Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
POPOV: O prodaji "Centroproizvoda" nema ni govora
"Centroproizvod" razgovara sa mnogim svetskim kompanijama o mogućoj saradnji, ali nema ni govora o promeni vlasničke strukture, kaže za "Press" direktor "Centroproizvoda" Nemanja Popov, demantujući tako spekulacije koje su se juče pojavile da bi ovu kompaniju mogli da kupe "Dr.Oetker" i "Nestle".

Popov ističe da u "Centroproizvodu" privode kraju petogodišnji poslovni plan i razmišljaju o kupovini nekih kompanija i proširenju proizvodnog asortimana.

- Razgovaramo sa mnogim svetskim kompanijama o mogućoj saradnji, ali nema ni govora o promeni vlasničke strukture, tako da vest da "Dr.Oetker" i "Nestle" kupuju našu kompaniju apsolutno nije tačna. Pominje se i krajnje nerealna suma od 90 mil EUR. U pitanju su spekulacije, i to preuveličane i prenaglašene. Istina je, da ponovim, da uvek postoji mogućnost da sarađujemo sa nekom kompanijom radi daljeg širenja kompanije, ali o prodaji ne razmišljamo - naglašava Popov.

On kaže da postoji mogućnost da "Centroproizvod" kupi neku kompaniju.

- Razmišljamo o nekim akvizicijama i regionalizaciji, ali za sada nema konkretnih dogovora - kaže Popov.

"Centroproizvod" je privatizovan 2004. godine, a kupio ga je za 16 miliona evra domaći biznismen Darko Bajčetić, koji je prethodno prodao "Doncafe" izraelskoj kompaniji "Elite". U kompaniju je do sada investirano oko 20 mil EUR.


Profit Niške mlekare 120 mil. RSD
Niš -- Niška mlekara ove godine planira prihod od 1,8 milijardi dinara i neto dobit od 120 miliona dinara, kaže direktor te kompanije Zvezdan Gavrilović.

On je kazao da je Niška mlekara prošle godine imala prihod od 1,3 milijarde dinara i udvostručila vrednost izvoza na 110 miliona dinara.

Predsednik Upravnog odbora Niške mlekare Damir Mančić rekao je da će stabilizacijom otkupa na 80.000 litara mleka dnevno, ta mlekara postati četvrta u Srbiji po otkupu mleka.

Niška mlekara otkupljuje mleko od Leskovca i Dimitrovgrada do Negotina i Bora, a prošle godine otkup je oformljen i na području Vojvodine. Niška mlekara proizvodi oko 40 različitih proizvoda i više od 20 proizvoda pod robnim markama najvećih trgovinskih sistema na teritoriji Srbije.

Mlekara je osnovana 1957. godine sredstvima Unicefa. Posle prve neuspešne privatizacije 2004. godine i raskida ugovora, u periodu od 2007. do 2009. konsoliduje se vlasnička struktura u kojoj su sada većinski vlasnici Kruna komerc, Profiko, Pogled i Milk nion.

Tokom prve privatizacije broj radnika smanjen je sa 314 na 109, a od 2007. godine broj radnika povećan je na 180. Prosečna plata u mlekari iznosi 28.000 dinara.


"Gazpromneft" preuzima 19,12% akcija NIS-a - Komisija za hartije od vrednosti odobrila kupovinu
Komisija za hartije od vrednosti odobrila je danas ruskoj kompaniji "Gazpromneft" da preuzme 19,12% akcija "Naftne industrije Srbije" (NIS) od malih akcionara, rečeno je danas Beti u Komisiji.

"Gazpromneft" će sutra preuzeti odobrenje Komisije za otkup akcija, a obavezan je da ponudu objavi prvog radnog dana posle preuzimanja odobrenja, odnosno u ponedeljak 31. januara.

Ponuda će biti objavljena u dnevnim novinama sa tiražom većim od 50.000 primeraka i elektronskim medijima sa nacionalnom frekvencijom.

"Gazpromneft" je u decembru 2008. godine od države Srbije otkupio 51% akcija NIS-a i obavezao se da će najkasnije u februaru ove godine objaviti ponudu za otkup akcija NIS-a koje su besplatno podeljene građanima i bivšim i sadašnjim radnicima tog preduzeća.

Za jednu akciju NIS-a biće ponuđena cena od 4,8 EUR, odnosno najmanje 506,48 dinara ako u međuvremenu padne vrednost domaće valute.

Ponuda će trajati 45 dana od dana objavljivanje ponude, a isplata akcionara koji budu dali nalog za prodaju svoje vlasničke hartije, je tri dana od zatvaranja ponude.

Građani mogu dati nalog za prodaju akcija na šalterima Pošte i ta usluga je besplatna, ili da trguju preko brokera, ali u tom slučaju imaju određene troškove.

Ako su mali akcionari NIS-a već dali nalog za prodaju akcija na berzi moraće da ga povuku ako budu želeli da odgovore na ponudu kompanije "Gazpromneft".

Mali akcionari koji odluče da zadrže akcije NIS-a moći će i posle zatvaranja ponude ruske kompanije da ih prodaju na berzi.

"Gazpromneft" se kupoprodajnim ugovorom obavezao da će dve godine nakon kupovine NIS objaviti ponudu za preuzimanje akcija od malih akcionara, po ceni koja nije niža od one po kojoj je od države otkupio većinski paket.

Oko 4,8 miliona građana Srbije besplatno je dobilo po pet akcija NIS-a čija je nominalna vrednost bila 500 dinara po komadu. Bivši i sadašnji zaposleni u NIS-u dobili su ukupno 4,1% akcija te kompanije.

Vlada Srbije vlasnik je 29,9% akcija NIS-a.

"Gazpromneft" je većinski udeo u NIS-u kupio za 400 mil EUR, uz obavezu da investira oko 550 mil EUR u modernizaciju postrojenja te kompanije do 2012. Ruska državna kompanije preuzela je upravljanje NIS-om u februaru 2009. godine.

Akcijama NIS trguje se na Beogradskoj berzi od 30. avgusta 2010. godine. Trenutna cena te hartije od vrednosti je 484 dinara, a najviša je bila prvog dana trgovanja i iznosila je 550 dinara, dok je najniža cena iznosila 442 dinara.


POPOV: Sale of Centroproizvod is out of question
Centroproizvod is talking with many international companies about possible cooperation, but there is no way that the ownership structure will be changed, Centroproizvod CEO Nemanja Popov told the daily paper Press, thus denying the speculations that that company might be taken over by Dr.Oetker and Nestle.

Popov points out that Centroproizvod's five-year plan is close to end and that they are now thinking about acquisition of some companies and expansion of the product assortment.

- The news that Dr.Oetker and Nestle are buying our company is absolutely not true. Let me repeat that the truth is that there is a possibility that Centroproizvod will start a cooperation with some company for the sake of further expansion, but the sale is out of question - Popov stresses.

He says it is possible that Centroproizvod will buy a company.

- We are considering certain acquisitions and regionalization, but there are no concrete agreements for now - says Popov.

Centroproizvod was privatized in 2004 when it was bought for 16 million euros by local businessman Darko Bajcetic who previously sold Doncafe to the Israeli company Elite. So far, about 20 million euros have been invested in the company.


Drakulić prodaje kapital u Valjaonici bakra "Sevojno"
Kompanija "East Point", biznismena Zorana Drakulića, u drugom kvartalu ove godine prodaće investicionim fondovima deo svog vlasništva u Valjonici bakra "Sevojno", najavio je Dragan Subotić, direktor ove fabrike koja se svrstala u red 10 najvećih izvoznika Srbije.

Drakulićeva firma je pre sedam godina tenderskom privatizacijom postala vlasnik 90% društvenog kapitala Valjaonice bakra i sa investicijama od oko 30 mil EUR je uspela da udvostruči proizvodnju, uz prepolovljen broj zaposlenih.

"East Point" je u prošloj godini promenio vlasničku strukturi u toj firmi zadržavši 33% kapitala pošto je investicionim fonodovima prodao ostatak vlasničkog udela.

Direktor Valjaonice Dragan Subotić, koji je užičkoj regionalnoj televiziji "Lav" obelodanio promenu vlasničke strukture te firme, izrazio je nadu da su novi vlasnici zainteresovani za podršku proizvodnom programu i dodatnoj konsolidaciji ove firme, jedne od najuspešnijih u užičkom regionu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta