Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kinesko-srpski traktor ide u EU
Novi Sad -- Kineski traktori „ito“, koje Agrovojvodina - Mehanizacija u Srbiji montira u saradnji sa Ito korporacijom, uskoro će biti plasirani u Nemačku i druge zemlje EU.
„Ovih dana počinje montaža nove serije traktora za izvoz u EU i kad, za oko dva meseca, dobijemo neophodnu dokumentaciju od nadležnog instituta za homologaciju u Pragu, moći ćemo da počnemo da ostvarujemo već načelno dogovorene poslove sa dilerima u Nemačkoj i drugim članicama EU“, kaže predstavnik te novosadske firme za prodaju i marketing Boško Lukić.

On je istakao da je Agrovojvodina, kao jedina firma iz Srbije, učestvovala na nedavnom sajmu poljoprivredne mehanizacije u Hanoveru, napominjući da su na toj najvećoj sajamskoj manifestaciji te vrste u Evropi, interesovanje za novosadske „ito“ traktore pokazali i dileri iz Holandije, Engleske i drugih zemalja.

U proteklih godinu i po dana, koliko efektivno traje ta kooperacija sa kineskim partnerom, u Novom Sadu je montirano i u Srbiji i nekoliko zemalja u okruženju prodato oko 200 traktora „ito“ model 404, sa kineskim „evro 3“ motorom od 40 konjskih snaga.

To je poljoprivredna mašina koja zadovoljava sve evropske standarde jer, za sada, ima gotovo sve uvozne delove, ali u Agrovojvodina-Mehanizaciji nastoje da u posao sklapanja kineskih traktora uključe i mnoge domaće proizvođače, rekao je Lukić.

Napominjući da „Prva petoletka“ iz Trstenika već isporučuje kočionu instalaciju za traktore koji će se izvoziti u EU, on je naglasio da su u toku dogovori sa još nekoliko domaćih firmi koje bi proizvodile komponente za „ito“ traktore po evropskim standardima, kako bi barem 15 odsto domaćih delova sadržao taj konačni proizvod.

U Agrovojvodina - Mehanizaciji očekuju da će iduće godine na domaće i strano tržište plasirati oko 500 „ito“ traktora kao i da vrlo brzo postignu puni kapacitet montaže od 1.000 tih poljoprivrednih mašina godišnje, čime bi se na tom poslu angažovalo oko 20 radnika.

Cena tog prvog traktora koji izlazi sa domaćih montažnih traka i zadovoljava sve evropske standarde je kod nas oko 10.500 evra sa porezom na dodatnu vrednost dok će za zapadnoevropsko tržište biti skuplji za 2.500 do 3.500 evra, kazao je Lukić i dodao da slični evropski koštaju više od 20.000 evra, pa su novosadski „ito“ traktori i po tom osnovu vrlo konkurentni.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta