Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
FAS počinje serijsku proizvodnju novog modela automobila u maju 2012.
Generalni direktor kompanije "Fiat automobili Srbija" Antonio Čezare Ferara izjavio je u utorak (13. decembra 2011. godine) da će serijska proizvodnja novog "Fiat"-ovog modela u Kragujevcu početi krajem maja sledeće godine.

- Prvo ćemo proizvoditi model sa pet sedišta i serijska proizvodnja će početi krajem maja sledeće godine. Model od sedam sedišta ćemo početi da proizvodimo verovatno početkom 2013. godine - rekao je Ferara agenciji Tanjug posle posete proizvodnom pogonu u Kragujevcu u kojem se sklapaju automobili probne serije modela L-Zero.

Prema njegovim rečima, još je nemoguće govoriti o ceni automobila koji će biti proizveden u Kragujevcu, ali će ona verovatno biti definisana posle sajma automobila u Ženevi, na kojem će u martu zvanično biti predstavljen novi "Fiat"-ov model.

U ovom trenutku se u Kragujevcu, prema njegvim rečima, proizvodi pet automobila dnevno, a probnu seriju će činiti između 200 i 300 automobila koji treba da budu proizvedeni do sajma u Ženevi.

- Ponosni smo na ovaj događaj jer su ovo prvi automobili koji su sišli sa proizvodne linije i plod su višemesečnog vrednog rada svih ljudi uključenih u ovaj projekat - kazao je Ferara.

Novi proizvodni pogon fabrike "Fiat automobili Srbija" u Kragujevcu u utorak (13. decembra 2011. godine) obišli su predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković, koji su ocenili da je značaj investicije "Fiat"-a u Srbiju izuzetan ne samo zbog njene vrednosti, već i zbog toga što je u našu zemlju privukla čitav niz drugih proizvođača, među kojima i autokomponenti.

Tadić i Cvetković posetili su i slobodnu zonu Grošnica u Kragujevcu, u kojoj proizvođači komponenti za "Fiat automobile Srbija" grade pogone. Radove u zoni Grošnica su, uz državni vrh, obišli i direktor za poslovni razvoj "Fiat Chrysler"-a i generalni direktor "Iveka" Alfredo Altavila.

U poseti Kragujevcu bio je i Mlađan Dinkić, bivši ministar ekonomije.


RADUJKO: "Telekom Srbija" će sam otkupiti akcije od OTE
"Telekom Srbija" namerava da do 31.januara sledeće godine od kompanije OTE sam otkupi 20% svojih akcija koje su trenutno u vlasništvu ove grčke firme. Prema dosad postignutom dogovoru, udeo koji je predmet transakcije biće plaćen 380 miliona evra, kaže Branko Radujko, generalni direktor "Telekoma Srbija". Novac će biti obezbeđen delom kešom iz izvora samog "Telekoma", a većim delom kreditom.

Trenutno se razmatraju ponude dva konzorcijuma banaka koje bi "Telekomu" dale kredit na rok od tri godine, sa godinu dana počeka. Prvi konzorcijum čine tri svetske banke, a drugi sedam domaćih banaka sa stranim kapitalom i njihovih matica.

Prema propisima koji su trenutno na snazi, "Telekom" može da kupi i više od 10% sopstvenih akcija s tim što je obavezan da ih u roku od tri naredne godine proda ili poništi. U "Telekomu Srbija" razmatraju i ideju da u tom zakonom preciziranom roku izvrše razmenu svojih akcija za akcije neke od velikih svetskih telekomunikacionih kompanija.

Upravni odbor "Telekoma" zasedaće u petak, kad će biti donete konačne odluke o ovoj transakciji.


Amerikanci ulažu u srpska nalazišta bakara - "Freeport McMoRan" do kraja godine sprema ponudu za RTB
Predstavnici američke rudarske kompanije "Freeport McMoRan" u razgovoru sa rukovodstvom Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" (RTB) potvrdili su interesovanje za istraživanje basenskih ležišta, kao i da spremaju konkretnu ponudu za saradnju, objavljeno je na sajtu RTB "Bor".

- Da je američka rudarska kompanija "Freeport McMoRan" (bivši "Phepls Dodge") više nego zainteresovana da sa RTB investira u istraživanje novih rudnih nalazišta u okviru postojećih basenskih eksploatacionih polja i to primenom metode koja daje pouzdane rezultate na dubinama preko dva kilometra, potvrdio je predsednik "Freeport" korporacije Richard Leveille - navedeno je na sajtu RTB.

Leveille je, na sastanku održanom 8. decembra, u razgovoru sa direktorom kombinata, Blagojem Spaskovskim, rekao da će do kraja ove godine "Freeport" poslati menadžmentu inicijalnu ponudu za saradnju, a spreman je i da za basenske stručnjake do kraja januara naredne godine organizuje posetu rudniku "Henderson" u Koloradu gde se eksploatacija obavlja blok-kejving metodom.

- Borski region ima dugu i bogatu istoriju proizvodnje bakra i ubeđen sam da će budućnost saradnje sa RTB biti pođednako svetla za obe kompanije. Ako se otvoreno pristupi geologiji, mudro upotrebe ovdašnji ljudski resursi i primeni moderna tehnologija, to će se svakako, uz malo sreće i desiti - kazao je Leveille.

Direktor RTB "Bor" Blagoje Spaskovski ocenio je da je "u ovom trenutnku veoma važno da su za kombinat bakra počeli da se interesuju veliki rudnici".

On je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je ova američka kompanija, od svih rudnika u svetu, za saradnju odabrala upravo srpski RTB Bor.

- Reč je o saradnji koju doskora nismo mogli ni da sanjamo, jer je reč o istraživanju ispod registrovanog nivoa, odnosno overenih rezervi. U Jami će, recimo, biti istraživano ispod 700 metara, u "Čoka Marinu" ispod donje kote rude, a u Krivelju ispod kote od 100 metara - rekao je Spaskovski uz objašnjenje da će se istraživanje rudnih nalazišta vršiti i tamo gde je RTB obustavio eksploataciju.


EUR 50 million for reconstruction of Belgrade-Pancevo railroad
The first agreement on the modernization of the railway infrastructure with the proceeds from a Russian loan amounting to USD 800 million should be signed until Friday. The money will be used to finance the reconstruction of the Belgrade-Pancevo railway section 15 kilometers long, construction of the second track, and the electrification of the section between the Pancevo Bridge and the main railway station in Pancevo. These works, worth about EUR 50 million, will kick off in February or March 2012. Zarubezhstroy, the Russian national railway company's subsidiary in charge of infrastructure on an international level, opened a branch office in Belgrade few weeks ago. The Serbian and Russian sides are currently negotiating the price and the participation of local companies.

Aside from the modernization of the Belgrade-Pancevo railroad, the proceeds from the Russian loan will also be used to finance another three projects: construction of a 68-kilometer Valjevo-Loznica railroad, reconstruction of the total of 110 kilometers of railway tracks on six sections of Corridor X, and the procurement of USD 100 million worth of new diesel trains made in Russia.

The sections of the railway route of Corridor X to be renovated with the proceeds from the Russian loan are as follows: Sopot - Kosmajski Kovacevac, Vinarce - Djordjevo, Vranjska Banja - Ristovac, Bujanovac - Bukarevac, Mala Krsna - Velika Plana, Golubinci - Ruma.


RADUJKO: Telekom Srbija to solely buy back its shares from OTE
Telekom Srbija intends to solely buy back 20% of its own shares from Greece`s OTE until 31 January 2012. According to an earlier reached agreement, this stake will be paid EUR 380 million, says Branko Radujko, CEO of Telekom Srbija. Part of the money for this acquisition will be provided from Telekom`s sources, while major share will come from a loan.

Telekom Srbija is currently considering the offers submitted by two consortia of banks, which are willing to grant a loan with the repayment period of three years and an one-year grace period. The first consortium is comprised of three world-renowned banks, whereas the other consists of seven local banks with foreign capital and their parent banks.

According to applicable regulations, Telekom can buy more then 10% of its own shares provided it sells or cancels them within the next three years. People at Telekom Srbija are also considering an idea to exchange their shares for the shares of some of the world`s biggest telecom companies during that time period specified by law.

The Managing Board of Telekom will have a meeting on Friday when final decisions on this transaction will be made.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta