Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Italija prvi izvozni, a Rusija uvozni partner Srbije u prvih deset meseci 2011.
Glavni izvozni partner Srbije u prvih deset meseci 2011. bila je Italija u koju je izvezena roba vredna 1,118 mlrd EUR, a glavni uvozni partner Ruska Federacija (RF) iz koje je uvezena roba za oko 2 mlrd EUR, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, posle Italije, bile su Nemačka sa 1,117 mlrd USD i Bosna i Hercegovina (BiH) sa 999,1 miliona.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu, posle RF, bile su Nemačka sa 1,81 mlrd USDi Italija sa 1,46 mlrd USD.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.

Zemlje članice Evropske unije (EU) čine više od polovine ukupne razmene.

Drugi po važnosti partner Srbije su zemlje iz Zone slobodne trgovine u Centralnoj Evropi (CEFTA), u razmeni sa kojima je ostvaren suficit u od 1,28 mlrd USD, rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda , kao i gvožđa i čelika.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa Crnom Gorom, BiH, Makedonijom i Albanijom.

Najveći deficit javlja se u trgovini sa RF zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa, a zatim slede deficiti sa Narodnom Republikom Kinom, Nemačkom i Mađarskom.

Prema odsecima Standardne međunarodne trgovinske klasifikacije, u izvozu su najveće učešće imali gvožđe i čelik sa 877 mil USD, gvožđe, obojeni metali - 771 milion, električne mašine i aparati - 625 miliona, žitarice i proizvodi od njih - 598 miliona i povrće i voće - 534 miliona.

Prvih pet odseka sa najvećim učešćem u uvozu su nafta i naftni derivati sa 1,56 mlrd USD, prirodni gas - 859 miliona, industrijske mašine za opštu upotrebu - 672 miliona, električne mašine i aparati - 660 miliona i obojeni metali - 654 miliona.

Odsek nerazvrstana roba, u koji se sada uključuje i roba na carinskom skladištu, ima visoko učešće u ukupnom uvozu od 17%.


Otvoren stečaj u zrenjaninskoj hemijskoj industriji "Luxol"
Nije samo fabriku lekova "Jugoremedija" stisla kriza nego i zrenjaninsku hemijsku industriju "Luxol", čiji je većinski vlasnik upravo pomenuta farmaceutska kuća. Privredni sud u Zrenjaninu, naime, na predlog rukovodstva "Luxola", rešio je da otvori stečajni postupak. Za ovakav izlaz iz poslovnog i finansijskog ćorsokaka odlučio se Upravni odbor fabrike za proizvodnju sredstava za ličnu higijenu, s Nadicom Margold na čelu. O daljoj sudbini "Luxola" odlučivao je i predsednik Samostalnog sindikata "Jugoremedije" Vladimir Pecikoza, kao jedan od članova UO hemijske industrije.

Po podacima Narodne banke Srbije, "Luxol" je u blokadi "teškoj" 129,2 miliona dinara, a svoje obaveze ne može uredno da izmiruje još od 29. novembra prošle godine. Fabrika je, između ostalog, dužna radnicima za plate, ali i državi na ime poreza. Bez obzira na to što formalno ispunjava sve uslove za otvaranje stečaja, Privredni sud nije mogao doneti takvo rešenje dok "Luxol", kao formalni predlagač stečaja, ne obezbedi 850.000 dinara, kao predujam za plaćanje neminovnih troškova stečajnog postupka. Kada je i to učinjeno, a to je uradila beogradska firma "Multi BG", čiji je vlasnik i direktor Raman Idrizi, stečaj je otvoren. Za stečajnog upravnika je imenovan Milan Nićetin, a prvo poverilačko ročište zakazano je za 18. januar sledeće godine.


"Nestle" i zvanično preuzeo srpski "Centroproizvod"
Kompanija "Nestle" je i zvanično zaključila preuzimanje poslovanja "Centroproizvoda", vodećeg proizvođača hrane u Srbiji.

Preuzimanje obuhvata "Centroproizvodov" asortiman za kulinarstvo (začini, dodaci jelima, supe i prelivi), konditorske proizvode (namazi i čokoladne table) i napitke (napici od čokolade i čajevi), i potvrđuje dugoročnu posvećenost kompanije "Nestlé" Srbiji, ali i celom Adriatik regionu.

- Ovo preuzimanje unaprediće "Nestle"-ov potencijal za rast, i to kombinovanjem jake robne marke "Centroproizvoda" i lokalne proizvodnje sa "Nestle"-ovim kapacitetima za inovaciju i stalna unapređenja - saopštila je kompanija "Nestle".

Ovim preuzimanjem, postojeći "Nestle" portfolio proizvoda u Srbiji, koji obuhvata vodeće globalne robne marke kao što su "Nescafe", "Thomy", "Maggi", "Nesquik", "Kitkat" i "Nestle" sladoledi, postaće bogatiji za čuvenu robnu marku - "Začin C", kao i ostale robne marke iz "Centroproizvodovog" asortimana.

- Preuzimanjem dela poslovanja "Centroproizvoda", "Nestlé" dodatno ojačava svoju bitnu regionalnu poziciju. Svakako, cilj nam je da održimo dobru reputaciju koju je "Centroproizvod" gradio godinama. Plan je da surčinska fabrika nastavi sa proizvodnjom svih robnih marki koje uživaju veliko poverenje potrošača, ali će se razmotriti i mogućnosti da se u fabrici proizvode neki od "Nestlé"-ovih proizvoda koji se trenutno uvoze - izjavio je predsednik upravnog odbora "Nestlé Adriatik" Marco Travaglia.

- Preuzimanje dela poslovanja od strane "Nestle"-a potvrđuje lidersku poziciju koju je "Centroproizvod" stvorio tokom nekoliko decenija rada, kako u Srbiji tako i u regionu. Uvereni smo da će ovo preuzimanje pozitivno uticati na prehrambeni sektor u Srbiji, što je od velikog značaja za ekonomski razvoj naše zemlje. Što se tiče robne marke C, potrošači će i dalje moći da uživaju u omiljenim proizvodima i njihovom jedinstvenom ukusu i kvalitetu, ali i novinama koje će "Nestlé" doneti - rekao je ovim povodom generalni direktor kompanije "Centroproizvod" Nemanja Popov.


Application of new rules for banks' operations starts today - No fee for taking cash from ATM, closi
Harmonization of variable interest rates by way of annexes to loan contracts is only the beginning of the introduction of novelties from the Law on the Protection of Users of Financial Services, which came into force on June 4th and is applied as of today. Aside from regulating loans, the Law should also provide more protection for citizens when using debit cards, checking accounts, leasing.

Debtors can lodge an appeal to banks, as well as to the National Bank of Serbia (NBS), if they think that the harmonization of interest rates is done in breach of the Law. In most cases, new interest rates should not be higher than those initially agreed upon. The Law also stipulates that no fee shall be charged for taking cash from an ATM.

Banks and leasing companies are to ask for a written consent from the client if they want to change some mandatory elements of the contract. Also, if they want to increase fees and other expenses charged for the use of a checking account, they must inform the client minimum 15 days prior to starting the application of such changes.

- If the conclusion of an agreement on a service requires the previous conclusion of an agreement on ancillary services, the bank must point to the existence of such obligation in a clear, brief and visible manner. If a financial service with the nominal interest rate of 0% is advertised, all conditions under which it is approved must be listed as well.

Novelties benefiting citizens

Checking account

No fee shall be charged to the client for:

•taking cash from a Dinar or a foreign currency account at the bank that account is opened with
•taking cash immediately after receiving up to RSD 600,000 to his/her account, that is, maximum two days upon the receipt of a higher amount of money
•receiving a monthly account statement
•closing the account.

Debit card

•the client shall cover up to RSD 15,000 worth of damage caused by an unauthorized use of a debit card if the abuse is reported immediately
•the client shall not bear any consequences of an unauthorized use of a debit card if the bank fails to enable the client to report the loss at any moment
•no fee shall be charged to the client for closing a debit card account.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta