Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
EIB kreditira "Fiat automobile Srbija" sa 500 mil EUR
Evropska investiciona banka će ove godine potpisati prvi ugovor o zajmu od 500 mil EUR za "Fiat" u Srbiji, najavio je danas šef regionalne kancelarije EIB za zapadni Balkan u Beogradu Andreas Beikos.

Predstavnici EIB - a su prošle godine najavili mogućnost davanja zajma za modernizaciju i proširenje proizvodnih kapaciteta u fabrici "Fiat automobili Srbija" u Kragujevcu.

- Vaša vlada ima dobru viziju, što nas ohrabruje da to uradimo - rekao je Beikos na skupu "Gradimo zajedno - Upravljanje infrastrukturnim projektima u lokalnim samoupravama", u beogradskom hotelu "Hyatt".

"Fiat automobili Srbija" su danas saopštili da će ukupan iznos investicija "Fiata" u Srbiji iznositi 940 mil EUR.

U oktobru je, kako je navedeno, samo godinu i po dana od početka proizvodnje, sa montažne linije sišao jubilarni 30.000 "punto klasik", a u toku je renoviranje i modernizacija "Fiatove" fabrike u Kragujevcu.


MMF: Inflacija u Srbiji 4,4%
Prema najnovijim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Srbija će u 2011. ostvariti ekonomski rast od 3%, posle prošlogodišnjeg povećanja bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,5%.

Najveći ekonomski rast u 2011. među zemljama zapadnog Balkana će, prema prognozi MMF, ostvariti Crna Gora od 4,5%, nakon što je u 2010. ta zemlja zabeležila pad BDP od 1,8%.

Za njom će slediti Albanija, sa projektovanim rastom BDP u ovoj godini od 3,2%, u poređenju s prošlogodišnjim jačanjem od 2,6%.

Makedenija i Bosna i Hercegovina će, kako očekuje MMF, u 2011. ostvariti ekonomski rast od po 3%. BDP Makedonije je prošle godine povećan 1,2%, dok je Bosna i Hercegovina u 2010. ostvarila ekonomski rast od 0,5%.

Najmanji rast BDP u 2011. među zemljama zapadnog Balkana će, prema prognozi MMF, zabeležiti Hrvatska od 1,6%, posle prošlogodišnjeg slabljenja ekonomje te zemlje od 1,5%.

Kad je reč o potrošačkim cenama, MMF očekuje da najveću inflaciju, od 4,4%, u ovoj godini zabeleži Srbija, što će, ipak, biti manje od prošlogodišnjih 4,6%.

Rast potrošačkih cena u Makedoniji će u 2011. iznositi 3% (lane 1,9%), Albaniji 2,9% (3,4% u 2010.), Bosni i Harcegovini 2,5% (2,4%) i 2,8% u Hrvatskoj (1,9% u 2010.).

MMF prognozira da će najniži rast potrošačkih cena u 2011, od 1%, imati Crna Gora koja je i prošle godine zabeležila najnižu inflaciju među zemljama zapadnog Balkana - od svega 0,6%.


"Lidl" ispituje tržište Srbije - Belgijski "Delez" ozbiljan konkurent
"Lidl" trenutno ispituje uslove i šanse u mnogim zemljama, između ostalih i u Srbiji, a odluku o dolasku na srpsko tržište donećemo kad završimo s analizama - rekao je za "Blic" Štefan Krikel iz centrale "Lidla" u Nemačkoj, odgovarajući na pitanje kada će ovaj trgovinski lanac početi da radi u našoj zemlji i hoće li biti jeftiniji od konkurencije što je slučaj u Evropi.

"Lidl" je registrovao poslovanje u Srbiji 22. decembra 2010. godine. Osnivač firme je "Lidl Srbija supermarketi", a osnivački kapital je 20.000 EUR.

Ovi podaci iz Agencije za privredne registre su Ministarstvu trgovine omogućili najavu dolaska nemačkog trgovinskog lanca na srpsko tržište.

Sudeći po ranijim najavama, dolazak "Lidla" bi mogla da preduhitri konkurencija. Prodaja lanca "Delta Maxi" je najavljena za početak ove godine, a najozbiljniji kupac, prema spekulacijama, je belgijski "Delez".


"Nestle" i "Dr. Oetker" kupuju "Centroproizvod"?
Za kupovinu "Centroproizvoda" zainteresovane su kompanije "Nestle" i "Dr. Oetker", piše NIN, pozivajući se na dobro obaveštene poslovne krugove.

Za deo "Centroproizvoda" koji proizvodi slatkiše zainteresovan je "Nestle", dok bi praškasti program kupio "Dr. Oetker". Prema nezvaničnim informacijama, pripreme za završetak transakcije su pri kraju, a ukupna prodajna cena bi trebalo da bude oko 90 mil EUR.

Olivera Papić, direktorka marketinga u "Centroproizvodu", navodi da je ta kompanija u procesu razvoja strategije i planova.

- Razmatramo različite mogućnosti, između ostalog strateška partnerstva, akvizicije i regionalizaciju. Sigurno je da ćemo izabrati ono što je najbolje za kompaniju i njen rast i razvoj. U kontaktu smo s više potencijalnih strateških partnera - rekla je ona.

"Centroproizvod" je privatizovan 2004, a kupac je bio Darko Bajčetić, koji je prethodno prodao "Doncafe" izraelskoj kompaniji "Elite". Za "Centroproizvod" je plaćeno oko 16 mil EUR, a prema evidenciji iz medija, u prošlih šest godina novi vlasnik je u modernizaciju uložio oko 20 mil EUR.

U asortimanu "Centroproizvoda" je oko 300 proizvoda iz pogona "Cipiripi" u Surčinu, "Aroma" na Čukarici i "Bilje" u Bavaništu kod Kovina, ukupne površine oko 35.000 kvadrata.

Kompanija ima oko 700 zaposlenih, 2008. je imala prihod od 43 mil EUR, a izvozi na tržišta Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Australije, Kanade, SAD, Švajcarske, Albanije, Rumunije i Bugarske.


EIB lends EUR 500 million to Fiat Automobili Srbija
The European Investment Bank will this year sign the first agreement on a loan of 500 million euros for the company Fiat in Serbia, Head of the EIB regional office for the western Balkans in Belgrade Andreas Beikos announced today.

Last year, representatives of the EIB announced a possibility of approval of a loan for modernization and expansion of production capacities at Fiat Automobili Srbija in Kragujevac.

- Your government has a good vision, which encourages us to do that - Beikos said at the meeting Let's Build Together-Management of Infrastructure Projects in Local Self-governments, which was held at Hyatt hotel in Belgrade.

Fiat Automobili Srbija today announced that a total amount of Fiat's investment in Serbia would be EUR 940 million.

As it was announced, the jubilee 30,000th Punto Classic was assembled at the plant in Kragujevac in October, only 18 months after the commencement of production, while renovation and modernization of that Fiat's plant is underway.


Nestle and Dr.Oetker to buy Centroproizvod?
Citing some well-informed business circles, the weekly magazine NIN writes that Nestle and Dr. Oetker are interested in buying Centroproizvod.

Nestle is interested in Centroproizvod's confectionery unit, while Dr. Oetker would like to buy the spice production unit of that company. According to unofficial information, preparations for completion of that transaction are close to end, while the total selling price should be about 90 million euros.

Olivera Papic, the Marketing Director at Centroproizvod, says that that company is in the process of development of strategy and plans.

- We are considering various possibilities such as strategic partnership, acquisition and regionalization. It is for sure that we will choose what's the best for the company and its growth and development. We are in contact with several potential strategic partners - she said.

Centroproizvod was privatized in 2004 and the buyer was Darko Bajcetic who previously sold Doncafe to the Israeli company Elite. He paid about 16 million euros for Centroproizvod and, according to the records kept by the media, the new owner has invested about 20 million euros in modernization of the company over the last six years.

Centroproizvod's product portfolio includes about 300 products, which are produced at the plants Cipiripi in Surcin, Aroma in Cukarica, and Bilje in Bavaniste near Kovin, spanning a total of about 35,000 square meters.

The company has about 700 employees and registered a revenue of 43 million euros in 2008. It exports products to the markets of Macedonia, Montenegro, Bosnia and Herzegovina, Australia, Canada, the USA, Switzerland, Albania, Romania, and Bulgaria.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta