Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Vlada Srbije izmiruje dugove proizvođačima lekova
Na osnovu Zaključka Vlade Republike Srbije od 9. novembra 2011. godine, a na predlog Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, usvojen je tekst Pisma o namerama Republike Srbije u vezi sa potrebom obezbeđivanja uslova za izmirenje dugova prema proizvođačima lekova sa sedištem u Republici Srbiji za lekove isporučene državnim ustanovama, navedeno je na sajtu Privredne komore Srbije.

Po ovom zaključku zadužuje se ministarstvo finansija da ubuduće, prilikom pripreme zakona kojim se uređuje godišnji budžet Republike Srbije, predvidi i sredstva za izmirenje obaveze prema proizvođačima lekova. Najpre je na osnovu zaključka Vlade organizovan sastanak sa predstavnicima proizvođača lekova sa sedištem u Srbiji, inostranih kompanija Udruženja - INOVIE i PKS – Grupacijom veledrogerija.

Cilj je bio početak saradnje Vlade i predstavnika privrede, na iznalaženju rešenja oko izmirenja obaveza za lekove isporučene državnim ustanovama, nastalih iz prethodnog perioda, a u skladu sa Pismom o namerama Vlade proizvođačima lekova sa sedištem u Srbiji.

Zatim je početkom ovog meseca u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja organizovan sastanak sa predstavnicima Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva zdravlja, ministarstva finansija, Udruženja – INOVIE, PKS – Grupacije proizvođača i Grupacije veledrogerija, kako bi se usaglasili podaci o obavezama zdravstvenih ustanova prema proizvodjačima farmaceutskih proizvoda i veledrogerijama i iznalaženje rešenja za problem koji je nastao zbog obaveze zdravstvenih ustanova u skladu sa zaključkom Vlade Srbije.

Na ovom sastanku je usaglašen stav da je potrebno izvršiti analizu podataka koje su dostavile zdravstvene ustanove i izraditi tabelaran pregled utvrđenih razlika u potraživanjima proizvođača farmaceutskih proizvoda i veledrogerija, njihovog sravnjivanja i dostavljanja nadležnim ministarstvima, koja će predložiti model rešavanja dugovanja. Imajući u vidu činjenicu da je donošenje budžeta za ovu godinu predviđeno za 15. decembar, neophodno je da se usaglašeni podaci dostave Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja do 9. decembra, za kada je dogovoren i naredni sastanak .

Sve dodatne informacije u vezi sa zaključkom Vlade, kao i dostavu listinga koji je dobijen od Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, sa spiskom dugovanja zdravstvenih ustanova prema proizvođačima i veledrogerijama za isporuku lekova i sanitetskog materijala, možete se obratiti Udruženju za trgovinu Privredne komore Srbije na telefon 011 32 23 134.


Smanjena referentna kamatna stopa za 0,25 procentnih poena
Nakon razmatranja aktuelnih ekonomskih kretanja, Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,25 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 9,75%, saopšteno je iz NBS.

Ključni dezinflatorni faktori u ovom i narednom periodu su oslabljeni troškovni pritisci po osnovu regulisanih cena i cena hrane, kao i niska agregatna tražnja. Procesu dezinflacije, takođe, doprinosi nastavljanje pada inflacionih očekivanja. Povratak inflacije u granice dozvoljenog odstupanja od cilja očekuje se u prvom tromesečju naredne godine.

Kretanje referentne kamatne stope u narednom periodu zavisiće od ostvarivanja rizika, pre svega, u međunarodnom okruženju i u oblasti fiskalne politike, i njihovog uticaja na inflaciju.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 19. januara 2012.


Američki "Cooper tires" kupio kruševački "Trayal" za 13 mil EUR - Planirano zapošljavanje 700 radnik
Vlada Srbije i "Cooper tires" potpisali su danas ugovor po kojem će ta američka kompanija kupiti kruševačku fabriku automobilskih guma "Trayal" za 13 mil EUR.

Ministar ekonomije Srbije, Nebojša Ćirić, je nakon potpisivanja ugovora u Beogradu rekao da će američka kompanija u prvoj fazi investirati 50 mil EUR u "Trayal" fabriku guma i zaposliti 500 ljudi.

On je kazao da će "Cooper tires" početi prozvodnju guma u Srbiji u prvom kvartalu 2012. i da je plan da se proizvodnja poveća sa 500.000 na tri miliona guma godišnje.

Plan je, kako je dodao, da u kruševačkoj fabrici guma kasnije bude zaposleno 700 radnika.

Potpisivanju ugovora o prodaji kruševačke fabrike guma u Predsedništvu Srbije prisustvovali su predsednik Srbije, Boris Tadić i premijer Srbije, Mirko Cvetković.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta