu 2010. biti oko srednje vrednosti cilja za ovaj mesec od 6,7 plus/minus dva odsto, što je iznad očekivanja NBS iz avgustovskog izveštaja o inflaciji.

U saopštenju NBS navodi se da su loša poljoprivredna sezona i rast svetskih cena poljoproizvoda uticali na znatan rast domaćih cena hrane, što je ključni faktor rasta inflacije u proteklih nekoliko meseci.

Ističe se da je u avgustu gotovo u potpunosti izostalo sezonski uobičajeno pojeftinjenje poljoprivrednih proizvoda uz istovremeno povećanje cena prehrambenih proizvoda.

Nastavak ekonomskog oporavka, blagi rast kreditne aktivnosti, kao i odmrzavanje zarada u javnom sektoru i penzija ranije od prvobitno planiranog, dovode do slabljenja, do sada naglašenog, dezinflatornog uticaja agregatne tražnje, navodi NBS.

Uzimajući sve to u obzir, Izvršni odbor je procenio da je povećanje referentne kamate za 0,5 procentnih poena potrebno da bi se inflacija u srednjem roku zadržala u granicama postavljenih ciljeva - 4,5 plus/minus 1,5 odsto za kraj 2011. i 4 plus/minus 1,5% za kraj 2012.

Prethodna promena refrentne kamate bila je 5. avgusta, kada je stopa povećana za 0,5 procentnih poena, na 8,5%.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi biće 14. oktobra.


Agricultural surplus hits USD 535mn
BELGRADE -- In the first seven months of this year, domestic agriculture saw a foreign trade surplus of USD 535mn.

This is a 11.4 percent increase compared to the same period last year, the Serbian Chamber of Commerce (PKS) stated on Tuesday.

From January to July 2010, the export of agricultural foodstuffs reached close to USD 1.1 billion, which is a 10 percent increase from the first seven months of last year.

At the same time, the import of agricultural products was around USD 558, which is a 2.8 percent increase compared to the same period in 2009. At present, the import-export coverage rate is almost 195.8 percent.

Researcher at the PKS Agricultural Department Vojislav Stanković stressed that the most significant export product was corn, which was sold for nearly USD 123mn.

According to Stanković, the "non-competing" group of products, raw coffee (USD 34.7mn), bananas (USD 19.4mn) and oranges (USD 16mn), dominate Serbian imports.


Energoprojekt Visokogradnja prepares terrain for future apartments in location of Stepa Stepanovic b
Energoprojekt Visokogradnja, as the contractor, and the Building Directorate of Serbia, as the investor, signed an agreement in late August on realization of preparation works in the location of Stepa Stepanovic (4. juli) barracks in Belgrade's borough of Vozdovac, the company announced.

The above works include clearing of the terrain, removal of existing facilities and rough planning of the terrain for future construction of a settlement in aforementioned location. The value of the contracted works is about EUR 1m, while the deadline for realization of the project is two months.
Total of 4,578 cheap apartments are planned to be built in that location and all adult citizens will be able to buy apartments under favorable conditions. In addition to apartments, of which price per square meter will be EUR 1,200, 177 outlets, two schools and two kindergartens, a health center and other accompanying facilities will also be built in that location.


Reference interest rate of NBS increased to 9%
The Executive Board of the National Bank of Serbia (NBS) increased the reference interest rate today by 0.5%, to 9%.

The NBS Executive Board increased the restrictiveness of the monetary policy bearing in mind some of the risks related to influence of the poor agricultural season on the growth of food prices, as well as expectations concerning quicker recovery of the aggregate demand.

It is estimated that the inflation in August 2010, measured on the basis of the increase in consumer prices, will be close to mean target value for this month of 6.7 plus/minus 2%, which is above the expectations of the NBS in the August inflation report.

According to the NBS' statement, the poor agricultural season and the increase in the prices of agricultural products around the world have influenced a significant increase in domestic food prices, which is the key factor of the growth of inflation over the past few months.

It is pointed out that usual decrease in prices of agricultural products did not happen in August, while the prices of food products were increased in that month.

Continuation of economic recovery, small growth of credit activities, as well as raising of salaries in public sector and pensions earlier than initially planned, lead to weakening of, so far significant, dis-inflationary influence of aggregate demand, the NBS stated.

Taking all this into account, the Executive Board has assessed that 0.5% increase in the reference interest rate is necessary for inflation to be kept within the limits of the set goals - 4.5 plus/minus 1.5% at the end of 2011, and 4 plus/minus 1.5% at the end of 2012.

Previous change in the reference interest rate took place on August 5 when the rate was increased by 0.5%, to 8.5%.

The next meeting at which the NBS Executive Board will make a decision on the reference interest rate is scheduled for October 14.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta