Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Gazprom Neft" zatvorio ponudu - Mali akcionari koji su deponovali akcije dobijaju novac do 21. mart
Ruska kompanija "Gazprom Neft" zatvorila je u podne ponudu za preuzimanje 19,12% akcija "Naftne industrije Srbije" od malih akcionara.

Za jednu akciju NIS-a ponuđena je cena od 4,8 EUR, odnosno najmanje 506,48 dinara. Prema podacima "Pošte Srbije", naloge za prodaju akcija dalo je više od 100.000 građana.

Svim malim akcionarima koji su već deponovali akcije, ili to urade do podneva, novac će leći na račune 21. marta.

Građani su mogli da do isteka roka daju nalože za prodaju akcija na šalterima Pošte i ta usluga je besplatna, ili da trguju preko brokera, ali u tom slučaju imaju određene troškove.

Mali akcionari koji odluče da zadrže akcije NIS-a moći će i posle zatvaranja ponude "Gazprom Neft" da ih prodaju na berzi.

"Gazprom Neft" se kupoprodajnim ugovorom obavezao da će dve godine nakon kupovine NIS-a objaviti ponudu za preuzimanje akcija od malih akcionara, po ceni koja nije niža od one po kojoj je od države otkupio većinski paket.

Oko 4,8 miliona građana Srbije besplatno je dobilo po pet akcija NIS-a čija je nominalna vrednost bila 500 dinara po akciji. Bivši i sadašnji zaposleni u NIS-u dobili su ukupno 4,1% akcija te kompanije.

"Gazprom Neft" je većinski udeo u NIS-u kupio za 400 mil EUR, uz obavezu da investira oko 550 mil EUR, u modernizaciju postrojenja te kompanije do 2012. godine. Ruska državna kompanija preuzela je upravljanje NIS-om u februaru 2009. godine.

Akcijama NIS-a trguje se na Beogradskoj berzi od 30. avgusta 2010. godine. Trenutna cena te hartije od vrednosti je 490 dinara, a najviša je bila prvog dana trgovanja i iznosila je 550 dinara, dok je najniža cena iznosila 442 dinara.


S&P: Veći kreditni rejting Srbije
Beograd -- Međunarodna agencija za određivanje kreditnog rejtinga, "Standard end Purs" (S&P) povećala je dugoročni kreditni rejting Srbije na "BB" sa "BB-".
U saopštenju se takođe navodi da je S&P povećao procenu transfera i konvertibilnosti na ocenu "BB" sa "BB-", dok je potvrđena ocena "B" kratkoročnog rejtinga za zaduživanje u lokalnoj i stranoj valuti, kao i rejting oporavka "4".

"Povećanje kreditnog rejtinga Srbije odražava naše mišljenje o značajnom poboljšanju primene ekonomske politike, kao i novi zamah kad je reč o fiskalnoj konsolidaciji, strukturnim reformama i ekonomskom rebalansu", ističe se u saopštenju.

Agencija S&P je takođe navela da je rejting Srbije povećan i zahvaljujući postojanju političke sagalasnosti o podršci procesu evropskih integracija , pa se očekuje da će i mere ekonomske politike bitu usmerene u tom pravcu.

Sa druge strane, rejting odražava i stav agencije S&P o slabostima srpske privrede, koje proizilaze iz relativno visokog spoljnog duga, kao i ograničene monetarne fleksibilnosti zbog velike upotrebe evra na domaćem tržištu i visoke stope inflacije, navodi se u saopštenju.
Bolji rejting dokaz dobrog rada

Poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije sa BB minus na BB prema agenciji „Standard end Purs“ popraviće opštu investicione klimu u Srbiji, navodi srpsko Ministarstvo finansija.
Ministarstvo finansija Srbije, na čijem čelu je premijer Mirko Cvetković, saopštilo je i da je poboljšanje rejtinga potvrda da je Vlada Srbije vodila dobru ekonomsku politiku, posebno imajući u vidu krizni period.

Ocena BB je najbolja koju je Srbije dobila i odgovara kreditnom rejtingu pojedinih država koje su kandidati za EU, navelo je Ministarstvo finansija.

Kreditni rejting Srbije, u delu koji se odnose na prognoze, ostao je stabilan, što znači da agencija Standard and Purs ne očekuje negativne promene glavnih ekonomskih pokazatelja Srbije.

Narodna banka Srbije ocenila je da će povoljnije kretanje kreditnog rejtinga Srbije i njegovih izgleda tokom krize, u vreme kada su druge zemlje u regionu imale promenu rejtinga na niže, doprineti boljoj poziciji Srbije na finansijskim tržištima i povoljnijim uslovima zaduživanja.
Fabris: Pozitivan signal za ulaganja

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Nikola Fabris kaže da će povećanje kreditnog rejtinga Srbije sa "BB-" na "BB", predstavljati pozitivan signal za investiranje, a značiće i nižu cenu za zaduživanje Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu.
"Ipak, od poboljšanog kreditnog rejtinga ne treba očekivati neke spektakularne promene. Mislim da najdirektnija posledica toga može biti niža cena zaduživanja Srbije, ukoliko bude potrebno zaduživanje na međunarodnom tržištu", istakao je Fabris.

Prema njegovim rečima, ipak treba konstatovati da je potrebno još dosta toga uraditi da se dodatno poboljša kreditni rejting, jer je rejting "BB" još uvek ispod investicionog kreditnog rejtinga.

"Da bi se značajnije unapredio rejting, potrebno je svakako dodatno popraviti makroekonomsku stabilnost, znači smanjiti nivo inflacije, uravnotežiti budžet", ukazao je Fabris.


Akcije NIS prodalo 162.000 građana
Beograd -- Ruski Gaspromnjeft zatvorio je ponudu za preuzimanje akcija NIS od malih akcionara, a naloge za prodaju dalo je 162.480 građana.
To je oko tri odsto građana koji su besplatno dobili akcije.

Kako su kazali u Pošti Srbije, građani su u proseku davali dnevno od 3.000 do 4.000 naloga, a u posledna tri dana poraslo je interesovanje, tako da je u sredu dato 23.400 naloga. Prvog dana ponude, 31. januara dato je oko 50.000 naloga za prodaju akcija.

U Naftnoj industriji Srbije kažu da će Gaspromnjeft u skladu sa srpskim zakonima objaviti podatke o broju preuzetih akcija dan nakon saldiranja podataka, odnosno 22. marta.
Ponuda ruske kompanije Gaspromnjeft za otkup 19,12 odsto akcija NIS-a od malih akcionara, po ceni od 4,8 evra, odnosno najmanje 506,48 dinara po akciji bila je otvorena od 31. januara do 16. marta.

Predmet ponude Gaspromnjefta nisu bile akcije u vlasništvu Republike Srbije, odnosno 48.719.344 akcije ili 29,88 odsto, već 31.180.256 akcija u vlasništvu malih akcionara.

Mali akcionari koji su odlučili da zadrže akcije NIS-a moći će i posle zatvaranja ponude Gaspromnjefta da ih prodaju na berzi.

Gaspromnjeft se kupoprodajnim ugovorom obavezao da će dve godine nakon kupovine NIS objaviti ponudu za preuzimanje akcija od malih akcionara, po ceni koja nije niža od one po kojoj je od države otkupio većinski paket.

Oko 4,8 miliona gradjana Srbije besplatno je dobilo po pet akcija NIS-a čija je nominalna vrednost 500 dinara po komadu. Bivši i sadašnji zaposleni u NIS-u dobili su ukupno 4,1 odsto akcija te kompanije.

Gaspromnjeft je većinski udeo u NIS-u kupio za 400 miliona evra, uz obavezu da investira oko 550 miliona evra u modernizaciju postrojenja te kompanije do 2012. Ruska državna kompanije preuzela je upravljanje NIS-om u februaru 2009. godine.

Akcijama NIS [NIIS] trguje se na Beogradskoj berzi od 30. avgusta 2010. godine. Trenutna cena te hartije od vrednosti je 490 dinara, a najviša je bila prvog dana trgovanja i iznosila je 550 dinara dok je najniža cena iznosila 442 dinara.
 
Trenutno nisu dostupni podaci o tome koliki broj akcija prodat u ponudi Gaspromnjefta, jer se ne zna da li se nalozi u Pošti Srbije odnose na prodaju po svih pet akcija koje su dobili građani, a bivši i sadašnji zaposleni u NIS-u su naloge za prodaju akcija davali preko brokerskih kuća. Svim malim akcionarima koji su deponovali akcije novac će leći na račune u popodnevnim časovima 21. marta, kada će biti i preneto vlasništvo nad akcijama na Gaspromnjeft.


Gazprom Neft closes offer - Minor shareholders who deposited shares to be paid until March 21
Russian company Gazprom Neft closed the offer for the acquisition of 19.12% of shares of the Petroleum Industry of Serbia from minor shareholders today at noon.

The offered price per share of NIS is EUR 4.8, that is, minimum RSD 506.48. According to the data provided by Poste Srbije (the National Postal Company), orders for the sale of shares have been placed by over 100,000 citizens.

All minor shareholders who have already deposited their shares will be paid until March 21.

Until the expiration of the deadline, citizens had been able to place an order for the sale of shares at windows in post offices, and that service was free of charge, or to trade through a broker, which cost them a certain fee.
Minor shareholders who decide to keep the shares of NIS will be able to sell them on the Stock Exchange even after closing of the bid of the Russian company.

About 4.8m citizens of Serbia received five NIS shares each for free. At the time, the nominal value of shares was RSD 500 per share. Former and current employees of NIS obtained a total of 4.1% shares of the company.

Gazprom Neft bought a majority stake in NIS for 400 million euros and an obligation to invest about 550 million euros in modernization of that company prior to 2012. The Russian national company took over the management of NIS in February 2009.

Trading in the shares of NIS on the Belgrade Stock Exchange started on August 30, 2010. Their current price is RSD 490 per share. The highest price was achieved on the first day of trading - RSD 550, while the lowest price amounted to RSD 442.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta