Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Država nije prihvatila ponudu da proda akcije BAS-a
Akcionarski fond Srbije nije prihvatio ponudu banjalučke kompanije "Damjan" za otkup akcija Beogradske autobuske stanice (BAS), rečeno je juče Beti u Agenciji za privatizaciju.

"Damjan" je za jednu akciju BAS ponudio cenu od 1.733 dinara, a ponudom, koja je juče istekla, obavezao se da će otkupiti sve ponuđene akcije.

Država Srbija poseduje 40% akcija BAS, a ostale su vlasništvu malih akcionara. Ukupno je izdato 311.187 akcija preduzeća BAS.

Za otkup akcija BAS inicijalne ponude su dali i slovenački investicioni fond "Proinvestments", koji je ponudio cenu od 770 dinara po akciji, i beogradska kompanija "Kruna komerc" sa cenom od 1.000 dinara.


Prva aukcija evroobveznica 9. februara
Ministarstvo finansija sutra će na prvoj aukciji državnih hartija od vrednosti u evrima ponuditi na prodaju pedesettronedeljne (371 dan) diskontne obveznice ukupne nominalne vrednosti 200 mil EUR.

Odluka o prodaji državnih obveznica u evrima doneta je, kako je rečeno Beti u Ministarstvu finansija, na osnovu procene da je to korisno za državu jer su strani investitori zainteresovani za te dugoročne hartije od vrednosti.

Stručnjaci istovremeno procenjuju da bi prodaja obveznica u evrima mogla da utiče na smirivanje, pa čak i obaranje deviznog kursa, ukoliko se strani investitori odluče za kupovinu.

U Upravi za javni dug očekuju da kamata na evroobveznice bude oko 5% to i procenjuju da bi, s obzirom na veliko interesovanje banaka i stranih investitora, polovina emisije mogla da bude prodata već sutra.

Dodatni razlog što se država odlučila za sutrašnju i još jednu aukciju u februaru jeste obezbeđivanje novca za finansiranje budžetskog deficita na duži rok.

Druga aukcija ovog meseca zakazana je za 14. februar i to je aukcija petnaestogodišnjih kuponskih obveznica u vrednosti 200 mil EUR koje će biti isplaćivane polugodišnje, po stopi od 5,85%.

Predstavljajući budžet za 2011. ministarka finansija Diana Dragutinović rekla je da je izdavanje evroobveznica poslednji korak za koji će se država odlučiti, ali da je stanje na tržištu povoljno zbog velike zainteresovanosti stranih investitora i pada kamata.

Do sada se država nije zaduživala prodajom dugoročnih hartija od vrednosti u evrima a prva aukcija zapisa indeksiranih u evrima bila je 29. decembra 2010.

Tada su prodati svi ponuđeni šestomesečni zapisi ukupne vrednosti 21 milijardu dinara po godišnjoj prinosnoj stopi od 5,25%.

Prodaja zapisa indeksiranih u evrima izazvala je jačanje domaće valute jer su učesnici na finansijskom tržištu podavali devize da bi obezbedili dinare za kupovinu tih hartija od vrednosti.

U Upravi za javni dug ističu da izdavanje evroobveznica ne znači odustajanje od politike dinarizacije i podsećaju da Srbija ima velki deo duga u evru i da je logično da sredstva prikuplja u evropskoj valuti jer gubi na kursu ako za izmirivanje tog duga koristi dinare.


State rejects offer to sell shares of BAS
The Share Fund of Serbia has not accepted the offer of Banja Luka-based Damjan for the purchase of shares of the Belgrade Bus Station (BAS), people at the Privatization Agency told Beta agency yesterday.

Damjan has offered the price of RSD 1,733 per share of BAS and promised to buy all the offered shares.

The state of Serbia owns 40% of shares of BAS, while the rest is in the possession of minor shareholders. A total of 311,187 shares of BAS have been issued to date.

Initial bids for the purchase of shares of BAS have also been submitted by Slovenia's Proinvestments investment fund, offering the price of RSD 770 per share, and the Belgrade-based company Kruna Komerc, which has offered the price of RSD 1,000 per share.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta