Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kamata za preduzetnike u 2012. biće 2%
Fond za razvoj Republike Srbije doneo je odluku da kamata za preduzetnike u 2012. bude niža nego u 2011. godini, tako da će kamata na odobrena sredstva biti 2% umesto dosadašnjih 3%, izjavila je u Nišu potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović.

Ona je napomenula da je posle godinu dana rada Fonda u Nišu i posle preseljenja iz Beograda, više od jedne trećine zahteva korisnika bilo podneto preko sedišta Fonda u tom gradu.

Kalanovićeva je ocenila da je odluka o izmeštanju sedišta Fonda iz Beograda u Niš, bila opravdana i da je Niš pokazao da je kadrovski sposoban da prihvati jednu takvu instituciju, koja bi imala sve uslove za rad, kao da je u Beogradu, ili Novom Sadu.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić rekao je da se u poslednja tri meseca, broj podnetih zahteva preko sedišta Fonda u Nišu, uvećao na 60%, čime je preseljenje Fonda bilo opravdano kao i sama delatnost, koja je pre svega usmerena ka srednjim i malim preduzećima (MSP).

Odgovarajući na pitanje novinara, kakva bi bila uloga Fonda, a kakva buduće Razvojne banke, Ćirić je rekao da su te dve institucije kompatibilne i da će u fokusu Fonda i dalje biti MSP, a da će Razvojna banka biti usmerena na veće projekte.

Direktor Fonda za razvoj Slađana Backović rekla je da je Fond ove godine odobrio 643 kredita, u ukupnom iznosu od 14,7 milijardi dinara i da je na današnjoj sednici Upravnog odbora odobreno još oko 2,2 milijarde dinara kredita, čime će ove godine biti plasirano više od 17 milijardi pomoći MSP.

Backovićeva je rekla da je plan za narednu godinu 15 milijardi dinara, da je programom za preduzetnike planiran iznos od milijardu dinara, čime je plan uvećan za oko 400 miliona. Fond je za narednu godinu planirao izdvajanje od 200 miliona za žensko pareduzetništvo, čime je iznos dupliran, u odnosu na 2011. godinu.

Backović je rekla da je Fond uložio znatne napore u pogledu saniranja i vraćanja ranije odobrenih kredita i radio na većoj kontroli namenski odobrenih kredita.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta