Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
U Srbiji još jedna fabrika „Benetona”
Niš – Jedna od najpoznatijih svetskih kompanija za proizvodnju modne odeće, italijanski „Beneton”, gradiće u Srbiji još jednu fabriku, pored one u Nišu. To su juče u krugu doskorašnje Industrije tekstila „Niteks” u Nišu izjavili direktor firme „Beneton Srbija”, Flavio Simoneti i gradonačelnik Niša Miloš Simonović, potvrđujući nameru kompanije da u našoj zemlji investira i organizuje jednu od najvećih proizvodnji u Evropi:

– Trenutno se u Nišu adaptiraju stari proizvodni kapaciteti i grade novi. Neki od pogona su potpuno srušeni i na njihovim temeljima biće sagrađeni novi, a u njima će biti montirane mašine i postrojenja poslednje tehnološke generacije. Ukupno će na lokaciji „Niteksa”, kompanije „Beneton” raspolagati čak sa 65.000 kvadratnih metara poslovnog i proizvodnog prostora – 40 hiljada rekonstruisanih objekata i 25.000 kvadrata potpuno novih proizvodnih kapaciteta. U pogonima u Nišu do kraja 2014. godine, kada će početi da rade punim kapacitetima, biće zaposleno 2.700 radnika. Uz to naša kompanija traži još jednu lokaciju za izgradnju proizvodnih kapaciteta u kojima će biti zaposlen dodatni broj radnika, rekao je Simoneti.

U ovom trenutku, istakao je Flavio Simoneti, koji je sa niškim gradonačelnikom Milošem Simonovićem obišao gradilišta novih pogona u krugu nekadašnjeg „Niteksa”, na pletenju i šivenju modnih džempera sa markom „Beneton” u Nišu radi 150 radnika. Do kraja ove i u narednoj godini posao će dobiti još 900 radnika tekstilne struke, rekao je Simoneti.

– Vrednost naših investicija u Srbiji, odnosno „Benetona” i kooperanata biće oko 50 miliona evra i već su uložena značajna finansijska sredstva. Kada fabrika u Nišu počne da radi punim kapacitetima godišnji izvoz biće preko 70 miliona evra godišnje – rekao je Simoneti.

Renoviranje postojećih i izgradnja novih kapaciteta ide po planu tako da se očekuje da će sredinom 2012. godine početi montiranje novih mašina i opreme i mnogo veća proizvodnja, rekao je gradonačelnik Niša.


Smanjenje projekcije ekonomskog rasta i izvoza
BEOGRAD – Ministarstvo finansija Srbije objavilo je novu projekciju makroekonomskih projekcija za 2012. godinu kojom su predviđeni manji ekonomski rast i izvoz.

Prognozirano je da će realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti 1,5 odsto, što je duplo manje od projekcije urađene u septembru ove godine.

Na korekcije procene rasta BDP-a, kako je objašnjeno, uticalo je pogoršanje međunarodnog ekonomskog okruženja, finansijska kriza i usporavanje ekonomskog rasta u zemljama evro zone, kao i usporavanje priliva kapitala iz inostranstva i pad domaće i inostrane tražnje, zbog čega će biti manji i izvoz i uvoz.

Procenjeno je da će plate budžetskih korisnika i penzije u aprilu 2012. godine biti uvećane za četiri odsto, a u oktobru za 0,9 odsto.

Plate koje se isplaćuju iz budžeta i penzije usklađuju se sa rastom inflacije, za koju je procenjeno da će na kraju iduće godine biti 3,5 odsto, i dodatno se uvećavaju za polovinu rasta BDP-a.

U okvirnim projekcijama osnovnih makroekonomskih pokazatelja za 2012. godinu rast izvoza, izražen u evrima, procenjen je na 10,2 odsto, dok je u septembru bio prognoziran rast od 13,5 odsto.

Prognoziran je rast uvoza u idućoj godini od 5,5 odsto, što je za 3,3 odsto manje nego u prethodnoj prognozi.

BDP u tekućim cenama, kako je procenjeno, u 2012. će iznositi 3.505 milijardi dinara, deficit tekućeg računa, koji uključuje i donacije, 8,4 odsto BDP-a, a spoljnotrgovinski deficit, izražen u evrima, 14,9 odsto BDP-a.

Objavljivanjem okvirnih projekcija makroekonomskih pokazatelja za 2012. ministarstvo finansija je počelo izradu Izveštaja o fiskalnoj strategiji za iduću godinu, sa projekcijama za 2013. i 2014. godinu, čime formalno počinje proces planiranja budžeta za 2012. godinu.

Najavljeno je da će predlog budžeta za iduću godinu biti završen do početka decembra, kako bi sredinom meseca bio dostavljen Skupštini na usvajanje.

Kašnjenje u pripremi budžeta posledica je, kako je objasnilo ministarstvo, čekanja na završetak prve revizije aranžmana iz predostrožnosti s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Ta revizija je uspešno okončana prošle nedelje zajedničkom procenom Vlade Srbije i MMF-a da će osnovni makroekonomski pokazatelji u idućoj godini biti slabiji nego što je ranije prognozirano.

Na osnovu okvirnih projekcija makroekonosmkih pokazatelja u 2012. godini organizacije obaveznog socijalnog osiguranja i organi lokalne vlasti pripremiće predloge svojih budžeta i finansijskih planova za narednu godinu.

O Izveštaju o fiskalnoj strategiji za 2012. godinu treba da se izjasni i Fiskalni savet.

Ranija prognoza rasta BDP-a u Srbiji u 2011. godini od tri odsto sada je smanjena na dva odsto.

Procenjeno je da će inflacija na kraju ove godine iznositi 7,7 odsto, rast izvoza 14,9 a uvoza 11,2 odsto, dok će deficit tekućeg računa biti 7,5 odsto BDP-a, a spoljnotrgovinski deficit 15,3 odsto BDP-a.

Procenjeni BDP za 2011. godinu je 3.359 milijardi dinara.


Benetton to employ another 900 workers in Nis in 2012
Benetton Serbia CEO Flavio Simonetti said today in Nis that that company was going to employ about 900 workers in 2012 and the total of 2,000 people until the end of 2013.

Accompanied by journalists from Nis and Nis Mayor Milos Simonovic, Simonetti visited facilities on the grounds for the former factory Nitex, the location where the Italian company plans to open a factory.

Benetton in Nis currently employs about 150 people at one building where they produce sweaters.

Simonetti said that Benetton would have about 40,000 square meters of space in Nis reconstructed and another about 25,000 square meters built.

- The destiny of the workers of Nitex does not depend on us, we have only bought the location without promising anything to the workers. We are interviewing some of them for a job, but most workers at our factory will be young people because complete production is much different from the one at Nitex - said Simonetti.

Workers currently working at Benetton in Nis are employed at Benetton's partner companies.
Nis Mayor Milos Simonovic said that Benetton would hire 2,000 people within the period of three years, adding that the company's plan was to employ a total of 2,700 workers within the next four years.

- I am more than satisfied with the rate at which the Benetton project is being implemented. Cooperation with this company has an extension as well, and I expect them to choose another location outside the complex of Nitex for another factory within the next ten days - said Simonovic.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta