Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Spoljnotrgovinska razmena Srbije oko 18,68 milijardi evra
Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije u periodu januar-oktobar bila je oko 18,68 milijardi evra što je za 15,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku Srbije.
Kako se navodi u saopštenju, iskazano u dolarima, ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije u prvih deset meseci 2011. godine bila je oko 26,25 milijardi ili za 22,9 odsto veća nego u istom periodu 2010. godine. Izvezeno je robe u vrednosti od oko sedam milijardi evra ili za 17,5 odsto više u nego u periodu januar-oktobar 2010. godine, dok je uvoz bio 11,68 milijardi evra ili za 14,1 odsto veći. Deficit u periodu januar-oktobar, prema podacima RZS-a, bio je oko 4,68 milijardi evra, što čini povećanje od 9,4 odsto u odnosu na isti period 2010. godine. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 60 odsto i veća je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 58,1 odsto. U strukturi izvoza i uvoza po nameni proizvoda najviše su zastupljeni proizvodi za reprodukciju (67,2 odsto i 55,8 odsto), roba za široku potrošnju (24,8 i 15,5 odsto) i oprema (osam odsto i 11,7 odsto).
U saopštenju RZS-a se naglašava da je u periodu januar-oktobar spoljnotrgovinska robna razmena bila najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine više od polovine ukupne razmene. Drugi po važnosti spoljno-trovinski partner su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima Srbija ima suficit u razmeni od oko 1,28 milijardi dolara, što je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda kao i izvoza gvožđa i čelika. U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su: Italija i Nemačka ( po oko 1,1 milijardu dolara), kao i Bosna i Hercegovina (999,1 miliona dolara).
U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su: Rusija (oko dve milijarde dolara), Nemačka (1,81 milijardi dolara) i Italija (1,46 milijardi dolara). Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Albanijom. Najveći deficit je bio u trgovini sa Rusijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa, zatim sa Kinom, Nemačkom i Mađarskom.
U RSZ-u su dodali da je u oktobru 2011. godine iz Srbije izvezeno robe u vrednosti od 725,3 miliona evra, što čini povećanje od 6,3 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, dok je uvoz bio 1,22 milijardi evra ili za 18,1 odsto veći u odnosu na isti mesec prethodne godine


Posle NIS-a, Rusi dižu Petrohemiju?
Pančevo -- Pančevačka HIP Petrohemija će za dve godine od gubitaša postati profitabilna kompanija, iako trenutno ima dug od 150 miliona evra.
To su ocenili ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić i generalni direktor Naftne industije Srbije Kiril Kravčenko, navodeći da će to omogućiti Sporazum o strateškoj saradnji HIP Petrohemije iz Pančeva sa NIS-om, koji je potpisan 21. novembra.

Taj dokument predviđa finansijsko restrukturiranje jedinog domaćeg proizvođač plastičnih masa, investicioni program i promene u menadžmentu kompanije, naveo je Ćirić.
Prema njegovim rečima, sporazum precizira da će 150 miliona evra duga državi, Srbijagasu i NIS-u delom biti otpisano, a delom pretvoreno u udeo u vlasništvu. Nako toga će ukupni dug Petrohemije iznositi 130 miliona evra, dodao je on.

Petrohemija će se, kako je najavio Ćirić, kreditno zadužiti uz garanciju Republike Srbije da bi finansirala prvu fazu investicija od 62 miliona evra, koja će biti sprovedena 2012. i 2013.

Ta investicija će podići kapacitet pogona PEVG (polietilen visoke gustine) i PENG (polietilen niske gustine), što će obezbediti profitabilan rad kompanije čiji su mesečni gubici nešto veći od miliona evra.

Naftna industrija Srbije kao jedan od najvećih poverilaca biće i najveći akcionar Petrohemije u iznosu od oko 34 odsto.

"Od danas kreće novo poglavlje Petrohemije, prvi put imamo trajno i održivo rešenje statusa Petrohemije, kojim je obezbeđena profitabilna budućnost tog preduzeća", ocenio je Ćirić.

On je podsetio da su sporazumom predviđena tri stuba razvoja ''Petrohemije'' - finansijsko restrukturiranje, realizacija investicionog programa i promena sistema menadžmenta.

Finansijsko restrukturiranje podrazumeva smanjenje zaduženosti kompanije za više od 150 miliona evra, uz promenu strukture akcijskog kapitala.
U okviru te faze, biće povećani kapaciteti proizvodnje polietilena, a očekuje se da će već 2014. godine Petrohemija profitabilno poslovati, kazao je Ćirić.
On je, takođe, izrazio očekivanje da neće biti smanjenja broja zaposlenih u tom pančevačkom postrojenju.

Direktor Petrohemije Saša Pavlov kaže da su Petrohemija i rafinerija Pančevo tehnološki vezani i moraju da budu povezani da bi njihov rad bio ekonomski efikasan.

Pavlov je napomenuo da Petrohemija mora da uvozi oko 50 odsto primarnog benzina, s obzirom da Rafinerija Pančevo trenutno može da isporučuje Petrohemiji od 35 do 40 odsto potrebnog benzina.

Zbog niskog vodostaja Dunava taj uvoz je otežan, i zato Petrohemija mora da uzima primarni benzin iz okolnih zemalja i prinuđena je da avansno plaća taj benzin, rekao je on i dodao da se to negativno odrazilo na finansijsku situaciju u Petrohemiji, posebno u poslednja dva meseca.

Promene u rukovodećim strukturama Petrohemije već su počele pošto su u Upravni odbor ušli Mila Mladenović, predstavnica Srbijagasa, Nikolas Petri iz NIS-a i Ivan Solček, nezavisni ekspert iz Češke, rekao je Ćirić. Druga faza investicija vredna 175 miliona evra iz kojih će biti izgradjeni novi pogoni biće tema razgovora NIS-a i Vlade Srbije naredne godine, izjavio je Kiril Kravčenko i za tada odložio i odgovor na pitanje da li će nakon tih ulaganja NIS postati većinski vlasnik Petrohemije.

Direktor Petrohemije Saša Pavlov kaže da su mesečni gubici Petrohemije u prvoj polovini godine iznosili između jedan i dva iliona evra, istakavši da su poslednja dva meseca ti gubici bili najveći u poslednje 2,5 godine zbog niskog vodostaja Dunava.


"Bosch" ulaže 70 mil EUR u pogon u Pećincima - Izgradnja fabrike počinje 2012. godine
Predstavnici Vlade Srbije i nemačke kompanije "Bosch" potpisali su danas u Predsedništvu Srbije okvirni sporazum o investiciji u fabriku u Pećincima koja će proizvoditi sisteme brisača za automobile i u koju će biti uloženo 70 mil EUR.

Predviđeno je da izgradnja fabrike površine 22.000 kvdarata počne početkom 2012. godine i da bude zavsena 2019. godine.

Kako je planirano, proizvoodnja u toj fabrici počeće početkom 2013. godine. U početku bi zapošljavala 60 radnika, a kasnije 620.

Novi proizvodni pogon u Pećincima, koji će se zvati "Rober Bosch" Beograd, biće deo "Bosch" poslovnog sistema koji se bavi proizvodnjom motora za podešavanje sedišta u automobilima, za pomeranje prozora i komponenti za brisače.

"Bosch" sistem za električne motore ima 12 pogona u svetu i zapošljava oko 12.000 ljudi.

Potpisivanju sporazuma o investiciji kompanije "Bosch" u Srbiji prisustvovao je predsednik Srbije Boris Tadić.


Bosch invests EUR 70 million in factory in Pecinci - Construction kicks off in 2012
Representatives of the Serbian government and Germany's Bosch signed today in the Presidency of Serbia a framework agreement on an investment in the factory in Pecinci, which will be producing wiper systems for cars. A total of EUR 70 million is expected to be invested in that factory.

The plan is to start the construction of that 22,000-square-meter factory in early 2012 and finish it in 2019.

According to the plan, the production at that factory should begin in early 2013. The factory will first employ 60 workers and later increase that number to a total of 620.

The new production facility in Pecinci, which will be named Rober Bosch Belgrade, will be part of Bosch's business system engaged in the production of electric motors for car seats and windows and wiper components.

Bosch's electric motor production system is comprised of 12 production units worldwide and employs about 12,000 people.

The agreement on Bosch's investment in Serbia was signed in the presence of Serbian President Boris Tadic.


Germany's ContiTech opens factory of car parts in Mali Bajmok - Jobs for 250 workers at new factory
Minister of Economy and Regional Development Nebojsa Ciric will sign tomorrow in Subotica an agreement with Germany's ContiTech Fluid on the allotment of a grant for the construction of a new factory in the industrial zone Mali Bajmok in Subotica.

ContiTech is granted EUR 1 million from the Ministry of Economy and Regional Development's investment promotion program, that is, EUR 4,000 for each newly created job, for the employment of 250 new workers and the construction of a new plant in Subotica.

The company's investment amounts to the total of EUR 10.07 million, and the new factory will be producing various piping systems for the automotive industry, as well as other products such as hoses for turbo chargers, coolants and lubricants, the competent ministry announced.

The company ContiTech Fluid, one of six divisions of the world-famous company Continental, operates production units in 58 locations in 18 countries, and the main clients of that company are Volkswagen Group, Peugeot-Citroen Goup, BMW, and Daimler.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta