Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Stiže novac građanima koji su prodali akcije NIS-a
Ruski "Gazprom Neft" danas bi trebalo da isplati 40,3 mil EUR malim akcionarima "Naftne industrije Srbije" (NIS) za preuzimanje 5,15% akcija te kompanije.

Kako je ranije najavljeno, novac bi na račune građana trebalo da bude uplaćen u popodnevnim časovima.

"Gazprom Neft" će preuzeti 8,4 miliona akcija NIS-a po ceni od 4,8 evra po komadu i time povećati vlasnički udeo u srpskoj naftnoj kompaniji sa 51 na 56,15%.

Oko 4,8 miliona građana Srbije besplatno je dobilo po pet akcija NIS-a čija je nominalna vrednost 500 dinara po komadu, odnosno ukupno 15% akcija kompanije. Bivši i sadašnji zaposleni u NIS-u dobili su ukupno 4,1% akcija.

- Broj akcija ponuđenih za otkup govori o tome da mali akcionari "Naftne industrije Srbije" veruju u potencijal razvoja kompanije i u perspektive rasta njene vrednosti - istakao je prvi zamenik predsednika Izvršnog odbora "Gazprom Neft" i predsednik Upravnog odbora NIS-a Vadim Jakovljev.

Ponuda malim akcionarima za otkup akcija jedna je od obaveza "Gazprom Neft" koju predviđa kupoprodajni ugovor o preuzimanju 51% akcija NIS-a.

NIS je jedina vertikalno-integrisana naftna kompanija u Srbiji. Ima dve rafinerije, u gradovima Pančevo i Novi Sad, ukupnog kapaciteta 7,3 miliona tona godišnje, kao i postrojenje za proizvodnju tečnog gasa u Elemiru.


Vojvodina najviše izvozi, Beograd najviše uvozi
U ukupnom izvozu iz Srbije u januaru 2011. godine, najveće učešće imala je Vojvodina oko 37%, dok je u uvozu beogradski region sa 42% bio najzastupljeniji, podaci su Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Region Južne i Istočne Srbije, u januaru, učestvovao je 21% u ukupnom izvozu, dok je učešće beogradskog regiona bilo 20,6%, Šumadije i Zapadne Srbije 20,4%, a oko jedan odsto izvoza je bilo nerazvrstano po teritorijama.

Prema podacima RSZ, Vojvodina je u ukupnom januarskom uvozu Srbije učestvovala 36,8%, Šumadija i Zapadna Srbija 10,4%, Južna i Istočna Srbija 9,4%, dok je 1,4% januarskog uvoza nerazvrstano po teritorijama.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u januaru 2011. godine bila je 1,51 mlrd EUR ili za 32,1% veća nego u istom periodu prethodne godine.


Devizne rezerve veće u februaru
Devizne rezerve Narodne banke Srbije povećane su u februaru za 199,7 miliona evra i na kraju tog meseca dostigle iznos od 10.061,2 miliona evra. Neto devizne rezerve, tj. rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i sredstva povučena od MMF-a, na dan 28. februara iznosile su 5.238 miliona evra. Takav nivo deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 452,0 odsto i istovremeno pokriva osam meseci uvoza robe i usluga.

Uz devizne rezerve banaka, koje su poslednjeg dana februara iznosile oko 1.325,1 milion evra, ukupne devizne rezerve zemlje dostigle su 11.386,3 miliona evra.

Tokom februara, priliv u devizne rezerve Narodne banke Srbije ostvaren je po osnovu prodaje državnih hartija od vrednosti Republike Srbije u iznosu od 288,6 miliona evra i po kreditima od Evropske investicione banke u iznosu od 11,7 miliona evra.

Istovremeno, iz deviznih rezervi banke su po osnovu obavezne devizne rezerve povukle u neto iznosu 110,6 miliona evra, a na ime izmirenja obaveza prema inokreditorima isplaćeno je 11,4 miliona evra.

Februarski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu je iznosio 869,8 miliona evra, što je za 237,7 miliona evra manje nego u prethodnom mesecu.

Dinar je u toku februara nominalno ojačao prema evru za 1,3%, a Narodna banka Srbije nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.


Dostavljanje ponuda za "Telekom" do ponoći
Rok za dostavljanje ponuda za prodaju 51 odsto kapitala Telekoma Srbija, ističe u ponoć. Vlada Srbije prodaće 31 odsto kapitala, uz 20 odsto akcija grčkog OTE-a, koliko ta kompanija od ranije poseduje "u Telekomu Srbija".

U ponoć ističe rok za dostavljanje obavezujućih ponuda za prodaju 51 odsto kapitala "Telekoma Srbija", za koji je Vlada Srbije odredila minimalnu cenu od 1,4 milijarde evra.Potencijalni kupci su ranije obavešteni da će Vlada Srbije prodati 31 odsto kapitala uz 20 odsto akcija grčkog OTE-a, koliko ta kompanija od ranije poseduje u "Telekomu Srbija".

Reprezentativni sindikati "Telekoma Srbije" pre dva dana su se u Beogradu usprotivili prodaji tog javnog preduzeća i istakli zahtev da se podele besplatne akcije građanima i zaposlenima.

Tender za prodaju 51 odsto akcija "Telekoma Srbija" raspisan je 20. oktobra prošle godine.

Tendersku dokumentaciju za preuzimanje dela kapitala "Telekoma Srbija" do sada su otkupile kompanije "Dojče telekom", "Telekom Austrija", "Amerika mobil", "Veder investment", "Turksel", "Vimpelkom" i "Frans telekom" koji je, međuvremenu, odustao od učešća na tenderu.

Procedura predviđa da, ukoliko na tenderu bude više od jedne ponude, većinski vlasnik "Telekoma Srbije" bude ona kompanija koja na aukciji, desetak dana posle zatvaranje tendera, ponudi najveću cenu za 51 odsto kapitala.

Na zahtev "Telekoma Austrije", Komisija za zaštitu konkurencije u Srbiji pokrenula je proces ispitivanja da li bi ta kompanija, vlasnik mobilnog opreratera "Vip mobajla", ispunjavala uslove o dozvoljenoj koncentraciji na tržištu nakon preuzimanja 51 odsto akcija "Telekoma Srbije".

Prema zvaničnim podacima kompanije, "Telekom Srbije" poseduje "Telekom Srpske" u Bosni i Hercegovini i kompaniju "M:tel" u Crnoj Gori, tako da će kupac morati da dobije dozvole i od nadležnih antimonopolskih institucija i u tim susednim državama.

U vlasničkoj strukturi, država Srbija trenutno ima većinski udeo od 80 odsto akcija u "Telekomu Srbije", dok OTE, u kojem "Dojče telekom" poseduje 30 odsto akcija, ima 20 odsto deonica srpske telekomunikacione kompanije.

"Telekom Srbije" je u 2009. godini ostvario profit od 13,3 milijarde dinara i po tome je bio kompanija sa najvećom neto dobiti na tržištu naše zemlje.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta