Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NIS planira širenje mreže pumpi u Bugarskoj i Rumuniji
Naftna industrija Srbije (NIS) planira da do kraja godine zaključi ugovore o kupovini 20 benzinskih pumpi u Bugarskoj, a planira se i kupovina zemljišta za pumpe u Rumuniji, najavili su u sredu (26. oktobra 2011.) iz poslovodstva te kompanije.

Zamenik generalnog direktora NIS-a za investicije i razvoj Nikolas Petri kazao je na predstavljanju finansijskih rezultata NIS-a na Beogradskoj berzi da su u toku pregovori ili procene za kupovinu i dodatnih benzinskih pumpi u Bugarskoj.

- Plan je da NIS za dve i po godine formira maloprodaju mrežu u Bugarskoj od 80 benzinskih pumpi - naglasio je on.

Petri je kazao i da se u 2012. očekuje da će NIS kupiti zemljište za gradnju benzinskih pumpi u Rumuniji. Razmatraju se lokacije uz magistralne puteve koje spajaju Rumuniju sa drugim zemljama EU i Srbijom, kao i u većim gradovima, dodao je on.

On je podsetio i da NIS ima sporazum za kanadskom kompanijom "East West Petroleoum" o istraživanjima i eksploataciji nafte i gasa na četiri lokacije u Rumuniji.

- Sporazumom je predviđeno da NIS finansira istraživanja čija vrednost će biti od 50 do 100 mil USD - kazao je.

Petri je istakao da će NIS sa nalazišta u Rumuniji dobijati 85% prihoda od izvađenih količina nafte i gasa, a kanadski partner 15%.

Takođe, Petri je najavio i da NIS planira učešeće na tenderima za istraživanje nafte u Bosni i Hercegovini, gde je potencijano nalazište u tuzlanskom kantonu.


Bosch, Mercedes to arrive in Serbia
Several very serious investors, renowned even on a global scale, may soon enter Serbia.

As Press daily learns, Bosch should arrive as early as by the year's end, and it would not be a surprise if our country was soon entered by another German giant - Mercedes, which was even mentioned by President Tadic, obviously not by accident, during his recent visit to that country.

On that occasion, Boris Tadic indirectly announced Germany's big investments in Serbia.

- Our relations have been oscillating throughout history, but I am sure that Serbia can be a reliable partner of Germany in this part of Europe. We will never give up on trying to bring Mercedes to Serbia. We came very close to achieving that few years ago, but Mercedes then chose Hungary, and I know that it is not nearly as good for them there as it would be in Serbia - said Tadic.

In a recent interview for Press, Prime Minister Mirko Cvetkovic also announced that Serbia was already negotiating with several large investors.

- We are talking with a giant whose annual turnover is close to 1 billion euros - said Cvetkovic.

As Press learns, Bosch will very soon open a factory in Serbia, most probably in Pecinci.


U Srbiju stižu "Bosch" i "Mercedes"
U Srbiju bi uskoro moglo da dođe nekoliko vrlo ozbiljnih investitora, zvučnih imena čak i u svetskim razmerama.

Pre svih, tu su "Bosch", koji, kako Press saznaje, stiže već do kraja godine, a ne bi bilo iznenađenje ni da usledi dolazak još jednog nemačkog giganta - "Mercedesa", kog je, očigledno ne slučajno, i predsednik Tadić pomenuo prilikom prekjučerašnje posete toj zemlji.

Boris Tadić je prilikom prekjučerašnje posete Nemačkoj indirektno najavio velika ulaganja iz ove zemlje.

- Naši odnosi su kroz istoriju imali oscilacije, ali sam uveren da Srbija može biti pouzdan partner Nemačke u ovom delu Evrope. Mi nikada nećemo odustati od toga da dovedemo "Mercedes" u Srbiju. Pre nekoliko godina bili smo jako blizu i "Mercedes" je izabrao Mađarsku. Znam da im tamo nije tako dobro kao što bi im bilo u Srbiji - rekao je Tadić.

I premijer Mirko Cvetković je u nedavnom intervjuu Pressu najavio da Srbija već vodi pregovore sa nekoliko velikih investitora.

- Razgovaramo čak i sa jednim gigantom koji ima godišnji obrt od gotovo milijardu evra - zagonetno je najavio Cvetković.

Da li je mislio na "Bosch" ostala je tajna, tek, kako Press saznaje, ovaj gigant će vrlo brzo otvoriti fabriku u Srbiji, i to u Pećincima.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta