Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Srbijagas" gradi gasnu elektranu u Pančevu
U Pančevu je planirana izgradnja jedne gasne elektrane snage 450 megavata u saradnji sa strateškim partnerom, izjavio je u petak (25. novembra 2011. godine) generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i ukazao da bi struja koja bi se prodavala iz takvih elektrana morala da bude skuplja i da košta od 6,5 do 7,5 evrocenti za kilovat čas.

Bajatović je rekao da je prilikom nedavne posete rukovodstva "Gazproma" "Srbijagasu", razgovarano o izgradnji ukupno četiri gasne centrale u Srbiji, i to u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i Nišu.

On je kazao da bi se izgradnja gasnih elektrana više isplatila nego izgradnja vetro- generatora ali je dodao, da bi se uopšte ušlo u projekat izgradnje tih centrala, potrebno da budu obezbeđene isporuke gasa po nešto nižoj ceni kako bi se isplatila proizvodnja struje iz elektrana.

Prednosti gasnih centrala, kako je ocenio Bajatović, su u tome što mogu brzo da se naprave, ne zagađajuju okolinu i mogu da se uključe i isključe po potrebi.

Bajatović je ukazao na značaj izgradnje tih centrala s obzirom da kada bi radila sva industrija u Srbiji i regionu deficit u snabdevanju strujom bi iznosio oko 20 miliona megavat časova godišnje.

- Iz gasne elektrane u Pančevu snabdevali bi se Beograd i Pančevo električnom energijom, s obzirom da ta dva grada troše najviše energije u zemlji - naveo je on.

Bajatović je najavio da bi u Pančevu moglo da bude izgrađeno postrojenje za regasifikaciju iz koga bi se Srbija snabdevala tečnim gasom, što bi, kako je rekao, omogućilo povećanje energetske bezbednosti zemlje.


Telekom: Zajmom do akcija OTE
Nacionalni teleoperater se zadužuje kako bi isplatio Grke koji imaju 20 odsto akcija „Telekoma”. Još se ne zna po kojoj ceni bi grčka firma prodala svoj vlasnički udeo
 
„TELEKOM Srbija“ namerava da, kroz kredit, otkupi 20 odsto sopstvenih akcija koje su u vlasništvu grčkog OTE. „Novostima“ je u ovoj kompaniji potvrđeno samo da postoji mogućnost za otkup.

- Jedina informacija koju u ovom trenutku možemo da potvrdimo je da postoji mogućnost kupovine 20 odsto akcija OTE. O tome ćemo javnost obavestiti na vreme i u skladu sa Zakonom o privrednim društvima - rečeno je „Novostima“ u „Telekomu Srbija“.

Cena koja je sa Grcima postignuta još je nepoznanica. U svakom slučaju, kada se transakcija okonča, i „Telekom“ postane otvoreno akcionarsko društvo, akcije će se kotirati i na berzi. Sagovornici „Novosti“ koji su poznavaoci tržišta kapitala, ističu da će berza u svakom slučaju svesti cenu „Telekoma“ na pravu meru, a to, kako ističu u trenutnim uslovima, ne može biti više od 1,5 do dve milijarde evra.
 
Inače, poznato je da je Vlada uveliko pregovarala sa kompanijom OTE o otkupu njihovog paketa u „Telekomu“, kao i da je upravo cena koju su Grci zahtevali bila glavni kamen spoticanja. Opcija da „Telekom“, a ne Vlada, otkupi sopstvene akcije ne bi mnogo uticalo na strukturu vlasništva, pošto je država jedini drugi akcionar.

Akcije od grčkog partnera trebalo bi da se otkupe pre početka primene novog Zakona o privrednim društvima, a to je februar 2012. godine. Kada se okonča ova kupoprodaja, uslediće i podela besplatnih akcija.


ŽELjA ZA PRODAJU

KOMPANIJA OTE ima želju da proda svoje akcije u „Telekomu Srbija“, rekao je u četvrtak Majkl Camaz, direktor ove kompanije, na konferenciji na kojoj su razmatrani finansijski rezultati za treće tromesečje ove godine.

Predstavnici OTE nisu želeli da komentarišu da li su u toku pregovori o prodaji 20 odsto akcija „Telekoma Srbija“ koje ovaj grčki operater ima u vlasništvu, niti koliku sumu novca očekuju da će dobiti pri eventualnoj prodaji.


Eight locations in Nis on auction block
At yesterday's session of the City Council of Nis, the Decision on the approval of the Draft Decision on the announcement of an ad for the sale of public-owned undeveloped building land at a public auction was made unanimously .

A total of eight locations will go on auction block. The location in Mokranjceva street is intended for a high-density residential development. In order to enable the construction of facilities near the factory Vulkan, a building land intended for operations, production, storing and trade activities will go on auction block. The location in Jurija Gagarina street, the settlement of Pasi Poljana, is planned to host residential buildings, whereas the location in Jastrebacka street, the settlement of Brzi Brod, is also intended for the construction of family residences.

A city building land in the work zone Sever, which will also go on auction block, is planned to be used for the construction of production and storage facilities. Another lot in that work zone, intended for the construction of a business and shopping complex, will be offered for sale at that auction as well.

A city building land in Svetog Cara Konstantina street will go on auction block, and the plan is to build warehouses and service shops on that lot. Another city building land, in the work zone Donje Medjurovo, will be offered to investors to have a business-production-shopping complex built on it.

The period for bringing all these locations to their intended purpose is set at three years.

According to the words of Mayor Milos Simonovic, the arrival of two new big investors can be enabled in this way.

- Every implemented investment is a chance to attract new investors - said Mayor Simonovic.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta