Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Mercator" u Srbiji pregovara o kupovini dva trgovinska lanca
Slovenacka grup "Mercator" saopštila je danas da u narednih pet godina planira ulaganje od 700 mil EUR, od čega će u Srbiju biti investirano 20% od te sume.

Na konferenciji za novinare "Mercator" u Ljubljani, članica Uprave za "Mercator" trgovine za jugoistočnu Evropu Stanka Čurović kazala je da je ta kompanija počela pregovore o preuzimanju dva manja trgovinska lanca u Srbiji, ali nije želela da iznosi više detalja.

Dodala je da će do kraja ove godine, prema ugovoru o dugoročnom zakupu, "Mercator" otvoriti još četiri objekta u Jagodini, Vrbasu, Mladenovcu i Kruševcu u kojima će se zaposliti oko 450 ljudi.

Čurović je navela da će objekat u Mladenovcu biti otvoren za mesec i po dana, u Jagodini i Vrbasu sredinom godine, a u Kruševcu do kraja 2011.

Prema njenim rečima, "Mercator" je u Srbiji 2010. Godine imao tržišni udeo od 8% i bio je drugi trgovinski lanac u zemlji.

- Ostvarili smo prihod od 472,3 mil EUR, što je rast od 2,4% u odnosu na 2009. I imali oko 4.000 zaposlenih - rekla je ona.

Čurovićeva je navela da je "Mercator" u regionu prošle godine imao prihod od 1,05 mlrd EUR, što je 23% više od 2009. godine, ali je ocenila da bi taj prihod bio i veći da su uslovi poslovanja bili povoljniji.

- U svim zemljama u kojima posluje "Mercator", bilo je inflacije, pritisaka na marže zbog rasta cena osnovnih proizvoda, uvođenja sistemskih zakona u oblasti trgovine, a veliki uticaj je imala i depresijacija dinara - rekla je ona.

U kompaniji "Mercator" su ocenili da bi rast prihoda u 2010, od 5,2%, na 2,8 mlrd EUR u prošloj godini, bio još veći da nije bilo pada vrednosti dinara u odnosu na evro, odnosno da bi rast bio 6,9%.

Predsednik Uprave "Mercator" Žiga Debeljak kazao je da je 40% svih prihoda ta kompanija zaradila van Slovenije i podsetio da "Mercator" posluje na tržištima Slovenije, Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Bugarske i Albanije.

U 2011. "Mercator" planira da na sva tržišta uloži 124,6 mil EUR i poveća broj zaposlenih za 3,7% na 24.436 i neto prihod od prodaje od 2,94 mlrd EUR.

Do 2013. namera te grupe je, kako je istakao Debeljak, da počne poslovanje i na tržištima Kosova i Mekedonije.

- U periodu 2011. do 2015. "Grupa Mercator" će investirati na svim tržištima na kojima posluje, pri čemu je planirano da godišnje bude uloženo od 125 do 155 mil EUR u nove maloprodajne kapacitete - rekao je Debeljak i dodao da se do 2015. očekuju godišnji porast prihoda od 8,7 procenata, koji bi 2015. trebalo da dostigne 100 mil EUR.

Inače, "Mercator" je dao ponudu za preuzimanje trgovinskih radnji "Agrokora".


"DELHAIZE": Cene u "Maxi" radnjama će biti konkurentne
Direktor belgijske kompanije "Delhaize", novog vlasnika beogradske "Delta Maxi" grupe, Pjer Olivije Bekers, izjavio je da će cene u "Delta Maxi" objektima biti "konkurentne".

"Delhaize" je preuzeo 100% "Delta Maxija" za 932,5 mil EUR.

Bekers je u intervjuu televiziji B92 rekao da "može da garantuje konkurente cene u skorije vreme" i da će se ta politika reflektovati na rad lanca "Delta Maxi" u naredne dve-tri godine.

- Prioritet u radu "Delhaize" su najbolja vrednost, kvalitet, usluga i konkurentne cene. To je deo strategije naše grupe, koja će biti dostupna svakom potrošaču i na Internet sajtu - kazao je Bekers.

Direktor je istakao da će, kao novi vlasnik najvećeg trgovinskog lanca u Srbiji, investirati u razvoj "Delta Maxi" grupe i dodao da ta kompanija dolaskom u Srbiju povećava prisustvo u regionu, pošto već radi u Grčkoj i Rumuniji.


"Belarus" otvara fabriku traktora u Novom Sadu
Vlada Vojvodine će putem finansiranja programa novih radnih mesta podržati, krajem marta, otvaranje fabrike "Belarus" u Novom Sadu za koju je već obezbedila i prostor, najavio je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

Kao je naveo, Vlada Vojvodine podržava snažno, finansijski i logistički novu fabriku "Belarus" u Novom Sadu od koje se očekuje ogroman benefit.

- Oba ova projekta su nam izuzetno važna, jer izvoz akumulatora proizvedenih u Somboru pokriće do 80% ukupnih potreba, koje ima najveći proizvođač traktora "Belarus" u Evropi.

Predsednik Vlade Vojvodine dodao je da je ovo značajno našim investitorima, kao i da će proizvodnja traktora poboljšati strukturu izvoza naše zemlje i doneti poboljšanja na planu spoljnotrgovinskog bilansa i dodao:

- Nova fabrika "Belarus" u Novom Sadu značiće upošljavanje velikog broja ljudi u desetak kompanija širom zemlje, koje će biti uključene kao kooperanti, a našim poljoprivrednicima omogućiti da jeftinije dođu do kvalitetne poljoprivredne mehanizacije.

Pokrajinski sekretar za rad i zapošljavanje Miroslav Vasin kazao je da će u novoj fabrici "Belarus" u Novom Sadu preko programa podrške novog zapošljavanja na posao moći da računa 70 ljudi, a do polovine 2012. godine biće zaposleno 150 radnika.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta