Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Državi od akcija "C marketa" i "Pekabete" 40 mil EUR - Dogovor kupca "Delhaize" i Agencije za privat
"Delhaize" se dogovorio sa Agencijom za privatizaciju da otkupi državne akcije u "Deltinom" "C marketu" i "Pekabeti", pa bi osim poreza, država od prodaje kompanije "Maxi" mogla da profitira dodatnih 40 mil EUR, saznaje "Blic". Novac će ići u Akcionarski fond, pa će svaki građanin koji ima pravo na besplatne akcije od novog vlasnika "Maxi" dobiti po 8 EUR.

Kad je "Delta" kupila većinske pakete "Pekabete" i "C marketa" propisi je nisu obavezivali da otkupi i akcije ostalih akcionara. Danas po Zakonu o preuzimanju, svi koji kupe najmanje 25% kapitala nekog preduzeća moraju dati ponudu za preuzimanje njegovog celokupnog vlasništva.

- Zastupnici "Delhaize" bili su u Agenciji za privatizaciju, a juče su o detaljima preuzimanja manjinskih paketa razgovarali i u Komisiji za hartije od vrednosti. Dogovor je da će kupiti državne pakete u "Pekabeti" i "C marketu" i da žele da ispune sve zakonske obaveze - kaže naš izvor, inače jedan od pregovarača.

Najviše bi mogla da se ovajdi država koja ima 14% akcija u "Pekabeti" i 23% u "C marketu". Oko 17%, odnosno dva odsto akcija u "C marketu" je u rukama građana i pravnih lica, a ponovo bi mogao da profitira i Miroslav Mišković. Naime, kompanija "Tvidel" koja se nezvanično vezuje za njegovo vlasništvo, u "Pekabeti" je vlasnik 18.508 akcija.

U Agenciji za privatizaciju su potvrdili da će državne deonice prodati po ceni ne manjoj od one koju je "Delhaize" po deonici platio kompaniji "Maxi".

- Tražimo način kako ćemo društveni kapital u "C marketu" pretvoriti u državni. Zna se da će novac od prodaje ići u Akcionarski fond koji se deli na besplatne akcije - kažu u Agenciji.

U jednoj konsultantskoj kući koja je zastupala prodaju najvećih kompanija u Srbiji, izračunali su za "Blic" da bi akciju "Pekabete" "Delhaize" mogao da otkupljuje po ceni od oko 200 EUR, a "C marketa" po 700 EUR. U brokerskoj kući "Sinteza" ocenjuju da će cena po kojoj država bude prodavala svoje akcije važiti i za ostale akcionare. Kažu da "Pekabeta" ima 1.765 akcionara, a "C market" 195. Bivši akcionari "C marketa" najavili su juče da će od četvrtka, 10. marta, ponovo protestovati ispred zgrade Vlade Srbije i tražiti preispitivanje prodaje tog trgovinskog lanca "Delti".


VOLFRAM MAS: Raste interesovanje nemačkih preduzeća za Srbiju
Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas izjavio je juče da raste interesovanje nemačkih preduzeća za investiranje u Srbiji.

Mas je kazao da su nemačke investicije u Srbiju 2004. godine iznosile 278 mil EUR, dok u 2011. dostižu oko 1,5 mlrd EUR.

- Srbija je uvek bila atraktivno mesto za nemačka preduzeća, a u poslednjih šest do devet meseci to značajno raste- kazao je Mas na konferenciji povodom zvaničnog pokretanja portala http://www.xyglobal.net/index.php?p=174 za povezivanje preduzetnica iz Srbije i Nemačke.

Nemački ambasador u Srbiji je naglasio da je privredno povezivanje neophodno za investicije, pokretački duh, stvaranje radnih mesta i poboljšanje životnog standarda i da iskustva preduzetnica iz Nemačke mogu da pomognu ženama koje pokreću biznis u Srbiji.


www.ekapija.com/website/sr/page/407757
Novosadski "Nacionalni građanski list" piše danas da se Miroslav Mišković, vlasnik Holdinga "Delta", dogovorio s Vladom da za novac od prodaje kompanije "Delta Maxi" kupi sva poljoprivredna dobra u Vojvodini čija je privatizacija propala.

Izvor za koji list kaže da je dobro obavešten, Mišković je taj aranžman dogovorio pre nego što je obelodanjen ugovor o prodaji firme "Delta Maxi" belgijskoj kompaniji "Delhaize".

Mišković je prilikom potpisivanja ugovora sa Belgijancima potvrdio da će jedno od glavnih interesovanja "Delte" biti ulaganje u poljoprivredu.

Mišković je tada rekao da "prodaja kompanije "Delta Maxi" predstavlja veliku finansijsku podršku "Delta Holdingu" za dalji razvoj agrara i sektora nekretnina".

List navodi da je Mile Jerković kupio, pa izgubio većinu poljoprivrednih kombinata, a neke je kupio Darko Šarić, osumnjičeni za šverc kokaina iz Južne Amerike.

Na spisku koji je objavio "Nacionalni građanski list" je petnaestak poljoprivrednih preduzeća čija je privatizacija poništena.

Među njima su i DPP "Graničar" iz Gakova sa 6.500 hektara zemljišta, PPK "Agrobačka" iz Bača sa 5.500 hektara, "Doža Đerđ" iz Bačke Topole sa 1.750 hektara i "Aleksa Šantić" iz istoimenog mesta sa 1.500 hektara.


State to get EUR 40 million for stakes in C Market and Pekabeta - Agreement between Delhaize and Pri
Delhaize has agreed with the Privatization Agency to buy the state-owned stakes in Delta's C Market and Pekabeta so that, in addition to taxes, the state could earn additional EUR 40 million from the sale of Maxi, Blic daily paper learns. The money will go to the Shareholders' fund and each citizen who has the right to free shares will get EUR 8 from the new owner of Maxi.

When Delta acquired majority stakes in Pekabeta and C Market, it was not obliged by law to purchase the shares of other shareholders as well. Today, pursuant to the Law on Takeover, all those who buy minimum 25% of capital of some company must give an offer for the takeover of the whole property.

- Representatives of Delhaize have had a meeting in the Privatization Agency and they yesterday talked about the details of the takeover of minority stakes with the people at the Securities Commission. They agreed to buy state-owned packages of shares in Pekabeta and C Market and meet all legal obligations - says our source and one of the negotiators.

The state may benefit the most since it has a 14% stake in Pekabeta and a 23% stake in C Market. About 17%, that is, 2% of shares in C Market are in the possession of citizens and juristic persons. Miroslav Miskovic may also make a profit again. Namely, the company Tvidel, which is unofficially in his possession, owns 18,508 shares of Pekabeta.

People at the Privatization Agency confirmed that the state-owned shares would not be sold below the price that Delhaize had paid for the shares of Maxi.

- We are looking for a way to turn the public capital in C Market into the state capital. We know that the money from the sale will go to the Shareholders' fund - said the people at the agency.

People at a consulting company that was active in the sale of the biggest companies in Serbia calculated for Blic that Delhaize could buy shares of Pekabeta and C Market at the price of about EUR 200 and EUR 700 per share, respectively. People at Sinteza broker company assess that the price at which the state will be selling its shares will apply to all other shareholders. They say that Pekabeta has 1,765 shareholders, while C Market has 195. Former shareholders of C Market announced yesterday that they would start protesting again in front of the building of the Government of Serbia on Thursday, March 10, and request an investigation into the sale of that market chain to Delta.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta