Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Broj transakcija u jednom danu na Beogradskoj berzi izjednačen sa godišnjim u Ljubljani i Sofiji
U jučerašnjem trgovanju na Beogradskoj berzi zaključeno je 110.027 transakcija. Broj transakcija zaključen u samo jednom danu na Beogradskoj berzi je gotovo izjednačen sa godišnjim brojem transakcija zaključenim na berzi u Ljubljani i berzi u Sofiji, ili dvostruko više od ukupno ostvarenog broja transakcija u prethodnoj godini na berzama u Banja Luci, Sarajevu i Skoplju.

Statistički posmatrano, tržište Beogradske berze nalazi se znatno iznad nivoa sa početka 2010. godine. U prilog navedenoj tvrdnji, navedimo podatak da je od početka godine zaključno sa 21. februarom obavljeno ukupno 606.635 transakcija, što je skoro osam puta više od godišnjeg broja transakcija u 2009. godini, odnosno čini 80% svih realizovanih transakcija tokom cele 2010. godine.

"Ako navedeno pozicioniramo u regionalni kontekst, dolazimo do podatka da broj realizovanih transkacija na Beogradskoj berzi u analiziranom periodu prevazilazi ukupan zbir svih ovogodišnjih realizovanih transakcija na berzama našeg regiona (ex-Yu uključujući i Bugarsku i Rumuniju)", saopštili su predstavnisci srpskog tržišta kapitala.

Osim porasta broja transakcija, početak godine na Berzi obeležen je i rastom vrednosti prometa i indeksnih pokazatelja. Zaključno sa 21. februarom, na Berzi je realizovan promet od oko 5,5 milijardi dinara, što je dvostruko više u odnosu na isti period prethodne godine. Promet ostvaren od početka 2011. godine predstavlja gotovo četvrtinu ukupnog prometa u prethodnoj godini.

Indeksni pokazatelji Berze najveći broj trgovačkih dana od početka godine završili su sa pozitivnim predznakom vrednosti. Ukupna pozitivna promena indeksa najlikvidnijih akcija BELEX15, od početka godine, iznosi 18%, pri čemu je 10. februara zabeležio najvišu vrednost u poslednjih godinu dana.

Izneti podaci o ostvarenoj vrednosti prometa i kretanju indeksa ukazuju na tendenciju oporavka tržišta, a podaci o relizovanom broju transakcija potvrđuju spremnost Berze da u organizacionom i tehničko-tehnološkom smislu, prihvati i obradi veliki broj informacija iz trgovačkih naloga i zaključenih transakcija i izvrši njihovu distribuciju u realnom vremenu, a što ukazuje na dobre performanse sistema.


"Projektomontaža" ugovorila poslove u vrednosti 3,2 milijarde dinara
Beogradska "Projektomontaža" je saopštila da je kao samostalni izvođač, lider ili član konzorcijuma početkom 2011. godine ugovorila poslove u vrednosti 3,2 milijarde dinara.

Kako je navedeno, gotovo svi ugovoreni projekti biće realizovani u ovoj godini, a najznačaniji među njima su izgradnja postrojenja za preradu vode "Makiš 2" u Beogradu, izgradnja kompleksa carinarnice Užice, izrada tehničke dokumentacije i izgradnja objekata energetskog bloka i objekata infrastrukture na Aerodromu "Morava-Lađevci" kod Kraljeva.

"Projektomontaža" je angažovana i na izgradnji zatvorenog bazena u Kragujevcu – instalaterski radovi, izgradnja bazenske školjke, ugradnja bazenske tehnike i opreme za gašenje požara.

Izgradnja objekata sa pripadajućom opremom i unutrašnjim instalacijama na lokaciji kompleksa kasarne Stepa Stepanović u Beogradu, kao i izrada tehničke dokumentacije, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i izvođenje instalacije vodovoda i kanalizacije na turističkom kompleksu Stara planina, samo su neki od projekata "Projektomontaže".

Beogradsko preduzeće je ugovorilo i rekonstrukciju kotlarnice u Palati Srbija, izvođenje radova na mašinskim instalacijama i instalacijama jake struje na Elektronskom računskom centru Carine na Novom Beogradu, izgradnju kanalizacione mreže u naselju Plavi horizonti- glavni odvodnik, kao i izgradnju kanalizacione mreže u naselju Pinosava.

"Projektomontaža" će biti angažovana i na izgradnji kanalizacione crpne stanice Surčin i izgradnja novih objekata u vaspitno-popravnom domu u Kruševcu.

Preduzeće će izgraditi i pumpnu stanicu za protivpožarnu vodu u fabrici "Fiat automobili Srbija", uraditi instalacije grejanja, ventilacije, hlađenja, elektromotornog razvoda u Hali 4 Beogradskog sajma.

"Projektomontaža" će biti zadužena i za izvođenje instalaterskih radova na stambeno-poslovnom objektu GP3, Blok 11a na Novom Beogradu, kao i izgradnju pristupnog i komemorativnog trga sa objektima u kompleksu groblja na Bežanijskoj kosi u Novom Beogradu.


U januaru 2011. smanjena zaduženost građana i preduzetnika
Kreditna zaduženost građana i preduzetnika na kraju januara 2011. godine je smanjena u odnosu na decembar 2010. godine, dok je zaduženost privrede neznatno povećana, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić.

Ukupni krediti na kraju januara su iznosili 1.736 milijarde dinara, što je 0,2% više nego u decembru 2010.

Preduzeća su u januaru bila zadužena u iznosu od 1.172 milijardi dinara, 0,6% više nego u decembru.

Preduzetnici su bankama u januaru ove godine bili dužni 50,5 milijardi dinara, što je za 2,4% manje nego u decembru 2010. godine.

Građani su u januaru, prema podacima Kreditnog birao UBS, bili zadužili u iznosu od 513,2 milijardi dinara, što je za 0,3% manje u poređenju sa decembrom.

Dug stanovništa po osnovu stambenih kredita u januaru je bio 288 milijarde dinara i to je porast od 0,6% u poređenju sa prethodnim mesecom.

Gotovinski krediti su iznosili 127,6 milijardi dinara i za 1,7% su bili manji nego u decembru prošle godine, dok su potrošački krediti bili 39 milijardi dinara i za 2,3% su bili manji nego u decembru 2010.

Dug poljoprivrednika bankama na kraju januara iznosio je 23,7 milijardi dinara, što je za 1,4% manje nego u decembru.

U januaru je više od 60 dana kasnila otplata 3,3% kredita gređanima, isto kao i decembru prošle godine, dok su preduzeća sa zakašnjenjem većim od 15 dana izmirivala 13,7% kredita, što je 0,3% više nego prethodnog meseca. Preduzetnici su neuredno otplaćivali rate za 12% pozajmica, što je 0,4% više nego na kraju decembra.

Na kraju januara ukupno je bilo u docnji 10,6% kredita, što je za 0,3% više nego na kraju decembra.


mpol Seval invests EUR 10.8 million in coating equipment
Sevojno-based aluminum rolling mill Impol Seval announced that it had signed an agreement with the company Globus Srl (Torino-Italy) on the delivery of equipment for the new coating line and the aluminum flattening line, worth EUR 10.8 million.

The plant announced that the beginning of the second investment cycle worth 27 million euros had been marked in that way and that over 43 million euros had been invested in the procurement of new technology lines and modernization of the plant to date.

The agreement on the delivery of equipment was signed last Friday by Impol Seval CEO Ninko Tesic and President of the Italian company Globus Srl Torino-Italy Luigi Bagnasco, while the first coated sheet metal should come off the new line in late July 2012.

The Impol Seval CEO said that the company had also concluded an agreement on the production of steel structures, tubs, installations and other accompanying equipment for the needs of implementation of the project with Impol Seval Tehnika, worth a total of EUR 1.5 million.

- Another EUR 2 million have to be invested in construction works, infrastructure connections, assembling of the equipment and other accompanying works, so that we expect the total value of the sheet metal coating project to reach about EUR 14.5 million - Tesic said and added that the project would be implemented in accordance with the strictest European ecological norms regarding environment protection, energy efficiency and industrial safety.

As he explained, upon implementation of that project, Impol Seval will be able to offer the global market high-quality aluminum paint-coated products, which will also be the base for further investing in the product finishing process, increase of cold-rolling production capacity, and introduction of products of higher value into the product portfolio.

Former Aluminum Rolling Mill Sevojno was privatized by Impol from Slovenska Bistrica eight years ago.


Srbija postigla dogovor sa MMF o povlačenju 365 mil EUR
Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i srpske vlasti su postigli dogovor o završetku sedme, poslednje revizije stend-baj aranžmana, koji će omogućiti Srbiji da povuče oko 365 mil EUR koji su namenjeni podršci deviznim rezervama zemlje, saopštio je danas šef delegacije MMF-a Albert Jeger.

Povodom zahteva zaposlenih u javnom sektoru za povećanjem zarada, dogovoreno je da bi, ukoliko prihodi budžeta budu veći, deo sredstava mogao da se upotrebi kasnije tokom godine, za ograničene, jednokratne isplate licima koji primaju niže zarade i penzije, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, mnogi od ključnih ciljeva definisanih na početku programa su realizovani.

Istaknuto je da je ipak neophodno nastaviti sa disciplinovanom fiskalnom politikom, ući u ozbilnjije reforme javnog sektora, uključujući restrukturiranje javnih preduzeća i pružanje privatnom sektoru stabilnijeg i predvidljivijeg poslovnog okruženja.

O završetku sedme revizije aranžmana Srbije sa MMF-om, odlučiće menadžment i Izvršni odbor te finansijske institucije krajem marta.

Kreditni aranžman Srbije sa MMF-om ugovoren je sredinom 2009. u iznosu od oko 3 mlrd EUR, a Srbija je do sada povukla 1,5 mlrd EUR. Taj aranžman se završava u aprilu ove godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta