Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Telekom: Dogovorena prodaja grčkih akcija
POSLE pregovora koji su trajali više od pola godine, menadžment “Telekoma Srbija” okončao je pregovore sa OTE o uslovima prodaje 20 odsto akcija koje grčka kompanija poseduje u srpskom nacionalnom teleoperateru – saznaju “Novosti”. – Nacrt ugovora je dogovoren, ali se čeka da ovoj transakciji “zeleno svetlo” da i vlada na jednoj od narednih sednica.

Kako je “Novostima” potvrđeno iz krugova pregovarača, usaglašeni su svi detalji kao i dinamika isplate dogovorene sume.
 
 
Dogovor obe strane je da se o finansijskim elementima ovog posla ne izlazi u javnost sve do okončanja transakcije - tvrdi izvor “Novosti”, a kako smo ranije već i pisali otkup akcija “Telekoma” biće obavljen delom kredita koji nacionalni teleoperater upravo ugovara.

Čitava operacija preuzimanja biće, prema informacijama do kojih smo došli, okončana do kraja godine, a što se uklapa i u plan države da se već krajem januara akcije nacionalnog teleoperatera nađu na berzi. Sagovornici „Novosti“, koji su poznavaoci tržišta kapitala, ističu da će berza u svakom slučaju svesti cenu „Telekoma“ na pravu meru, a to, kako ističu u trenutnim uslovima, ne može biti više od 1,5 do dve milijarde evra.

Već tokom februara naredne godine, prema našim saznanjima mogla bi da krene i podela besplatnih akcija nacionalnog teleoperatera. Pravo na besplatne akcije „Telekoma Srbije“, čija se podela odavno najavljuje, imaju sadašnji i bivši zaposleni u ovoj kompaniji, kao i 4,82 miliona građana. Građanima sleduje 15 odsto akcija, a sadašnjim i bivšim zaposlenima 6,52 odsto.

Grci su prvi put iskazali želju da prodaju svoje akcije u srpskom nacionalnom operateru u vreme kada je Vlada Srbije objavila tender za prodaju svojih 31 odsto deonica u “Telekomu Srbija”. Ova odluka uslovila je i da se na javnom pozivu stranim partnerima ponudi većinski paket od čak 51 odsto. Tender je, ponajviše zbog globalne krize, a koja je poprilično uticala i na sektor telekomunikacija, propao, ali je “Telekom Srbija” i dalje jedna od najprofitabilnijih kompanija, ne samo Srbije već i regiona.


EBRD nam prognozira veći rast BDP-a nego MMF
Ceo region će rasti tek između 2 i 3 odsto u 2012. ali za Srbiju EBRD predviđa rast od 2,3 odsto, što je više od 1,5 odsto koliko je prevideo MMF.
Privredni rast u jugoistočnoj Evropi u 2012. biće "spor i oklevajući", ocenio je danas u Beogradu glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Piter Sanfi (Peter Sanfey).

Na predstavljanju Izveštaja o tranziciji "Kriza i tranzicija:
perspektive ljudi", on je rekao da većinu zemalja regiona u sledećoj godini očekuje niži privredni rast nego što je procenjivano u oktobru.

"Iz trenutne perspektive oktobarske prognoze su suviše optimistične i biće verovatno revidirane naniže u januaru", rekao je glavni ekonomista EBRD-a za jugoistočnu Evropu.

Analitičari EBRD-a su u oktobru procenili da će privredni rast u većini zemalja jugoistočne Evrope biti između dva i tri odsto, uključujući i Srbiju za koju je EBRD predvideo rast od 2,3 odsto, dodao je Sanfi.

Ova prognoza je zanimljiva jer je sa MMF pri poslednjoj reviziji sporazuma iz predostrožnosti prognozirao još manji rast od ovoga - svega 1,5 odsto.

Kao ključna postignuća Srbije u prethodnom periodu, Sanfi je naveo napredak u evrointegracijama i očuvanu makroekonomsku stabilnost.

Sanfi je ocenio da će "Srbija uskoro dobiti status kandidata", bez obzira kakva će biti ovonedeljna odluka Evropskog saveta.

Prema njegoj oceni, pozitivno je što se nastavljaju ulaganja u infrastukturu i privatne investicije.

Sanfi je naveo da su ključni izazovi u 2012. za Srbiju pripremanje za pretpristupne pregovore i dalji nastavak fiskalnih reformi koje će se, prema njegovim očekivanjima, nastaviti nakon izbora.

Izazovi za vladu će biti smanjenje javne administracije, ali i reforma penzijskog sistema, ocenio je glavni ekonomista EBRD za jugoistočnu Evropu Piter Sanfi.


Suficit Srbije u razmeni sa zemljama CEFTA 1,3 mlrd EUR
Region CEFTA, posle EU, drugi je najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije, sa kojim je naša zemlja za deset meseci ove godine ostvarila suficit u razmeni od 1,3 mlrd USD, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Potpredsednik PKS Slobodan Samardžić, otvarajući tribinu "Aktuelne perspektive ekonomske saradnje u regionu CEFTA", rekao je da je za deset meseci Srbija u zemlje tog regiona izvezla robe u vrednosti od 2,7 mlrd USD a uvezla 1,37 mlrd USD.

Pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja. Bojana Todorović, navela je da od ukupnog izvoza Srbije 30% odlazi na CEFTA region, a 55% na EU.

Ona je istakla da su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Srbije u okviru CEFTA regiona.

Todorović je objasnila da je Srbija kao i ostale članice CEFTA u potpunosti liberalizovala trgovinu industrisjkim proizvodima dok se potpuna liberalizacija poljoprivrednih proizvoda sprovodi sa BIH, Makedonijom i Crnom Gorom.

- Od 15. decembra biće potpuno liberalizovana trgovina poljoprivrednih proizvoda sa Albanijom, a početkom 2012. sa Moldavijom, najavila je ona.

Prema njenim rečima, ciljevi CEFTA sporazuma u narednom periodu biće potencijalno otvaranje pregovora o liberalizaciji u oblasti usluga, stvaranje jednakih uslova za investicije, otvaranje tržišta javnih nabavki, postizanje konkurentnosti usaglašene sa trgovinskom liberalizacijom.


Cvetković: Telekom 100% srpski
Beograd -- Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je dogovor o otkupu 20 odsto akcija Telekoma Srbije od grčkog OTE-a "manje-više postignut".
On je kazao da će dogovor biti objavljen u kratkom roku ali nije želeo da precizira koliko će biti plaćen taj paket akcija.

Cvetković je kazao da iznos od 300 miliona evra za otkup akcija Telekoma koji pominju mediji nije tačan, ali da je približan.

Premijer je dodao da budžet Srbije neće biti opterećen otkupom akcija Telekoma, niti će biti povećan javni dug.

Čitava operacija preuzimanja akcija biće okončana do kraja godine, što se uklapa i u plan države da se već krajem januara akcije nacionalnog teleoperatera nadju na berzi.

List Novosti objavio je da će novac za kupovinu grčkog udela u Telekomu Srbije biti obezbeđen iz kredita.

Početkom ove godine na tenderu za prodaju 51 odsto Telekoma Vlada Srbije je za taj paket tražila minimalno 1,4 milijarde evra, dok je austrijska kompanija A1 (Telekom Austrije), jedini učesnik na tenderu, ponudila 950 miliona evra.


Telekom again 100% owned by state - Negotiations on terms of sale of OTE's 20% stake in Serbian tele
- After the negotiations lasting for more than six months, the management of Telekom Srbija has ended the talks with OTE about the terms of sale of the Greek company's 20-percent stake in the Serbian national telecom firm – Novosti daily learns.

– A draft agreement has been agreed, but we are now waiting for the government to give the "green light" for this transaction at one of its next sessions.

As one of the negotiators confirmed for Novosti, all details and the rate of payment of the agreed price have been agreed.

- Both sides have agreed that the financial elements of this business should not be made available to the public until the transaction is completed - Novosti cites its source as saying.

Novosti wrote earlier that the national telecom firm planned to take out a loan to provide part of the money required for the purchase of aforementioned stake in Telekom.

According to the information available to Novosti, the whole takeover operation will be finished until the year's end, which also fits into the state's plan to offer the shares in Telekom on the stock exchange as early as in late January 2012. Stock exchange experts point out for Novosti that the stock exchange will definitely reduce the price of Telekom to the right value, which cannot be higher than 1.5-2 billion euros in the current conditions.

As Novosti learns, distribution of free shares in the national telecom firm may start as early as in February 2012. All current and former employees of this company and 4.82 million citizens are entitled to these free shares. The citizens will get 15%, whereas 6.52% of shares will be distributed among former and current employees.

The Greek company first expressed a wish to sell its stake in the Serbian national telecom firm at the time when the Serbian government announced a tender for the sale of its 31-percent stake in Telekom Srbija.

Telekom Srbija is still one of the most profitable companies, not only in Serbia, but also in the region.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta