Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Mineco" napravio plan reorganizacije "Fidelinke"
Kompanija "Mineco", jedan od akcionara subotičke "Fidelinke", napravila je plan reorganizacije kako bi se sprečila likvidacija tog mlinsko-pekarskog preduzeća.

Ukoliko Odbor poverilaca i Privredni sud prihvate predlog kompanije "Mineco", "Fidelinka" i nezavisna preduzeća koja su trenutno u stečajnom postupku nastaviće da posluju, saopštio je danas "Mineco".

Ističe se da bi na taj način bila sačuvana i radna mesta u "Fidelinki" i nezavisnim preduzećima a poveriocima bi bio izmiren veći deo dugovanja.

Plan reorganizacije podrazumeva i dodatna sredstva koja bi kompanija "Mineco" uložila u oporavak "Fidelinke".

Stečajni postupak u "Fidelinki" pokrenuo je krajem jula Privredni sud u Subotici.


Srbija se zadužuje u inostranstvu uz garanciju Svetske banke
Srbija će uskoro moći da se zadužuje u inostranstvu uz garancije Svetske banke, saopštilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.

To znači, kako se navodi u saopštenju, da će Srbija, u vreme kad je smanjeno intresovanje stranih investitora, biti u mogućnosti da obezbedi 400 mil USD komercijalnih kredita na međunarodnom tržištu, sa znatno nižom kamatnom stopom i dužim rokom otplate.

Garancije Svetske banke za lakše i brže dobijanje povoljnih inostranih kredita moći će da se koriste nakon što ih odobri Odbor izvršnih direktora te međunarodne finansijske institucije i ratifikuje Skupština Srbije.

Taj vid saradnje Srbije i Svetske banke dogovoren je u Vašingtonu, tokom zvaničnih pregovora delegacije Srbije koju je predvodi savetnik ministarke finansija Vladan Manić.

Srbija je treća država sa kojom je Svetka banka dogovorila davanje garancija za zaduživanje.


Evro obveznice "drže" kurs dinara
Beograd -- Prodaja zapisa indeksiranih u evrima povećala tražnju za domaćom monetom, pa samim tim i stabilizovala kurs između 105 i 106 dinara za evro.
Stanje na deviznom tržištu može se tretirati kao stabilno, za razliku od istog perioda prošle godine kada je dinar svakodnevno padao.

Suprotan trend ove godine nije posledica povećanih stranih ulaganja. Njih je, da podsetimo, u prošloj godini bilo manje od 800 miliona evra.

Nisu veće ni dospele doznake rođaka iz inostranstva, a koje su već treću godinu za redom četvorostruko niže nego u periodu pre krize. Nema, čak, ni priliva sredstava od ugovorenih kredita. Njih će, kada je u pitanju podrška budžeta, biti, bar prema najavama, sve manje i manje.
„Srpska moneta se poslednjih sedmica, posle blagog jačanja, stabilizovala prema evru i, na početku 2011. godine, evropska moneta se plaća između 105 i 106 dinara. Nema sumnje da je prodaja 21 milijarde dinara trezorskih zapisa indeksiranih u evrima, po kamati od 5,25 odsto, povećala tražnju za dinarima, te ojačala srpsku valutu. Slična akcija se planira za naredne dane“, kaže ekonomista Goran Nikolić.

„Nedavno izvršena aukcija u evrima indeksiranih dinarskih šestomesečnih obveznica nagoveštava da bi takvih akcija moglo biti više. Cilj je, naravno, podići efikasnost fiskalne, a i monetarne politike, odnosno olakšati povlačenje dinarske likvidnosti i povećati tražnju za dinarima, što se i desilo krajem decembra. Smatram, pri tom, da je jeftinije da se zaduži u evrima po 5,25 odsto nego u dinarima za 14 odsto“, kaže Nikolić.

Mada je emitovanje državnih zapisa očito bitno za stabilnost kursa, prema mišljenju ekonomiste Gorana Nikolića, usko povezane s kursom su i potrošačke cene.

„Pored toga, Narodnoj banci Srbiji odgovara da dinar bude jak, jer je to praktično jedini način da se ostvari inflacija od maksimalno šest odsto u 2011. godini“, ističe Nikolić.


Postal Company of Serbia and Serbian Railways build telecommunication infrastructure alongside railw
The public companies PTT (postal company) and Serbian Railways will sign an agreement tomorrow on phase construction of 2,031 kilometers of telecommunication infrastructure alongside railway tracks.

As PTT announced, the telecommunication infrastructure will contribute to automation and digitization of processes in the postal and railway traffic of Serbia.

There is also a possibility of rental of excessive optical capacities, reads the company's statement.

The agreement on phase construction of telecommunication infrastructure will be signed by PTT Director General Goran Ciric and Serbian Railways Director General Milovan Markovic, and it has also been announced that the agreement will be signed in the presence of the ministers of telecommunications and infrastructure - Jasna Matic and Milutin Mrkonjic.


NIS opens oil wells in Turkmenistan - Project worth USD 33 million
The Petroleum Industry of Serbia (NIS) announced today that it had won the tender for opening five wells in Turkmenistan in the oil fields of the national company Turkmenneft.

According to the announcement, a total value of the project is about 33 million dollars.

The Petroleum Industry of Serbia will be in charge of preparation and implementation of the whole project, while the works are planned to commence in June 2011 and end in February 2012.

NIS will open two wells in the oil field of Akpatlauk, 4,800 meters deep, two wells in Ekerem oil field, 3,800 meters deep, and one well in the oil field of Kejmir, 4,500 meters deep.

The company NIS stated it would negotiate with Turkmenneft on continuation of cooperation and expansion of the spectrum of joint activities.

The owner of a 51% stake in NIS is the Russian national company Gazpromneft.

According to the data available on the company's website, NIS has oil refineries in Novi Sad and Pancevo, with the annual capacity of 7.3 million tons, and a retail network comprising 480 gas stations in Serbia. The company is also engaged in oil exploitation in Serbia and Angola. The volume of exploitation is about 1.5 million tons a year.

The company has about 11,000 employees.


Stopiran pad privredne aktivnosti
Beograd -- Anketa o konjunkturi u decembru ukazuje na to da je u Srbiji zaustavljen pad privredne aktivnosti, ali da još nema jasnih signala oporavka.
U novom broju "Makroekonomskih analiza i trendova" (MAT), koje izdaju Ekonomski institut i Privredna komora Srbije, navodi se da je indikator očekivane prodaje u decembru zabeležio vrednost od 22,2 procentna poena, čime je nastavio da oscilira u opsegu koji ne ukazuje na veću prodaju u naredna tri meseca.

Inflatorna očekivanja su i u decembru ostala na visokom nivou - 76,8 odsto firmi se izjasnilo da očekuje rast cena svojih ulaznih troškova u naredna tri meseca, uz 38 odsto firmi koje očekuju rast cena svojih gotovih proizvoda u istom periodu.

Prosečno korišćenje proizvodnih kapaciteta u privatnom sektoru takodje ukazuje na slabiji oporavak - u toku 2010. godine iznosilo je 61,8 odsto, što je pad u odnosu na 2009. godinu, kada je bio 62,8 odsto, kao i u odnosu na 2008.

Očekivana inostrana i domaća ulaganja ponovo su ostala u zoni pesimizma - samo 13,9 odsto firmi očekuje investicije iz inostranstva, a 31,6 odsto firmi se nada domaćim investicijama.

Nelikvidnost u privredi i nemogućnost naplate potraživanja ostaje jedan od najvećih problema koji je dodatno uvećan od početka krize, navedeno je u MAT-u.

Na osnovu ocena iz ankete, u decembru se 52,7 odsto firmi izjasnilo da im je nivo potraživanja previsok. Od pozitivnih rezultata treba istaći da se u decembru smanjio očekivani rizik u poslovanju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta