Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dogovorene mere za prevažilaženje novog talasa krize
Narodna banka Srbije doneće određene odluke koje će omogućiti bolju likvidnost u bankarskom sistemu putem izmene klasifikacije za pojedine kategorije kredita, dogovoreno je na sastanku državnog vrha sa srpskim privrednicima i predstavnicima banaka u subotu 10. decembra.

- Srbija će reagovati na vreme kako bi predupredila efekte novog talasa ekonomske krize čiji se udar očekuje sledeće godine - izjavio je nakon subotnjeg sastanka sa privrednicima predsednik Srbije Boris Tadić.

- Potrošićemo veliku energiju kako bismo minimizovali efekte krize, otvorili nova radna mesta i sačuvali ona koja već postoje - rekao je Tadić i dodao da veruje da će Srbija i dogodine ostvariti pozitivan privredni rast.

Predsednik je istakao da će se mnoge zemlje suočiti sa novim talasom recesije i čak udvostručavanjem nezaposlenosti, ali da će Srbija iskorišćavanjem svih unutrašnjih resursa i privlačenjem investitora izbeći takvu sudbinu.

- Postoji izvesna mogućnost da neka preduzeća koja ne mogu da opstanu u zemljama sa visokom cenom rada dođu u Srbiju, i to se već dešava - rekao je Tadić i poručio da će, on sam, ali i predstavnici vlade narednih dana razgovarati sa potencijalnim stranim investitorima.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je večeras da je dogovoreno da Narodna banka Srbije donese određene odluke koje će omogućiti bolju likvidnost u bankarskom sistemu putem izmene klasifikacije za pojedine kategorije kredita.

On je dodao da će biti formirana uža grupa sastavljena od dva predstavnika banaka, dva predstavnika privrede i guvernera i premijera, koji će se sastajati zajedno sa predstavnicima sindikata kako bi se obezbedilo da Srbija sa što manje troškova prođe kroz krizu i da se obezbedi makroekonomska stabilnost.


Umesto Kineza, Ukrajinci u FAP-u
Priboj -- Nekoliko kompanija iz Ukrajine, objedinjenih u konzorcijum „Fin Kom“, najozbiljniji su kandidat za privatizaciju Farike automobila Priboj.
Grupacija privrednika sa istoka Evrope dostavila je Vladi Srbije pismo o privatizacionim planovima FAP-a, a njihova namera je da preuzmu 87 odsto fabrike.

Sudeći po rečima Mirka Stojovića, generalnog direktora fabrike, prispela ponuda je obećavajuća i za državu i za preduzeće.

On kaže da je "konzorcijum Fin Kom, sa kojim se već izvesno vreme pregovara posredstvom resornog ministarstva, zainteresovan da investira u revitalizaciju proizvodnje, i primenom novih tehnologija i rešenja naše kamione, autobuse i radne mašine učini konkurentnim na svetskom tržištu".
"Te firme nisu iz naše branše, već se bave investiranjem u revitalizaciju preduzeća, ali imaju poslovne odnose sa uglednim svetskim kompanijama auto-industrije koje su naša velika razvojna prilika", navodi on uz ocenu da je FAP blizu privatizacionog tendera.

Blizu strateškog partnerstva FAP je bio i prošle godine kada je za većinskog vlasnika već bila viđena kineska kompanija Don Feng. Ipak, u finalnoj fazi pregovora Kinezi su odbili da snose rizike FAP-ovog poslovanja. To iskustvo navodi Pribojce na oprez, mada Stojović ukazuje da su Ukrajinci mnogo pouzdaniji pregovarač.

"Sama činjenica da se razgovara o raspisivanju tendera govori u prilog ozbiljnosti dostavljenog pisma. U narednih desetak dana očekujem da se donese program rada vezan za proceduru privatizacije. Realno je da se na tenderu pojavi bar još jedna kompanija sa istoka, sa kojom se takođe razgovara, možda i još neke firme koje su do sada pokazale interesovanje", kaže Stojović.

"Slede dogovori sa Ministarstvom ekonomije oko započetog ili dopunskog socijalnog programa koji treba da finansira država pre privatizacije. Ukrajinci su stavili do znanja da bi kadar ojačali mladim majstorima, a zapošljavanje će uslediti kako se bude uvećavao obim proizvodnje", kaže direktor FAP-a


Dušeci iz Vranja za švedski nameštaj - "Simpo" ugovorio izvoz vredan 20 mil EUR sa kompanijom "Ikea"
Vranjska kompanija "Simpo" ugovorila je sa švedskom "Ikeom" izvozne poslove za narednu godinu u vrednosti 20 mil EUR, a reč je pre svega o isporuci dušeka i delova nameštaja.

Predsednik "Simpa" Dragan Tomić precizirao je u izjavi za kompanijske novine da će "Ikei" 2012. godine biti isporučeno 100.000 dušeka, samo za tržište Rusije. Zbog tih poslova, pokrenuta je modernizacija fabrike u Bujanovcu, čiji će kpacitet biti povećan na pola miliona godišnje.

Tomić je u intervjuu, povodom ponovnog izbora za predsednika kompanije, rekao da je posebno važno što "Simpo" "Ikei" ne isporučuje delove, već finalne proizvode, koji su delo domaćih dizajnera i modelara.

On je podsetio da je saradnja sa Šveđanima počela pre 35 godina, kada su od "Simpa" kupili pločasti nameštaj, a sada najveći deo isporuka iz Vranja čine garniture i sofe.

Tomić je ocenio da bi dolazak "Ikee" na srpsko tržište bio dobar za domaću drvnu industriju u celini, jer će oni koji budu imali dobre proizvode, dobiti kupca za svoju proizvodnju i ulazak na tržište regiona.

Prema dosadašnjim razgovorima očekuje se da će "Simpo" biti glavni snabdevač centara kompanije "Ikea" na području jugoistočne Evrope.


Narodna banka smanjila rezerve banaka za rizične kredite
Narodna banka Srbije (NBS) danas je odlučila da bankama smanji rezerve za rizične kredite, izjavio je guverner NBS Dejan Šoškić.

Guverner je na konferenciji za novinare objasnio da su novom odlukom o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilansnih stavki banaka promenjeni kriterijumi za ocenu kreditne sposobnosti dužnika.

To će omogućiti veći potencijal bankama za odobravanje novih kredita i lakšu otplatu starih i novih pozajmica. Dužnici će moći da računaju na niže kamatne stope i duže rokove otplate kredita, kazao je Šoškić.

Guverner je naglasio da NBS neće smanjivati obavezne rezerve i dodao da su banke dovoljno likvidne jer imaju 1,9 mlrd EUR na deviznim računima, a 125 milijardi dinara drže u repo hartijama NBS.

Usvojene novine, naglasio je, obezbediće i smanjenje troškova kreditiranja banaka, a ne znači dodatnu likvidnost banaka koja bi mogla da ugrozi finansijsku stabilnost u situaciji kada je inflacija iznad gornje granice cilja.

Kako je dodao guverner, to će značiti dodatnu sigurnost depozita građana.

Prema rečima Šoškića, najveće olakšice za rezervisanja imaće preduzeća koja su u kategoriji srednje rizičnih dužnika.

Prema računici NBS, banke trenutno drže u svojim bilansima 447 milijardi dinara kao rezervu za rizične plasmane, a novom odlukom koju je danas usvojio Izvršni odbor NBS, za te namene izdvajaće 390 milijardi dinara.

Odlukom koju je usvojila NBS predviđeno je i da će se robni zapisi prihvatati kao sredstvo obezbeđenja za kreditiranje poljoprivede.


Mattresses from Vranje for Swedish furniture - Simpo inks EUR 20 million export contract with Ikea
Vranje-based Simpo has signed an export contract worth EUR 20 million with Sweden's Ikea. The company from Vranje will be primarily delivering mattresses and furniture parts to the Swedish furniture maker.

Simpo CEO Dragan Tomic specified in a statement for the company's newspaper that Ikea would be delivered 100,000 mattresses in 2012, only for the market of Russia. For that purpose, the factory in Bujanovac will be modernized, so its capacity could be increased to half a million pcs a year.

In an interview occasioned by his reappointment as CEO, Tomic said that it was particularly important that Simpo would not be delivering components but final products to Ikea, adding that they were the work of local designers and modellers.

As he reminded, the cooperation with the Swedish company started 35 years ago, when Ikea was buying panel furniture from Simpo, whereas now the company from Vranje mainly exports furniture sets and sofas to Sweden.

Tomic assessed that the arrival of Ikea in the Serbian market would be good for the domestic lumber industry as a whole because companies whose products were good would find a buyer and be able to enter the regional market.

Judging by previous talks, Simpo is expected to become Ikea's main supplier for the territory of southeast Europe.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta