Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Gorivo skuplje 12, cigarete 30 RSD

Beograd -- Gorivo bi do kraja januara trebalo da poskupi od osam do 12 dinara, dok su prema novom cenivniku cigarete kompanije Filip Moris poskupele od pet do 30 dinara.Milan Rakić, predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica, kaže da bi do kraja meseca trebalo očekivati poskupljenje goriva za osam do 12 dinara po litru.

On navodi da cena sirove nafte na svetskim berzama stalno raste i da u ovom trenutku nabavna cena evrodizela iznosi 117 dinara po litru.

"Kada se sve to uzme u obzir plus podatak da nas očekuje rast akciza u iznosu od 4,5 dinara po litru za dizele i 6,5 dinara po litru za benzine sasvim je jasno da će gorivo poskupeti. Priča o tome da nas čeka pojeftinjenje naftnih derivata je farsa jer svi pokazatelji ukazuju na to da će cena goriva rasti", tvrdi Rakić.

Predsednik Upravnog odbora Nafta AD Nebojša Atanacković smatra da nije fer što NIS prodaje gorivo po nižim cenama u situaciji kada nije smanjio veleprodajne cene, a još uvek nema uvoza evro goriva iz okruženja iako je ukinuta uredba o zabrani uvoza naftnih derivata jer uvoznici nisu uspeli na vreme da se pripreme za tržišnu utakmicu.

"Dok je takva situacija ne možemo računati na smanjenje cena benzina. Do toga će doći kada se zaista razvije konkurencija na domaćem tržištu naftih derivata. Sa druge strane, s obzirom da nas očekuje usklađivanje akciza sa stopom inflacije realno je očekivati da benzin poskupi. Kada će to biti zavisi od toga kada će se povećati akcize", kaže Atanacković.

Tokom jučerašnjeg dana na snagu je zvanično stupio novi cenovnik kompanije Filip Moris u kojem su jeftinije cigarete tog proizvođača skuplje u proseku za pet dinara, dok su cene onih skupljih uvećane za 30 dinara u proseku, kao posledica povećanja akciza. Ostale kompanije još nisu napravile korekcije. Uskoro će to učiniti Britiš Ameriken Tobako dok tradicionalno Japan tobako i Monus cenovnike menjaju u drugoj polovini januara.

S druge strane, ukidanjem poreza od 10 odsto korišćenje mobilnih telefona je jeftinije 7,8 odsto dok snižavanje carina neće preterano pojeftiniti tehničku robu.Prvog dana ove godine na snagu su stupile i odredbe izmena Zakona o porezima na upotrebu, držanja i nošenje dobara kojima je ukinut porez na korišćenje mobilnih telefona od 10 odsto, a računica pokazuje da je to građanima i firmama donelo uštedu od 7,81 odsto.

Sva tri operatora mobilne telefonije u Srbiji (MTS, Telenor i Vip) prestali su da zaračunavaju porez na upotrebu mobilnih telefona, ali je primetno i da nisu na bilo koji drugi način korigovali cenovnike odnosno nisu ni povećali ni eventualno smanjivali osnovne cene minuta ili poruka. Tako računica pokazuje da umanjenje opterećenja za 10 odsto.

 

Đogović: Pritisak na inflaciju
Stručni saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović kaže da usled poskupljenja treba očekivati i naglašene inflatorne tenzije. "Do toga će doći zbog poskupljenja proizvoda i usluga pod ingerencijom države ili zbog akcizne politike Vlade. Pored toga, slabljenje domaće valute dovešće do rasta cena uvoznih proizvoda", navodi Đogović.Candidate status, date for talks in 2011

BELGRADE -- PM Mirko Cvetković says it is a realistic possibility that Serbia will be granted candidate status for EU membership by the end of the year, Beta reports.


He also expects a date for the start of membership talks to be given in 2011.

"Remember where we were on the European path two and a half years ago when this government was formed. At the very start. I believe that we will end 2011 with a date for talks," said Cvetković in an interview for the Web portal Euractiv Serbia and for Beta.

The European Commission should give its opinion on Serbia's application for EU membership in 2011, and candidate status is approved by the Council of Ministers based on the commission's opinion.

Cvetković said that answering the European Commission Questionnaire would not be a large problem for Serbia and that it would all be completed by the deadline.

A much greater job is the implementation of reforms in line with recommendations given by the European Commission, which should make it possible for Serbia to gain candidate status, as well as a date for talks, in 2011, said the prime minister."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta