Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Avans za ćupriju do 15% - Gradnja "kineskog mosta" koji spaja Zemun i Borču počinje u aprilu
Izgradnja takozvanog kineskog mosta preko Dunava, koji će spojiti obale Zemuna i Borče u Beogradu, počeće u aprilu - izjavila je ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović, ukazujući da još nije utvrđeno koliki će avans biti plaćen kompaniji "China roud and bridge corporation", ali da sigurno neće biti veći od 15%.

Kalanović je izjavila Tanjugu da nema razloga da se sumnja u praćenje ugovorom predviđene dinamike za realizaciju tog projekta, jer trenutno sve ide po planu.

- Prema dogovoru, izgradnja mosta trebalo bi da počne iz reke, i za to nije potrebno da imamo završenu eksproprijaciju zemljišta, iako se eksproprijacija uveliko odvija - naglasila je ministarka.

Ona je kazala da je skoro usvojen Zakon o budžetu, kojim je predviđeno i 15% domaćeg finansijskog učešća u tom projektu, i da će tek biti potpisan aneks finansijskog ugovora kojim će biti utvrđena dinamika povlačenja novca u naredne tri godine, kao i koliki će biti avans, odnosno prvo plaćanje.

- U ovom trenutku mogu da vam kažem da ti pregovori teku i da još uvek nismo utvrdili kolika će biti avansna vrednost, ali u razgovorima koji su u toku, srpska strana je čvrsta da to neće preći 15% - navela je ministarka.

Kineska kompanija, prema njenim rečima, navodi da je već imala određene troškove i da je završila idejni projekat, koji je prošao državnu revizionu komisiju, a da je u toku izrada glavnog projekta zajedno sa Saobraćajnim institutom CIP.

Kalanović je dodala da je idejni projekat prošao i stručnu ocenu.

Kredit

Izgradnja će se finansirati iz kredita kineske Eksim banke - 85%, a rok otplate kredita je 15 godina, sa počekom od tri godine i fiksnom kamatom od tri odsto godišnje. Ugovorom je predviđeno da će u tom poslu, sa najmanje 45%, učestvovati domaća građevinska preduzeća i proizvođači građevinskog materijala.


Zavod za razvoj: Inflacija u 2011. neće preći 7% jer je izborna godina
Inflacija će u predizbornoj, 2011. godini biti pod kontolom i neće preći sedam odsto, izjavio je direktor Republičkog zavoda za razvoj Edvard Jakopin.

- Neke naše projekcije, nezavisno od Narodne banke, govore da će inflacija biti držana pod kontrolom, čak sam ubeđenja da će do kraja godine inflacija biti 6 do 7 odsto - izjavio je Jakopin za televiziju B92 i ukazao da se inflacija može održati indirektnim merama kao što su sređivanje tržišta i smanjenje stepena monopola.

Jakopin je ocenio da će inflacija biti pod kontrolom, "ako ni zbog čega drugog, ono zato što je 2011. predizborna godina".

On je za B92 rekao da će glavni ekonomski izazovi u ovoj godini biti nezaposlenost, proizvodnja i izvoz, cene, inflacija i kurs, dok će svakodnevni život i standard u Srbiji zavisiti od rešavanja tih ekonomskih izazova.

Jakopin je ocenio da su procene privrednika koji kurs kalkulišu između 115 i 120 dinara realne i dodao da je i u strateškoj viziji države zacrtan rast sa kojim idu, čak, i neke banke.

Kako je objasnio, ova godina će imati dve faze - do kraja prvog kvartala biće jedna blaga linija iz oktobra prošle godine, kada je postojao mali zastoj, kakve imaju i jače ekonomije, dok će od drugog kvartala biti primetan blagi rast, između tri i četiri odsto.


Free import and price formation of oil derivatives allowed
As of January 1st, free import and price formation of oil derivatives are allowed in Serbia.

Serbian Minister of Energy Petar Skundric said he expected the market liberalization to result in price decrease of fuels in January.

According to the information provided by the Minister of Energy, there are 226 licensed companies engaged in oil and oil derivatives trading and 413 licensed companies engaged in fuel retail trade in Serbia.

The Regulation on free import of fuel and the decision on free formation of prices of oil derivatives were adopted at the Government of Serbia's session on December 29, 2010.


German investors in Sid - 135 million euros worth of investment in construction of car tires recycli
A protocol on cooperation in the construction of a car tires recycling unit and a biogas production plant was signed yesterday in Sid between the municipality of Sid and German investors.

Construction works are expected to commence in March, while the value of the announced investment is 135 million euros.

As it is announced, this will enable employment of about 150 people.


Uzice-based Putevi builds hospital worth 14 million euros in Algeria
- Uzice-based Putevi ended the last business year with a minimum profit, but it is a great success for this company that it has signed contracts for 8.5 billion dinars worth of works in the first half of 2011 - Putevi CEO Milan Bojovic said to the press.

- Since the beginning of 2010 was extremely difficult, the building season for this company started practically in May with the commencement of about 30 million euros worth of works on 30-kilometer Subotica-Horgos section of the northern branch of Corridor 10 - Bojovic said.

Works on Ub-Lajkovac section, worth 23 million euros, commenced in late summer and should be intensified in spring, said the CEO of Putevi.

In addition to works in Serbia and Montenegro, road maintenance workers from Uzice will also work on construction of a hospital in Algeria this year. According to Bojovic, the value of that job is about 14 million euros.

- Few days ago, Putevi took over Company for Roads Vranje, which has about 500 employees in nine municipalities of that region who work on maintenance of 1,300 km of main and regional routes in that part of Serbia - Bojovic announced.

He said that Putevi had invested about 7 million euros in procurement of new equipment and employed 320 people, including 15 young engineers, in 2010.


Trgovanje besplatnim akcijama i van berze - Šta donosi izmena Zakona o pravu na besplatne akcije?
Trgovina besplatnim akcijama javnih preduzeća u Srbiji ubuduće bi trebalo da bude omogućena i van berze.

Naime, predlogom izmena Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije predviđeno je da se van organizovanog tržišta besplatnim akcijama može trgovati prihvatanjem ponuda za preuzimanje i ponuda za sticanje sopstvenih akcija i pridruženjem akcijama koje su u vlasništvu države.

Vlasnici većinskog paketa akcija u javnim preduzećima, kako je predloženo, dužni su da upute ponudu za prezimanje građanima koji su besplatno stekli akcije tih preduzeća i bivšim i sadašnjim radnicima, ali i svim ostalim akcionarima. Ponuđena cena neće moći da bude niža od cene po kojoj je otkupljen većinski paket akcija.

Ponudu za preuzimanje većinski vlasnik javnog preduzeća biće dužan da objavi u dnevnim listovima čiji je tiraž najmanje 50.000 primeraka i svim elektronskim medijima s nacionalnom frekvencijom. Rok važenja ponude je najmanje 45 dana, a najviše 90 dana od dana objavljivanja.

Zakonom o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije propisano je da se trgovina tim akcijama može obavljati samo na organizovanom tržištu hartija od vrednosti, odnosno na berzi. Izmene tog zakona, koje su dostavljene Skupštini na usvajanje, obrazložene su boljom zaštitom malih akcionara i namerom da se postigne najbolja cena i kupac akcija oslobodi troškova pojedinačnih obaveštavanja svih akcionara o ponudi za preuzimanjem.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta