Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Mercatoru" odobreno preuzimanje "Familija marketa"
Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je trgovinskom lancu "Mercator-S" preuzimanje u zakup objekata Robnih kuća Beograd u kojima posluju "Familija marketi", saopštila je danas ta kompanija.

Zakupom 27 objekata u Beogradu, Vojvodini, centralnoj i južnoj Srbiji, ukupne površine 22.000 m2 "Mercator-S" preuzima zalihe, opremu, kao i 300 zaposlenih "Familija marketa".

"Mercator-S" je na ovaj način učvrstio poziciju drugog najvećeg trgovca na srpskom tržištu i proširio mrežu prodajnih objekata u gradovima u kojima do sada nije bio prisutan, kao što su Zaječar, Valjevo, Vranje, Pirot, Užice, Bajina Bašta, Bor i Knjaževac, navodi se u saopštenju.

"Mercator-S" će 2011. godinu završiti po planu, sa oko 50.000 m2 novog poslovnog prostora i oko 700 novih radnika u Srbiji, kako je ranije i najavila "Mercator Grupa".

Inače, "Mercator" koji u Srbiji ima "Roda markete" i "Roda supermarkete" će i u prodajnim objektima "Familija marketa" ponuditi proizvode domaćeg porekla, sa učešćem preko 70%.

- Najnovijim partnerstvom i proširenjem poslovanja, "Mercator" u svojim preduzećima "Mercator-S", "Intersport" i "Modiana" zapošljava blizu 5.000 ljudi i na taj način ostaje jedan od najvećih poslodavaca u Srbiji - navode u toj kompaniji.


Srpskim kompanijama dozvoljen bescarinski izvoz oko 4.000 proizvoda u SAD
Sjedinjene Američke Države (SAD) su u okviru produžetka Generalnog sistema preferencijala potvrdile da je Srbija na listi zemalja kojima je dozvoljen preferencijalni režim izvoza u tu zemlju do avgusta 2013, saopštila je danas Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA).

Nakon odluke Senata i Kongresa SAD, kompanijama iz Srbije omogućen je bescarinski izvoz više od 4.000 proizvoda u SAD do 31. jula 2013. godine, navodi se u saopštenju agencije SIEPA.

Kako se ističe, "Kongres je potvrdio i da će svim uvoznicima robe iz zemalja sa liste Generalnog sistema preferencijala biti isplaćena potraživanja za carine retroaktivno i za celu 2011. godinu".

Direktor agencije SIEPA Božidar Laganin ocenio je da je to dobra vest koja će dodatno ohrabriti američke uvoznike srpske robe, ali i domaće izvoznike da intenzivnije izvoze na to tržište.

- Ovim se formalno zatvara krug tržišta koja zajedno broje oko milijardu stanovnika, na koja se srpski proizvodi izvoze bez ili sa minimalnim carinama, pa je ovo dobra vest i za zainteresovane investitore - kazao je Laganin, navodi se u saopštenju.

On je naveo da "kompanije iz Srbije i njihovi uvoznici u SAD nisu koristili ove olakšice u dovoljnoj meri" i naglasio da će se SIEPA truditi da u narednim godinama poveća prisutnost domacih kompanija na teritoriji SAD, što kroz sajamske nastupe, što kroz direktne kontakte preduzeća sa potencijalnim partnerima.

Globalni sistem preferencijala je sredstvo trgovinske politike, koje predviđa da putem primene carinskih povlastica razvijene zemlje - davaoci preferencijala podstiču izvoz, industrijalizaciju i povećanje stope ekonomskog rasta zemalja u razvoju - korisnika preferencijala.

Preferencijalna trgovina podrazumeva da se u SAD mogu uvoziti proizvodi iz više od 140 zemalja bez carina ili sa minimalnom carinom.

Bescarinski izvoz (ukupno 4.650 proizvoda) odnosi se na najveći broj industrijskih i poljoprivrednih proizvoda, sa izuzetkom većine tekstilnih proizvoda, odeće i obuće, satova, ručnog putnog pribora, radnih rukavica, kožne odeće, čelika i proizvoda o čelika, stakla i proizvoda od stakla i elektronske robe.

Roba treba da zadovolji i kriterijum porekla, odnosno mora da bude proizvedena u Srbiji sa najmanje 35% vrednosti i da bude direktno isporučena iz Srbije.


Serbia granted preferential export regime for U.S.
The U.S. Senate and Congress confirmed within the continuation of the General System of Preferences (GSP) that Serbia is on the list of countries which can export goods and services to the U.S. on a preferential regime, the Serbia Investment and Export Promotion Agency (SIEPA) released on Tuesday.

In keeping with this point, Serbian companies are allowed to export over 4.000 products to the U.S. on a customs-free regime until July 31, 2013. The U.S. Congress confirmed that claims for customs duty would be paid back to all importers from the GSP list retroactively for the year of 2011.

This piece of good news will serve as additional encouragement to U.S. importers of Serbian goods while at the same time backing Serbian exporters` more assertive presentation on the rich U.S. market, SIEPA Director Bozidar Laganin stated.

He added that this will formally round off the scope of markets servicing around one billion consumers to which Serbia exports its goods exempt from customs or with the minimum customs duties, which is also good news for foreign investors.

The GSP is an instrument of trade policy which enables well-developed countries as providers of preferences to grant customs benefits to developing countries as beneficiaries of preferences in order to encourage their exports, industrialisation and up their economic growth rates.

Preferential trade implies that over 140 countries, including Serbia, can export their products to the U.S. exempt of customs or with minimum customs duties.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta