Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Rast izvoza tekstilne industrije 30,2%
Industrija tekstila, odeće, kože i obuće Srbije za prvih deset meseci 2011. godine u svet je izvezla robe u vrednosti od 783,7 miliona dolara, što je više za 30,2% u odnosu na isto vreme prošle godine. To čini i 8,6% izvoza prerađivačke industrije Srbije. Istovremeno ukupan uvoz ove industrije je 1,1 milijardu dolara, što je više za 25,2% u odnosu na isti period lane i on u ukupnom uvozu prerađivačke industrije Srbije čini 7,9%.

Spoljnotrgovinski saldo ove industrije predstavlja deficit od 335,8 miliona dolara. Porkivenost uvoza sa izvozom u ovoj grani privrede je 70%. Ovo je između ostalog konstatovano na sednici Odbora Udruženja industrije tekstila, odeće, kože i obuće Privredne komore Srbije (PKS).

Sekretar Udruženja industrije tekstila, odeće, kože i obuće Vesna Vasiljević je istakla da ova privredna grana ima i problema, a između ostalih su inflacija, rast troškova i parafiskalnih opterećenja, rast taksi, a sve to utiče i na njenu konkurentnost. Za poboljšanje poslovanja potrebna je poreska i reforma obrazovanja.

Na sednici Odbora se razgovaralo o saradnji sa inspekcijskim organima Vlade Republike Srbije. Proizvođači su se žalili na preveliko administriranje prilikom izvoza i uvoza, uticaj sive ekonomije i nelojalne konkurencije, nepovoljan položaj domaćih proizvođača u odnosu na strane firme, različito tumačenje zakonskih propisa. U radu skupa učestvovali su i predstavnici tržišne inspekcije i Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede kao i Uprave carina Republike Srbije.

Na sednici je za predsednika Odbora Udruženja industrije tekstila, odeće, kože i obuće PKS izabran Božidar Stoiljković iz firme "Bim Tex" iz Leskovca dok je za njegovog zamenika izabran Mirko Vujanović iz somborske firme "Boreli". Oni su i u prethodnom mandatu obavljali ove poslove.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta