Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Gazpromneft" objavio ponudu za akcije NIS - Za hartiju 4,8 EUR
Ruska kompanija "Gazpromneft" objavila je 30. januara ponudu za preuzimanje 19,12% akcija "Naftne industrije Srbije" (NIS) od malih akcionara, po ceni od 4,8 EUR za akciju, odnosno ne manje od 506,48 dinara.

Ponuda "Gazpromnefta" za akcija srpske naftne kompanije koje se nalaze u slobodnom prometu, otvara se 31. januara, a trajaće do 16. marta 2011. u podne, navodi se u oglasu koji je ruska kompanija objavila u beogradskim dnevnim novinama.

Tri dana nakon isteka ponude, u skladu sa zahtevima zakona, "Gazpromneft", koji već poseduje 51% akcija NIS-a, novac za prodate akcije biće prebačen na račune prodavaca.

U oglasu se navodi da je ukupan broj izdatih akcija NIS-a 163.060,400 nominalne cene 500 dinara, a ponuđač već poseduje 83.160,800 običnih akcija, odnosno 51% udela u NIS-u.

Predmet ponude nisu akcije u vlastništvu Republike Srbije, odnosno 48.719,344 akcije ili 29,88%, već 31.180,256 akcija u vlasništvu malih akcionara.

Odobrenje za početak procedure otkupa akcija NIS-a, "Gazpromneft" je dobio 29. januara 2011. godine od Komisije za hartije od vrednosti Srbije.

Za jednu akciju NIS-a biće ponuđena cena od 4,8 EUR, odnosno najmanje 506,48 dinara, ako u međuvremenu padne vrednost domaće valute.

Građani mogu dati nalog za prodaju akcija na šalterima Pošte i ta usluga je besplatna, ili da trguju preko brokera, ali u tom slučaju imaju određene troškove. Ako su mali akcionari NIS-a već dali nalog za prodaju akcija na berzi moraće da ga povuku ako budu želeli da odgovore na ponudu "Gazpromnefta".

Mali akcionari koji odluče da zadrže akcije NIS-a moći će i posle zatvaranja ponude "Gazpromnefta" da ih prodaju na berzi.

"Gazpromneft" se kupoprodajnim ugovorom obavezao da će dve godine nakon kupovine NIS objaviti ponudu za preuzimanje akcija od malih akcionara, po ceni koja nije niža od one po kojoj je od države otkupio većinski paket.

Oko 4,8 miliona građana Srbije besplatno je dobilo po pet akcija NIS-a čija je nominalna vrednost bila 500 dinara po komadu. Bivši i sadašnji zaposleni u NIS-u dobili su ukupno 4,1% akcija te kompanije.


Drakulić prodaje Valjaonicu fondovima RC2 i Darbi
Biznismen Zoran Drakulić prodaće Valjaonicu bakra Sevojno investicionim fondovima RC2 i Darbi.

- Fondovi RC2 i Darbi postaće većinski vlasnici fabrike. Jedan će imati 37%, a drugi 62%vlasništva. Mislim da to treba da prihvatimo na način na koji se to dešava u savremenom svetu ekonomije. Često ljudi ne znaju ko su vlasnici preduzeća, ali mi to znamo - kaže generalni direktor Valjaonice bakra Sevojno Dragan Subotić.

On je objasnio da su "u toku procesi koji će vrlo brzo, krajem prvog kvartala ove godine, ponovo promeniti vlasničku strukturu", kada će, kako je rekao, "East point i suštinski izaći iz tog posla"

- Dva fonda ulaze u našu fabriku sa namerama da podrže naš program i, posle određenih transakcija, očekujem da ćemo se dodatno konsolidovati tako što će oni uložiti oko 20 mil EUR za prevremenu otplatu nepovoljnih kredita, sanaciju likvidnosti i obezbeđenje obrtnog kapitala - istakao je generalni direktor Valjaonice bakra, jednog od najuspešnijih preduzeća u Srbiji, koje je među deset najvećih izvoznika.

Subotić je kazao da je Valjaonica bakra bila 90% u vlasništvu "East pointa" do prošle godine, kada se situacija se promenila, tako što su određene obaveze ove kompanije pretvorene u akcije ova dva fonda. Tako je kompaniji "East point" ostalo 33%, dok je jedan fond dobio 22, a drugi 45% vlasništva.

Rekavši da je umereni optimista, on je dodao da je glavni cilj fabrike u ovoj godini da zadrži uposlenost i broj naloga, zaposli nove radnike, te da je planom za ovu godinu zacrtano povećanje proizvodnje za 3%, a očekivani prihod trebalo bi da bude oko 5 mil USD.


Drakulic sells Copper Mill to investment funds RC2 and Darby
Businessman Zoran Drakulic is going to sell Sevojno Copper Mill to the investment funds RC2 and Darby.

- The funds RC2 and Darby will become the majority owners of the factory. One will have a 37% stake, while the other will own 62% of the factory. I think we should accept that in the way in which it happens in the modern world of economy. People often do not know who the company owners are, but we do - says Sevojno Copper Mill Director General Dragan Subotic.

He explains that "ongoing processes will change the ownership structure again very soon, at the end of the first quarter of this year", when "East Point will essentially abandon this business".

- Two funds are entering our factory in order to support our product portfolio and, after certain transactions, I expect that our business will be additionally consolidated thanks to their investment of about 20 million euros, which should enable a premature repayment of unfavorable loans and the provision of working capital - said the Director General of Sevojno Copper Mill, one of the most successful companies and top ten exporters in Serbia.

Subotic says that Copper Mill had been 90% owned by East Point until last year when the situation changed after certain obligations of this company were turned into shares of these two funds. In that way, the company East Point was left with a 33% stake, one of the funds obtained 22% of shares, while the other got a 45% stake in the factory.

Saying that he is moderately optimistic, he adds that the main aim of the factory in 2011 is to maintain the number of workers and orders, hire new people and increase the production by 3%, while the expected revenue is about USD 5 million.


Automobile interior manufacturer Johnson Control starts construction of plant in Kragujevac in 2011
The automobile interior manufacturer Johnson Control will this year start the construction of a plant in Serbia since the delivery of seats for new models that will be produced in Kragujevac has been agreed with the company Fiat.

According to the regional TV station Kragujevac, Johnson Control will have a plant built on an area of about 6,000 square meters and employ between 150 and 200 people.
As people from the European headquarters of Johnson Control confirmed for that TV station, the production is expected to commence in spring 2012.


"Benetton" potpisao sporazum o otvaranju fabrike u Nišu - Proizvodnja počinje u maju
Italijanska kompanija "Benetton" potpisala je danas sporazum o otvaranju fabrike u Nišu u koju će investirati 43,2 mil EUR i u naredne četiri godine zaposliti 2.700 radnika.

Sporazum sa kompanijom "Benetton" potpisali su ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić i predstavnici Grada Niša.

Za svakog novozaposlenog "Benetton" će dobiti subvencije od države Srbije od 9.000 EUR.

Dinkić je rekao da je sporazum sa "Benetton" najveći događaj za srpsku tekstilnu industriju u poslednjih deset godina kao i da je to najveća investicija u tekstilnu industriju Srbije.

On je dodao da očekuje da do kraja marta "Benetton" postane vlasnik imovine niškog "Niteksa" gde je raskinut privatizacioni ugovor.

- Radnici "Niteksa" koji žele da rade i koji umeju da rade dobiće posao u "Benetton" , a oni koji su zaboravili da rade mogu da računaju na socijalni program - rekao je Dinkić.

Plan je, kako je objasnio, da se polovina proizvodnih hala u "Niteksu" sruši ili adaptira, a da već od maja počne proizvodnja "Benetton" programa.

- "Benetton" planira da u naredne tri godine postigne godišnji izvoz od 70 mil EUR - rekao je Dinkić.

Subvencije koje država daje za nova radna mesta, prema njegovim rečima, povrate se za godinu dana kroz uplatu poreza na zarade uposlenih radnika.

Predstavnici "Benettona" su najavili da će u Niš dovesti i svoje prateće dobavljače, tako da će pogoni "Niteksa" ponovo postati vodeći tekstilni centar u Srbiji.

"Benetton" je porodična kompanija osnovana 1965. godine i danas je jedna od najvećih grupacija iz oblasti modne tekstilne industrije, prisutna u 120 zemalja.

Osnovna delatnost kompanije je proizvodnja modne odeće kroz brendove "United Colors of Benetton", "Sisley" i "Playlife".

"Benetton" proizvodi više od 150 miliona odevnih predmeta godišnje i ima trgovinsku mrežu od oko 6.000 najsavremenijih butika.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta