Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srbija prodaje 400 mil. € obveznica
Beograd -- Uprava za javni dug Ministarstva finansija kaže da će u februaru biti održane dve aukcije državnih hartija od vrednosti u evrima, vrednosti 400 miliona evra.
Prva aukcija je zakazana za 9. februar kad će na prodaju biti ponuđene pedesettronedeljne diskontne obveznice ukupne nominalne vrednosti 200 miliona evra.

Za 14. februar zakazana je aukcija petnaestogodišnjih kuponskih obveznica u vrednosti 200 miliona evra. Isplata tih obveznice je polugodišnja, po stopi od 5,85 odsto.

Do sada se država nije zaduživala prodajom hartija od vrednosti u evrima, već prodajom zapisa u dinarima.

Prva aukcija zapisa indeksiranih u evrima bila je 29. decembra 2010. godine kad su prodati svi ponuđeni šestomesečni zapisi ukupne vrednosti 21 milijarde dinara po godišnjoj kamatnoj stopi od 5,25 odsto.

Prodaje državnih zapisa indeksiranih u evrima izazvala je jačanje domaće valute jer su učesnici na finansijskom tržištu podavali devize da bi obezbedili dinare za kupovinu tih hartija od vrednosti.

Prodajom državnih zapisa obezbeđuje se novac za finansiranje tekućih obaveza republičkog budžeta.


Aerodrom "Nikola Tesla" peta kompanija na A listingu Beogradske berze - Prvo trgovanje 7. februara
Beogradska berza dobija petu kompaniju na listingu A Prime marketa - beogradski Aerodrom "Nikola Tesla", navodi se na sajtu srpskog tržišta kapitala (www.belex.rs).

Kapital "Aerodroma" podeljen je na 34,28 miliona vlasničkih hartija a na Berzi će se tim akcijama trgovati kontinuiranim metodom od 7. februara. Nominalna vrednost akcije Aerodroma je 600 dinara.

Indikativna cena za prvu trgovinu 7. februara utvrđena je na 641 dinar. Ta cena je određena u visini obračunske vrednosti akcija iskazane prema usvojenom korigovanom finansijskom izveštaju izdavaoca sa stanjem na dan 1. januara 2010.

U obrazloženju prijema na A listing Komisija za listing navela je da je, nakon izvršenih korekcija, vrednost ukupnog osnovnog kapitala Aerodroma 20,57 milijardi dinara.

Osnovni kapital "Nikole Tesle" je iskazan kroz 34.289.350 običnih akcija pojedinčane nominalne vrednosti 600 dinara po kojoj će akcije biti podeljene u skladu sa Zakonom o pravu na besplatnu podelu akcija i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije.

Akcije Aerodroma uknjižene su u Centralni registar 25. januara, u sklopu pripreme ovog emitenta za otpočinjenje berzanske trgovine.

Aerodrom, slično kao i NIS, ima milionski broj akcionara, dok je većinski vlasnik Republika Srbija sa vlasničkim udelom od 83,15%, a Akcionarski fond poseduje 0,08% akcija. Zaposleni i bivši zaposleni u Aerodromu raspolažu sa 1,8% od ukupnog broja akcija dok će građani, koji raspolažu sa ukupno 15% akcija, dobiti po jedan komad ovih vlasničkih papira. Aerodrom je jedno od šest javnih preduzeća inicijalno predviđenih za besplatnu podelu akcija građanima sa prilično dobrim poslovnim rezultatima, pre svega usled monopolističkog položaja kojim raspolaže.

U 2009. godini Aerodrom je ostvario poslovne prihode od 4,6 milijardi dinara i neto dobit od 1,7 milijardi dinara. Očekuje se da bi početna cena na ovoj hartiji trebala da bude 600 dinara što daje tržišnu vrednost kompanije od 20,6 milijardi dinara (196,7 mil EUR).

Na A listingu se već nalaze "Naftna industrija Srbije"(NIS), Komercijalna banka, "Sojaprotein" i pirotski "Tigar".


Nikola Tesla Airport - Fifth company on listing A of Belgrade Stock Exchange
The Belgrade Stock Exchange has got the fifth company on the listing A - Prime Market, and that is the Belgrade Nikola Tesla Airport, reads the statement on the website of the Serbian capital market (www.belex.rs).

The shares of Airport were entered into the Central Registry on January 25 as part of the preparations of this issuer for commencement of stock exchange trading.

Nikola Tesla Airport, similar to NIS, has millions of shareholders, while its majority owner is the Republic of Serbia with a 83.15% stake. The Share Fund owns 0.08% of shares of that company, while 1.8% of shares are in the possession of its employees and former employees. The citizens of Serbia possess a total of 15% of shares and they will get 1 piece of these securities each. The airport is one of six public companies whose shares were initially planned to be distributed among citizens for free. The company achieves quite good business results, primarily due to its monopoly position.
In 2009, Nikola Tesla Airport registered a business revenue of RSD 4.6 billion and a net profit of RSD 1.7 billion. It is expected that the starting price of these shares should be RSD 600, which means that the company's market value will be RSD 20.6 billion (EUR 196.7 million).

The companies whose shares have already admitted to the listing A are: the Petroleum Industry of Serbia (NIS), Komercijalna Banka, Sojaprotein, and Pirot-based Tigar.


"Benetton" u fabriku u Nišu ulaže 43,2 mil EUR - Posao za 2.700 ljudi
Italijanska kompanija "Benetton" otvoriće u Nišu fabriku vrednu 43,2 mil EUR i u naredne četiri godine zaposliti 2.700 ljudi, najavilo je danas Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Sporazum o otvaranju fabrike potpisaće u Nišu potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić, predstavnici kompanije "Benetton" i grada Niša u ponedeljak, 31. januara.

- Visina investicije iznosiće 43,2 mil EUR, a država će ovaj projekat podržati sa 9.000 EUR po svakom novozaposlenom radniku - saopštilo je Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

"Benetton" planira da pokrene proizvodnju u objektima niške fabrike "Niteks", a plan je da u Niš dovede i svoje dobavljače.

- Na taj način "Niteks" će ponovo postati vodeći tekstilni centar u Srbiji. Takođe, predviđena je i saradnja sa domaćim kompanijama koje mogu da odgovore standardima kompanije "Benetton" - navodi se u saopštenju.

Niški gradonačelnik Miloš Simonović rekao je ranije agenciji Beta da je jedna od obaveza grada u poslu sa kompanijom "Benetton" da slobodna carinska zona bude proširena na lokaciju "Niteksa".

- To jeste zahtev svih stranih investitora jer su većinom izvozno orijentisani investitori - rekao je Simonović.

"Benetton" je porodična kompanija osnovana 1965. godine i danas je jedna od najvećih kompanija iz oblasti modne tekstilne industrije.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta