Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Železnice Srbije" vraćaju "Energoprojektu" 1,2 milijarde dinara
Javno preduzeće "Železnice Srbije" i Preduzeće za izgradnju železničkog čvora Beograd potpisali su danas Protokol o isplati duga "Energoprojektu" u iznosu od 1,2 milijarde dinara, saopštile su Železnice.

Železnice duguju "Energoprojektu" za radove na izgradnji železničke stanice Beograd centar u Prokopu.

- Potpisvanjem Protokala stvoreni su uslovi za nastavak izgradnje stanice u Prokopu, kao jednog od najznačajnijih investicionih projekta u okviru medernizacije železničkog Koridora 10 kroz Srbiju - navedeno je u saopštenju.

Protokolom je previđeno da se deo duga, u izosu od 612 miliona dinara, isplati iz subvencija koje će "Železnice" dobiti u 2011. godini iz republičkog budžeta.

Ostatat duga od 610 miliona dinara srpske železnice će iz sopstvenih sredstava isplatiti do aprila 2012. godine.


MAT: Javna preduzeća pretvoriti u akcionarska društva
Javna državna i komunalna preduzeća u Srbiji moraju biti korporativizovana pretvaranjem u akcionarska društva koja će biti listirana na Beogradskoj berzi, predložili su saradnici Ekonomskog instituta u Beogradu.

"Profesionalizacija upravljanja je preduslov za reformu javnih preduzeća", navedeno je u studiji o reformi javnog sektora objavljenoj u najnovijem broju časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT) koji izdaje Ekonomski institut.

Sledeći korak u reformi javnih preduzeća, kako je ukazano, treba da bude razgraničenje infrastrukture i usluga i proizvodnje, što će doprineti ukidanju monopola i uspostavljanju javno-privatnog partnerstva.

"Mora doći do razdvajanja distributivnih mreža, kao što su elektro prenos, telekomunikacije, naftovod, gasovod, železnička infrastruktura, kako bi se svim proizvođačima, distributerima, prodavcima i kupcima, omogućio pristup mreži pod istim uslovima", smatraju autori MAT-ove studije, ekonomisti Stojan Stamenković, Miladin Kovačević i Mahmud Bušatlija.

Reforma javnih preduzeća, prema njihovoj oceni, mora da dovede do potpune depolitizacije upravljanja tim preduzećima, kao i do sistemskog sprečavanja zloupotreba političkog položaja i korupcije.

"Jedan od najvažnijih ciljeva reforme javnih preduzeća je stvaranje izvornih prihoda fondova obaveznog socijalnog, zdravstvenog i penzijsko-invalidskog osiguranja, što bi umanjilo troškove budžeta za dotacije tih fondova", istaknuto je u studiji MAT-a.


Dalek novac od Akcionarskog fonda
Beograd -- Sedam besplatnih akcija Akcionarskog fonda ukupne vrednosti 3.850 dinara pored najava, zbog birokratije još uvek nije moguće prodati.
Te akcije je nedavno zajedno sa po jednom akcijom Aerodroma Nikola Tesla Agencija za privredne registre prenela na vlasničke račune građana.

Međutim, da bi građani došli do obećanih 3.850 dinara potrebno je da Akcionarski fond koji je sada zatvoreno društvo bude preregistrovan u otvoreno akcionarsko društvo.

Tek tada će građani će na šalterima “Pošte” moći da daju nalog za prodaju ovih sedam akcija pojedinačne vrednosti 550 dinara.

Kada će to biti, u Agenciji za privatizaciju nisu znali da nam kažu. Prvobitno je bilo najavljeno da će ovim akcijama i deonicama Aerodroma “Nikola Tesla” moći da se trguje krajem januara.

U međuvremenu, Agencija za privatizaciju je objavila da će akcije osam privatizovanih preduzeća iz portfelja Akcionarskog fonda, iz koga se građanima besplatno dele akcije uskoro biti uključene u trgovanje na Beogradskoj berzi.

Na prodaju će biti ponuđeni paketi akcija Vojvodina sporta iz Novog Sada, Dunavprevoza iz Bačke Palanke, Lipe iz Novog Pazara, Neoplante iz Novog Sada, Stolarije iz Titela, Fabrike šećera iz Crvenke, Duvanske industrije iz Čoke i Šajkačke fabrike šećera iz Žablja.
Trgovina akcijama Aerodroma počela je 7. februara. Svakom građaninu koji je ostvario pravo na besplatne akcije preneta je po jedna nominalne vrednosti 600 dinara, dok su zaposleni i bivši zaposleni dobili različiti broj akcija u zavisnosti od staža.

Akcija je u međuvremenu pala na 444 dinara. Praktično svi koji su dali naloge da akciju prodaju po prvobitnim cenama, sada ne mogu i računati na novac. Za prodaju je potrebno ispostaviti novi nalog sa novom cenom.

Akcije Aerodroma su juče posle sedam dana minusa skočile za 1,4 odsto. Za nedelju dana, koliko se ovom deonicom trguje na Beogradskoj berzi, njena vrednost je pala za oko 31 odsto.


Carnex builds wastewater treatment unit in Vrbas - Investment worth EUR 2 million
The company Carnex announced on Friday, January 18, that it had finished the design of the main project involving the construction of a wastewater treatment unit for wastewater that would be released into the central wastewater treatment unit of the municipality of Vrbas.

- The value of the project design and the wastewater treatment unit exceeds 2 million euros and construction works will start in the first weeks of March. With the implementation of this project, Carnex will significantly contribute to the protection of Big Backa Canal - said Hugh Mac Reynolds, the Director General of Carnex, adding that that project was one of the priorities of the company.

Mac Reynolds added that the year 2010 was both difficult and profitable for Carnex.
- Complete data about the company's operations will be processed in late February. In general, the meat products market registered a 14% drop in 2010, while Carnex's sales were between 8 and 9% smaller. People change the way of nutrition because of the financial situation and they buy cheaper meat products and pates when they do not have money for fermented products. This year we have greater expectations because we launched some new products last year - said Mac Reynolds.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta