Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Turci uz "Jat" žele i aerodrom - Problemi u pregovorima Vlade i "Turkish Airlines"
Kompanija "Turkish Airlines" zainteresovana je da, uz kupovonu dela nacionalne avio-kompanije "Jat Airways", kupi i domaći aerodrom "Nikola Tesla". Ovakav predlog ponuđen je premijeru Mirku Cvetkoviću tokom njegove poslednje posete Turskoj, ali Vlada Srbije tu ponudu, kako "Blic" saznaje, i ne razmatra jer ne želi da proda jedno od retkih profitabilnih javnih preduzeća.

Turke, kako tvrde poznavaoci, mnogo više zanima aerodrom od "Jata" pa bi ovakav stav Vlade mogao da znači i njihovo odustajanje od pregovora o kupovini nacionalnog avioprevoznika.

Oni su zainteresovani za srpski glavni aerodrom kako bi učvrstili svoju poziciju u regionu. Ponuda je stigla nakon što se srpski premijer sreo sa svojim turskim kolegom, pre dve nedelje.

U kompaniji "Turkish Airlines" ne poriču da su otvoreni za različite vidove saradnje. Kako su za "Blic" rekli, u ovom trenutku nije doneta odluka direktora i Upravnog odbora u vezi sa strateškim partnerstvom s kompanijom "Jat Airlines".

- Naša korporacija je, međutim, otvorena za razmatranje svih raspoloživih mogućnosti kao dela naše vlastite strategije rasta - kaže za "Blic" Ali Genc iz sektora za odnose s javnošću ove kompanije.


Rast BDP-a u četvrtom kvartalu 2010. godine 1,7 odsto
Realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije (BDP) u četvrtom kvartalu 2010. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 1,7 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.
Posmatrano po aktivnostima, u četvrtom kvartalu 2010. godine najveći rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru hotela i restorana, 7,4 odsto, sektoru saobraćaja, 7,2 odsto, sektoru finansijskog posredovanja, 6,3 odsto, i sektoru trgovine, 4,1 odsto.

Najveći pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru proizvodnje električne energije, gasa i vode, 8,1 odsto i sektoru gradjevinarstva, 3,2 odsto.
Desezonirana serija podataka kvartalnog obračuna BDP, u stalnim cenama 2002. godine, pokazuje pad u četvrtom kvartalu 2010. godine u odnosu na treći kvartal 2010. godine od 1,1 odsto.


Ukupna godišnja vrednost bruto domaćeg proizvoda za 2010. godinu, koja je dobijena kao suma četiri kvartala, u odnosu na 2009. godinu pokazuje rast od 1,8 odsto.


Industrijska proizvodnja u februaru porasla 5,8%
Industrijska proizvodnja u Srbiji u februaru je bila 5,8% veća nego u istom mesecu prošle godine dok je u odnosu na prosek iz 2010. bila manja za 6,8%, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

U periodu januar-februar ove godine industrijska proizvodnja je bila 4,9% veća nego u ista dva meseca prethodne godine.

Svi sektori su u februaru 2011. u poređenju sa februarom 2010. zabeležili rast i to rudarstvo od 10,3%, snabdevanje strujom, gasom, parom i klimatizacija od 6,4% a prerađivačka industrija od 5,1%.

Gledano prema namenskim grupama, u februaru je na godišnjem nivou registrovan rast u proizvodnji kapitalnih proizvoda, od 43,7%, intermedijarnih proizvoda osim energije, od 13%, i energije, od 6,5%.

Istovremeno je pad ubeležen u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju, od 20,9%, i netrajnih proizvoda za široku potrošnju, od 6%.

RZS navodi da je obim industrijske proizvodnje u februaru 2011. u poređenju sa februarom 2010. imao rast kod 22 oblasti, koje u strukturi industrijske proizvodnje učestvuju sa 72%, dok je u padu bio kod sedam oblasti.

Februarskom rastu najviše su doprineli proizvodnja proizvoda od nemetalnih minerala, snabdevanje strujom, proizvodnja osnovnih metala, proizvoda od gume i plastike i proizvodnja motornih vozila.

Uključujući proizvodnju malih preduzeća koja se prati na uzorku, industrijska proizvodnja je u februaru 2011. u odnosu na prosek 2010. kod ukupne proizvodnje bila manja za 6,7% a kod prerađivačke industrije za 13,3%.

RZS ne raspolaže podacima za AP Kosovo i Metohija, tako da nisu sadržani u objavljenim podacima.


Spoljnotrgovinska razmena za dva meseca 2011. godine 3,217 mlrd EUR - Povećanje od 27,1% u odnosu na
Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u prva dva meseca ove godine bila je 3,217 mlrd EUR, što je za 27,1% više nego u istom periodu prethodne godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Izraženo u dolarima, ukupna spoljnotrgovinska razmena u periodu januar-februar 2011. godine bila je 4,345 milijardi, što je za 22,8% više nego u istom periodu prethodne godine.

Prema podacima Zavoda za statistiku, vrednost izvezene robe u prva dva meseca bila je 1,189 mlrd EUR, što je povećanje od 36,1% u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz robe bio 2,028 mlrd EUR ili za 22,3% veći.

Deficit je bio za 7% veći nego u istom periodu prethodne godine i iznosi 839,2 mil EUR.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 58,6% u prva dva meseca 2011. godine, a u 2010. godini ona je bila 52,6%.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta