Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
ŠKUNDRIĆ: NIS ostvario dobit od 100 mil EUR
Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je da su i "Naftna industrija Srbije"(NIS) i "Srbijagas" u prošloj godini poslovali pozitivno. Škundrić je naveo da "Srbijagas" u prošloj godini nije poslovao sa gubitkom, a da se to očekuje i ove godine, bez obzira na veliki disparitet u odnosu dolara i dinara.

On je dodao da će i NIS posle dužeg vremena imati značajnu dobit, koja će biti preko 10 milijardi dinara ili preko 100 mil EUR za 2010. godinu. Sredinom januara generalni direktor NIS-a dao je znatno skromniju procenu rekavši da je čista dobit NIS-a u 2010. godini najmanje šest milijardi dinara, dok će konačan neto rezultat biti objavljen krajem marta.

On je istakao da je NIS uspešno poslovao uprkos tome što je prethodna godina bila "ekonomski komplikovana", jer je smanjena tražnja, dinar je devalvirao, a cena nafte je dva puta povećana u odnosu na cenu naftnih derivata. Pozitivnom finansijskom rezultatu, prema njegovim rečima, doprineli su veća unutrašnja efikasnost, povećanje proizvodnje i prodaje. Kravčenko je istakao da je NIS u 2010. smanjio zaduženost za 360 mil USD tako da je dug kompanije trenutno 560 mil USD.


Licenca kao ulaznica - Da li će sa Vladimirom Putinom u Srbiju doći i Gazprom banka?
Spekulacije da li će sa Vladimirom Putinom, premijerom Rusije, u Srbiju krajem marta doći i Gazprom banka, čiji se ulazak na naše tržište najavljuje već dve godine, niko od nadležnih ne može da potvrdi. Ipak, prema nezvaničnim vestima iz Moskve, ova banka spremna je da kupi neku od ovdašnjih, poput Poštanske štedionice ili Srpske banke.

Ali, kako kažu u Narodnoj banci Srbije, koja izdaje licence za rad bankama, do sada se Gazprom banka nije javila sa zahtevom da dobije dozvolu za rad. To je, inače, uobičajena procedura da banka uđe u zemlju.

- Najave da bi možda Gazprom banka kupila Srpsku banku nije logična, jer nas država sigurno neće privatizovati - kažu u ovoj domaćoj banci.

- Pre svega, treba da damo garancije za posao sa Alžirom, a to može da obavi samo banka sa državnim većinskim vlasništvom. Što se tiče prodaje Poštanske štedionice i tu je malo verovatno da bi je kupila Gazprom banka, jer ona ima 600.000 tekućih računa penzionera, isplaćuje sva socijalna davanja, a ta vrsta poslovanja ne može da bude interesantna za Ruse.

- Kod nas posluju 33 banke i mahom su u privatnom, stranom vlasništvu - kaže Goran Nikolić, ekonomista.

- Najveće tržišno učešće imaju pet banaka, koje su i po kapitalu najveće i među prvima su došle u Srbiju. Izuzetak je Komercijalna banka, koja je domaća. Sve banke koje su poslednje došle, a to znači u prethodne četiri godine, tavore, odnosno posluju sa gubicima, jer nemaju dovoljno klijenata. Među njima je i Moskovska banka,koja je otvorena, pre svega da posluje sa firmama, a naročito da prati ruska preduzeća, praktično je zamrzla svoj rad.

Vlasnik Grad Moskva

Prva banka iz Rusije koja je došla u Srbiju je Moskovska banka sa kapitalom od 10 do 15 miliona evra. Zvanični veliki vlasnik je grad Moskva sa 44% udela. Ali, nezvanično se spekuliše da je pravi gazda bivši gradonačelnik ruske prestonice. Inače, ruska policija je objavila da je pokrenuta istraga u Moskovskoj banci, koja je jedna od tri vodeće banke u ovoj državi. Kod nas ima dve ekspoziture, u Beogradu i Novom Sadu i osim velelepne zgrade u Balkanskoj ulici, nema čime da se pohvali.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta