Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Đilas: Najviše para za most kod Ade

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da će najveći finansijski izdatak u gradskom budžetu za 2011. predstavljati most na Adi Ciganliji.

Đilas je najavio završetak prve faze mosta preko Ade Ciganlije i nastavak radova u 2012. godini na petlji Radnička.

On je rekao i da će po puštanju mosta u saobraćaj biti srušen tobogan i građen novi prolaz ispod mosta. Đilas je najavio i početak izgradnje mosta Zemun - Borča, poboljšanje gradskog prevoza, izgradnju škola na Bežanijskoj Kosi i Višnjici i nekoliko obdaništa.

Đilas je najavio završetak direktne veze iz Požeške na petlju Careva ćuprija, izgradnju potpuno novog Mirijevskog bulevara i okončanje izgradnje mosta u Obrenovcu, koji od 1996. godine stoji polukonzerviran i propada.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je istakao da mu je želja da na Slaviji bude izgrađena ogromna fontana, po ugledu na onu na Španskom trgu u Barseloni, i da taj trg bude zatvoren petkom uveče i subotom uveče kao mesto za šetnju.

"Najsrećniji bih bio kada nam budžet za ovu godinu ne bi bio manji za 200 miliona evra, jer bi to bilo taman dovoljno za pristupne saobraćajnice mostu na Adi", rekao je Đilas.

Gradonačelnik Beograda je istakao da je poskupljenje gradskog prevoza posledica kretanja cene goriva i napomenuo da će u naredne dve godine gradski prevoz biti komforniji, jer će u 200 vozila biti ugrađene klime.

Kupljeni su novi trolejbusi i krajem juna će stići i prvi od 30 novih tramvaja, dok su privatnici od marta najavili 120 novih autobusa. Namera je da do kraja 2012. od Ikarbusa i Holanđana koji treba da ga kupe, bude nabavljeno još 250 novih autobusa, najavio je Đilas.

"Tih 250 autobusa od Ikarbusa koštaće skoro 50 miliona evra, trolejbusi su 20, a tramvaji oko 80 miliona evra. Plus subvencije od 50 miliona evra godišnje da bi karta u autobusu koštala 50, a ne 100 dinara", dodao je on.Mrkonjić: Ispunili smo sve ciljeve

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da će u toku 2011. biti završena izgradnja 170 kilometara autoputa na Koridoru 10. 
On je dodao i da će biti nastavljeni radovi na izgradnji autoputa Beograd - Južni Jadran na trasi budućeg Koridora 11.

"Ispunili smo sve ciljeve u vezi sa Koridorom 10 i Koridorom 11, kao i za putnu mrežu i to je ono što je obeležilo 2010. i što će obeležiti 2011. godinu", naglasio je Mrkonjić.

U 2010. godini su otvoreni ili pripremljeni radovi na 170 kilometara trase za izgradnju poluautoputa ili punog profila autoputa, što će sve biti završeno sledeće godine, rekao je Mrkonjić.

Srbiji nedostaje autoput na trasi Koridora 10 na jugu od Grabovnice kod Leskovca do Levosoja, na istoku od Proseka kod Niša do Dimitrogvrada, na delu obilaznice oko Beograda i na severu od Novog Sada do Horgoša i Kelebije, osim na dve deonice po 10 kilometara - od Bikova do Žednika kod Subotice i od Siriga do Novog Sada.

Ministar je dodao da je pripremljeno još pet tendera za izbor izvodjača do marta 2011, kada će početi trka sa vremenom da bi se Koridor 10 završio do 1. maja 2012. godine.

Mrkonjić je kazao da je planiran nastavak izgradnje autoputa od Beograda do Boljara na granici sa Crnom Gorom, gde se već gradi deo od Uba do Lajkovca, kao i da će još dve deonice graditi možda turske firme ili će posao biti poveren domaćim preduzećima.

On je rekao da je pripremljena dokumentacija za izgradnju deonica od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, što je još 50 kilometara, čija vrednost radova ukupno iznosi oko 200 miliona evra.

"Za mene je najvažnije što uglavnom naša preduzeća učestvuju u realizaciji tog projekta", kazao je ministar za infrastrukturu istakavši da od tih projekata živi između sto i sto pedeset hiljada ljudi.Beneton preuzima niški Niteks?

Čuvena italijanska kompanija Beneton, po svemu sudeći, biće novi gazda niške tekstilne industrije Niteks. Više detalja biće poznato do kraja januara.

Beneton je zainteresovan da kupi imovinu Niteksa, dok bi država Srbija subvencionisala svako novootvoreno radno mesto sa iznosom od četiri hiljade do 10.000 evra.

Niko od nadležnih u gradu na Nišavi, pa i u samom Niteksu, nije želeo da navede konkretno ime budućeg partnera, pod izgovorom, da je to poslovna praksa i želja druge strane.

Međutim, uoči Nove godine, gradonačelnik Niša Miloš Simonović i izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada i narodni poslanik Branislav Jovanović su naveli da je "grad na Nišavi sa južnokorejskom kompanijom Jura, koja već gradi novu fabriku u industrijskoj zoni Donje Međurovo, otišao u svet, a polovinom januara 2011. godine, predstoji veliko iznenađenje, jer će sa jednom velikom tekstilnom evropskom kompanijom otići u Evropu".

I dok zvaničnici, bar zasad, javno ne žele da obelodane detalje, dobro je poznato da su upravo predstavnici Benetona polovinom prošle godine obišli Niteks.

"Očigledno je da Beneton želi saradnju sa Niteksom, a u kom obliku, o tome će se tek razgovarati. U Nišu i u Ministarstvu ekonomije vlada mišljenje da je perspektiva Niteksa u Benetonu”, izjavio je tada izvor iz gradske vlasti, a potvrdio i jedan fabrički sindikalni lider.

Da postoji velika mogućnost da Niteks uđe u sistem jedne velike evropske tekstilne kompanije, potvrđuje i Milan Ranđelović, direktor kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

"Biće to veliko iznenađenje. Tako ćemo finalizirati još jedan veliki posao, kojim ćemo ispraviti neuspešnu i propalu privatizaciju Niteksa. Svoju reč treba da da i SIEPA u vezi sa subvencijama za radna mesta, a ono što je sigurno, to je da će Niteks posle ovog poteza upošljavati mnogo više radnika nego sada", dodaje on."Ju-es-stil Srbija" ulaže 51 mil. $

Najveća planirana investicija kompanije "Ju-es-stil Srbija" u 2011. godini je izgradnja postrojenja za pripremu i injektiranje ugljenog praha u visoke peći.

Generalni direktor Metju Perkins kaže da je "početkom novembra počela s realizacijom naša najveća investicija za 2011, čija vrednost premašuje 51 milion dolara".

Perkins je dodao da je to jedan od ključnih projekata koji će kompaniju učiniti dodatno konkurentnijom na svetskom tržištu čelika.

Sa stanovišta ekologije, novo postrojenje će biti tako koncipirano da će imati najmodernije sisteme za zaštitu životne sredine, rekao je Perkins.

On je naglasio da je kompanija u decembru ostvarila izuzetan rezultat - prošlo je godinu dana od poslednje povrede sa izgubljenim radnim vremenom u "Ju-es-stilu Srbija", čime je on svrstan među kompanije koje imaju najbolje rezultate u ovoj oblasti na nivou korporacije.

Perkins je ovom prilikom podsetio na značajan uspeh - 500 dana bez povreda na radu, ostvaren u pogonima Čeličana, Topla valjaonica i Energetika.Ekonomski oporavak u trećem tromesečju brži od očekivanog

Ekonomska aktivnosti u Srbiji se u trećem tromesečju 2010. oporavljala brže nego što je očekivano, saopštila je Narodna banka Srbije, podsećajući da je, prema zvaničnoj statistici, u tom kvartalu ostvaren međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,7 odsto.

Posmatrano po sektorima, najveći doprinos rastu BDP-a poticao je od sektora saobraćaja i veza, trgovine, prerađivačke industrije i finansijskog posredovanja.Kragujevac: Novi model automobila do kraja godine

Pripreme za početak proizvodnje novog modela automobila u kompaniji "Fijat automobili Srbija" (FAS) u Kragujevcu, čije bi test vozilo trebalo da bude proizvedeno krajem ove godine, trenutno se obavljaju u svim proizvodnim pogonima fabrike, a završetak kompletne rekonstrukcije pogona predviđen je za proleće.

Direktor fabrike montaža u FAS-u Mile Raičević, objasnio je da se, između ostalog, priprema prostor za montiranje nove proizvodne linije, za model čiji je radni naziv "L zero", a, kako je rekao, "punto klasik" će se proizvoditi i dalje u Kragujevcu, iako u manjoj količini.

"Punto klasik će se i dalje proizvoditi i njegova proizvodnja će se nastaviti još nekoliko godina, jer se pokazao kao dobar u našim uslovima eksploatacije", kazao je Raičević.

Generalni direktor "Fijat automobili Srbija" Đovani de Filipis ranije je za Tanjugu izjavio da će u Kragujevcu prvo test vozilo novog modela "Fijata" biti proizvedeno do kraja 2011 godine, a ta fabrika će, prema njegovim rečima, biti jedan od najbolje opremljenih "Fijatovih" proizvodnih pogona.

Novi model automobila, koji će se proizvoditi samo u Kragujevcu, praviće se u dve verzije - sa pet i sedam sedišta, a automobil će se izvoziti na svetsko tržište i biće prilagođen svim potrebama korisnika.Dostanić: Privlačenje novih investitora

Ako se ostvare očekivanja da se akcije "Telekoma Srbija" i Aerodroma "Nikola Tesla" uključe na tržište Beogradske berze u ovoj godini, to će biti ozbiljan podsticaj daljem razvoju tržišta kapitala Srbije, kroz atraktivnu ponudu i privlačenje novih investitora, izjavila je Tanjugu direktorka Berze Gordana Dostanić.

Ona je ocenila da bi Beogradska berza u 2011. mogla da zadrži nivo prošlogodišnjeg prometa, a s obzirom na cenovnu potcenjenost, cene bi, mereno berzanskim indeksom najlikvidnijih akcija, mogle blago da rastu.

Dostanić je rekla da će se u ovoj godini raditi na daljem tehničko-tehnološkom osavremenjavanju i primeni savremenih svetskih standarda berzanskog poslovanja, kao i na podsticaju izdavaocima za emisiju izvedenih finansijskih instrumenata, kakvi su prisutni na razvijenim tržištima kapitala.

"Radiće se na ohrabrivanju izdavalaca za izdavanje novih vrsta dužničkih hartija od vrednosti, kao što su municipalne obveznice, ukoliko se stvore neophodni regulatorni preduslovi, kao i na podsticaju kreiranja finansijskih derivata kojima bi se obogatila ponuda našeg tržišta, objasnila je Dostanić i dodala da, ukoliko se otklone regulatorne kočnice, u toku 2011. mogla bi se dogoditi i prva inicijalna javna ponuda akcija neke od naših kompanija.

Ona je najavila da Beogradsku berzu i druge institucije tržišta kapitala u 2011. očekuje reorganizacija u skladu sa najavljenim novim Zakonom o tržištu kapitala koji na drugačiji način uređuje tržište i njegove institucije, što zahteva organizaciono i normativno prilagođavanje i Beogradske berze.Operations made easier for businessmen in Belgrade - Three communal taxes abolished as of January 1

Since the beginning of this year, the City of Belgrade has abolished 3 out of total of 16 communal taxes charged to businessmen operating on the territory of the city.

These three abolished taxes are: the tax for organization of music programme in restaurants, which also included the tax for keeping music instruments, the tax for placing the name of a firm outside a business facility, as well as the tax for using free surfaces.

- The tax for organization of music programme in restaurants amounted to RSD 1,070 per day and it also included the tax for keeping music instruments in amount of RSD 443. Now that they are abolished, restaurants in Belgrade will be able to save about RSD 45,000 per month - said Miroslav Cuckovic, a member of the City Council.

As of January 1, the tax for placing the name of a firm outside a business facility, which cost over RSD 150,000 on annual basis, and the tax for using free surfaces for camps, tents and other temporary facilities are abolished as well.

- The tax for using free surfaces amounted to RSD 9 per square meters and its abolition will help various manifestation cut their expenditures, while it will also contribute to establishment of communal order in the city - said Cuckovic.

President of the Union of Employers of Serbia Nebojsa Atanackovic said that one of the reasons for abolition of these taxes was a constant protest by numerous businessmen against much too high taxes, pointing out that each local self-government should know what exactly to expect from the economy.

- Such move by the City should be welcomed. I hope this is only the beginning of a good cooperation between the city authorities and businessmen in the capital city - said Atanackovic.Delta Holding invests in properties, retail and agribusiness development in 2011

Delta Holding will start new projects in the domain of real estate development and resume development of retail trade and agribusiness in 2011 - Jelena Krstovic, the Corporate Communications Director at that company, announced.

She said in an interview for Beta agency that Delta Holding would use the year 2011, in which it was going to celebrate the 20th anniversary of work, to reorganize the business and create a new business policy that would be focused on agrarian sector, but it would also keep operating in the same fields of business as before.

Ms. Krstovic announced that Delta Agrar, a member of the holding, would commence the construction of a greenhouse for growing fruits and vegetables in Bogatic, near Sabac, in 2011, as well as that expansion and improvement of the orchard and cold storage plant in Celarevo were in the pipeline.

Ms. Krstovic stated that the construction of the shopping mall Delta Land in Belgrade would start in 2011 and that it would be significantly bigger than Delta City.

- Construction of the shopping mall at Autokomanda is expected to be finished in 2013 - she added.

Ms. Krstovic announced that the renovation of Continental hotel would commence in 2011 and that, once the works were completed, the hotel would be named Crown Plaza after a brand within the hotel group Intercontinental."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta