Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Sojaprotein" povećao izvoz za 80%
Ukupan izvoz "Sojaproteina" iz Bečeja porastao je za 80% za devet meseci u odnosu na isti period prošle godine, objavila je kompanija, navodeći da je takav rezultat iznad njenih očekivanja.

Povećana tražnja u inostranstvu za jeftinijim proizvodima zasnovanim na većoj upotrebi proteina biljnog porekla, kao i veliki interes za genetski nemodifikovane prozvode od soje, glavni su razlozi rasta izvoza, navodi se u izveštaju o izvoznim rezultatima firme, objavljenim na sajtu preduzeća.

Poznato je da se kompanija već dugi niz godina bavi preradom isključivo genetski nemodifikovane soje domaćeg porekla i da je jedan od lidera u ovom segmentu.

Prema podacima iz izveštaja, u periodu od januara do septembra izvezeno je 44.990 tona različitih proizvoda, ukupne vrednosti 3,4 milijarde dinara.

Posmatrano po proizvodnim linijama, od početka godine do kraja septembra 2011. "Sojaprotein" je najviše izvozio sirovo sojino ulje, a na međugodišnjem nivou, plasman ovog proizvoda je gotovo dupliran, a rast cene je pogodovao vrednosnom skoku izvoza sojinog ulja od 157%.

Time je premašen ne samo isti period iz prethodne godine, već i cela 2010, i to za 16%.

Ovako dobrom izvozu pogodovala je izuzetno povoljna cena uljarskih proizvoda na inostranim tržištima, te je ove godine u prva tri kvartala izvezeno 18.935 tona ulja u vrednosti od 1,8 milijardi dinara.

U količinskom pogledu, najviše su izvezeni proizvodi iz kategorije programa za ljudsku ishranu, koji su činili 54,7 % ukupnog izvoznog posla (24.591 tona). U toj paleti proizvoda, najveći rast izvoza ostvaren je u grupi brašna (BIG i MIX), gde je obim prodaje povećan za 64%.

Među razlozima za poboljšanje izvoza ovih proizvoda je jačanje tražnje za NON-GMO proizvodima od soje, kao i preorijentacija nekih većih svetskih prerađivača na druge sojine outpute, naveo je "Sojaprotein".

U pogledu regionalne distribucije plasmana, uočljiv je snažni rast plasmana u zemlje EU, među kojima se posebno ističu Holandija, Belgija, Bugarska, Rumunija i Poljska, ali i Francuska, Nemačka, Španija, Slovenija, Mađarska...

Ovde treba istaći i definitivno pozicioniranje "Sojaproteina" na tržištu u Turskoj, kao i stabilni rezultati plasmana u zemlje Bliskog istoka.

Do kraja ove godine predviđa se dalji dinamičan rast izvoza, a očigledno je da će se u 2011. ostvariti do sada najveći izvoz sojinih proizvoda u istoriji kompanije, i po obimu i po vrednosti.

Ostvareni izvozni rezultati u prva tri kvartala 2011. omogućili su stabilnu osnovu za dinamičan razvoj i izvoz budućih sojinih proteinskih koncentrata, navela je ta kompanija u svom izvestaju.


Gradsko veće Smedereva odobrilo zemljište za rafineriju "Comico Oil"
Gradsko veće Smedereva prihvatilo je juče da se građevinsko zemljište u Industrijskoj zoni da u zakup za izgradnju rafinerije.

Zainteresovan za izgradnju rafinerije u Smederevu je američko-holandski konzorcijum "Comico Oil" koji u Beogradu ima istoimenu firmu.

Zakup 113 hektara zemljišta bi trajao 99 godina.

O tom predlogu, utvrđenom na inicijativu gradonačelnika Predraga Umičevića, treba da se izjasni i Skupština Smedereva.

Na vlasti u Smederevu je koalicija Demokratske stranke, Socijalističke partije Srbije i Grupe građana "Pokret za Smederevo Jasne Avramović".

U opoziciji su Demokratska stranka Srbije, Srpska napredna stranka, Srpska radikalna stranka i Grupa građana "Pokret za bolje Smederevo Milana Lukića".

- Ne znam kako će se izjasniti odbornici, ali moja sugestija je da se ponuda prihvati na sednici Skupštine. Nije se prvi put desilo da odbornici budu nejedinstveni. Ipak, očekujem da će projekat biti podržan u "velikoj većini" jer je to interesu građana - rekao je gradonačelnik Umičević.

On je istakao da bi izgradnja rafinerije otvorila 500 radnih mesta i da bi na izgradnji bila angažovana mnoga preduzeća.

"Comico oil" je tokom pregovora avgusta ove godine cenu zakupa zemljišta podigao sa 4,5 mil USD na oko 9 mil USD što je, kako je naveo gradonačelnik, iznad tržišne cene.

- Time što je "Comico oil", kao jedini ponuđač, dao višu cenu od tržišne, u budžet grada za 60 dana odjednom ulazi 652 miliona dinara, što je više od trećine gradskog budžeta - rekao je Umičević.


U.S. Cooper Tires acquires Krusevac-based Trayal for EUR 13 million - Employment of 700 people in th
The Government of Serbia and Cooper Tires signed an agreement today on the acquisition of the Krusevac-based automobile tire manufacturer Trayal by that U.S. company for EUR 13 million.

Serbian Minister of Economy Nebojsa Ciric said after signing the agreement in Belgrade that the U.S. company would invest EUR 50 million in Trayal and hire 500 people in the first phase.

He said that Cooper Tires would start producing tires in Serbia in Q1 2012, adding that the production would be increased from 500,000 to 3m tires a year.

The plan is to employ 700 workers at the Krusevac-based tire factory in the future, he announced.

The signing ceremony in the Presidency of Serbia was attended by Serbian President Boris Tadic and Serbian Prime Minister Mirko Cvetkovic.


City Council of Smederevo approves rental of land for Comico Oil's refinery

The City Council of Smederevo accepted yesterday to rent a building land in the Industrial Zone for the construction of a refinery.

The American-Dutch consortium Comico Oil, which operates the namesake company in Belgrade, is interested in building an oil refinery in Smederevo.

A land spanning 113 hectares will be rented for the period of 99 years.

An opinion about that proposal should also be given now by the Smederevo Assembly.

- I don't know how the aldermen will vote, but my suggestion is that the offer should be accepted at a session of the Assembly. I expect the project to be backed because it is in the interest of all citizes - said Smederevo Mayor Predrag Umicevic.

He stressed that the construction of a refinery would result in the creation of 500 new jobs, adding that many local companies would be engaged in the construction.

During the negotiations in August 2011, Comico Oil raised the price of the land rent from USD 4.5 million to about USD 9 million, which is, as the mayor underlined, above the market price."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta