Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nastavljeni pregovori o 800 mil USD ruskog kredita za infrastrukturu
Pregovori o delu ruskog kredita namenjenog infrastrukturnim projektima u Srbiji u vrednosti 800 mil USD nastavljeni su danas u Moskvi, rečeno je Beti u Ministarstvu finansija.

Ruskim pregovaračima će projekte koji bi trebalo da budu finansirani predstaviti predstavnici Ministarstva infrastrukture, a razgovorima prisustuju i predstavnici Ministarstva finansija.

Namera vlasti u Srbiji je da se delom ruskog kredita finansira završetak pruge od Valjeva do Loznice, obnova pruge Beograd - Bar do granice sa Crnom Gorom i završi izgradnja Beogradskog železnickog čvora. Krajem prošle godine u Beogradu su boravili predstavnici ruskih železnica koji bi trebalo da budu uključeni u obnovu železničke infrastrukture u Srbiji.

Pregovori o ruskom kreditu ukupne vrednosti 1 mlrd USD počeli su krajem oktobra 2009. godine godine i do sada je povučen deo od 200 mil USD koji se odnosi na podršku republičkom budžetu.

Srpska strana nije imala spremne projekte za koje je tražila pozajmicu, zbog čega su pregovori o delu kredita za infrastrukturu zastali.


Američka firma "Johnson control" stiže u Kragujevac
Američka kompanija "Johnson control", koja drži 30% svetske proizvodnje automobilskih enterijera, trebalo bi da izgradi fabriku na Kormanskom polju kod Kragujevca kao kooperant "Fiata", prenosi "Politika" u današnjem izdanju..

Taj dnevni list je, pozivajući se na izvor iz kragujevačkih vlasti, preneo da američka kompanija planira da na Kormanskom polju sagradi fabriku koja bi "Fiat automobili Srbija" snabdevala automobilskim sedištima.

Na Kormansko polje, kako prenosi "Politika", dolazi i kompanija "Magneti Marelli" koja će imati dva pogona u Kragujevcu i snabdevati "Fiat" auto delovima.

Za saradnju sa firmom "Fiat automobili Srbija" zainteresovane su i druge firme, pre svih južnokorejska "Yura", koja je sredinom prošle godine u Rači počela proizvodnju elektro-setova, navela je "Politika".

Infrastrukturno opremanje Kormanskog polja, gde treba da se grade fabrike, odloženo je zbog protesta meštana koji nisu prihvatili predlog države za eksproprijaciju zemljišta i novčanu naknadu od 350 EUR za ar.

Kako je prenela "Politika", planirano je da izgradnja infrastrukture na Kormanskom polju počne u martu.


U martu treća investicija južnokorejske kompanije "Yura" u Srbiji
Južnokorejska kompanija "Yura" zvanično je obavestila juče ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića da će u martu ove godine otpočeti izgradnju druge fabrike u Nišu, a treću u Srbiji, rečeno je Tanjugu u tom ministarstvu.

Fabrika će proizvoditi kablove za autoindustriju, a bakar će nabavljati u Srbiji iz Bora čime će "Yura" imati zaokružen proizvodni proces u našoj zemlji. Biće zaposleno najmanje novih 300 radnika iz Niša, navode u Ministarstvu ekonomije.

U Nišu je ova kompanija već u industrijskoj zoni "Donje Međurovo" počela izgradnju nove fabrike za proizvodnju elektrodelova za automobile.

Reč je o najvećoj grinfild investiciji u poslednjih 20 godina u Nišu. Investicija je vredna 15 mil EUR, a omogućiće zapošljavanje najmanje 1.500 radnika.

Ova južnokorejska kompanija ranije je u Rači preuzela fabriku "Zastava elektro" u kojoj trenutno zapošljava 1.300 ljudi, a planirana investicija u taj proizvodni kapacitet je oko 8 mil EUR.


Yura from South Korea makes third investment in Serbia in March
The South Korean company Yura yesterday officially informed Minister of Economy and Regional Development Mladjan Dinkic that it would start construction of the second plant in Nis, the company's third plant in Serbia, in March 2011, people at that ministry told Tanjug.

The plant will be producing cables for the automotive industry, copper will be procured from Mining Smelter Basin (RTB) Bor, and minimum 300 people from Nis will get jobs, said the people at the Ministry of Economy.

This company has already started construction of a new plant for production of electric components for automobiles in the industrial zone Donje Medjurovo in Nis.

It is the largest greenfield investment in Nis over the last 20 years. The investment is worth 15 million euros and it will enable employment of minimum 1,500 people.
This company from South Korea earlier took over the Raca-based factory Zastava Elektro and it currently has 1,300 employees in that plant, while the projected investment in that production capacity amounts to about 8 million euros.


EBRD: U 2011. privredni rast u Srbiji 3%
Evropska banka za obnovu i razvoj procenila je da će privredni rast u Srbiji u 2011. iznositi 3%, što je blago povećanje u odnosu na prethodnu, oktobarsku prognozu da će iznositi 2,9%.

EBRD je u januarskom izveštaju povećala procenu rasta za 2010. na 2% sa 1,6%, preneo je portal EurAktiv Srbija (www.euractiv.rs).

Srbija je jedna od zemalja jugoistočne Evrope u kojoj se sprovode mere fiskalne konsolidacije što, kako se navodi, kratkoročno usporava privredni rast, ali poboljšava izglede za budućnost.

Kako se navodi u januarskoj prognozi, Srbija će, kao i Bosna i Hercegovina i Makedonija, imati koristi od tražnje metala na svetskom tržištu, a dodatni podsticaj za privredni rast biće program razvoja infrastrukture.

Sve zemlje Zapadnog Balkana će, prema proceni EBRD-a, zabeležiti privredni rast. Najveći rast od 3,2% imaće Makedonija, Crna Gora 3,1%, Bugarska i Albanija po 2,6%, Bosna i Hercegovina 2,2%, a Rumunija 1,1%.

Ističe se da Bosna i Hercegovina i Srbija uspevaju da ispune programe sa Međunarodnim monetarnim fondom, dok je Makedonija dobila kredit predostrožnosti, što je novi finansijski instrument MMF-a.

Izvoz u vehini zemalja Jugoistočne Evrope brzo raste, kao i industrijska proizvodnja, zahvaljujući oporavku od dubokog pada u 2009, ali i povećane svetske tražnje.

Priliv direktnih stranih investicija u većini zemalja regiona i dalje je niži nego u 2009. godini, koja po tom indikatoru nije bila dobra.

Procenjeno je da je u Srbiji direktne strane investicije u 2010. bile na nivou 3,5% bruto domaćeg proizvoda, dok su u 2009. bile 4,4% BDP. Budžetski deficit za 2010. procenjen je na 4,8%, deficit tekućeg plaćanja na 9,6 odsto bruto domaćeg proizoda, a inflacija na 5,9%.

Vlada Srbije je budžet za 2011. radila u skladu sa pretpostavkom da će privredni rast iznositi 3%, a inflacija 4,5% uz moguća odstupanja od 1,5 procentnih poena.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta