Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Sojaprotein nastavlja ulaganja
BEOGRAD - Izgradnja Sojaproteinove [SJPT] fabrike tradicionalnih sojinih koncentrata biće gotova u septembru a proizvodnja treba da počne do kraja godine, najavili su danas iz bečejske kompanije na Beogradskoj berzi.

U taj projekat ukupne vrednosti 22,5 miliona evra u prošloj godini su uložena četiri miliona, rekla je direktorka Sojaproteina Branislava Pavlović dodajući da je ulaganje računajući i četiri meseca ove godine dostiglo šest miliona.

Ona je na Danu listiranih kompanija na srpskom tržištu kapitala kazala da se investicija 70 odsto finansira kreditom a ostalo iz sopstvenih sredstava.

Predstavljajući kompaniju investitorima na Beogradskoj berzi Pavlović je kazala da će ukupan kapacitet nove fabrike biti 70.000 tona sojinih koncentrata godišnje.

Za iduću godinu planirana je izgradnja pogona za pretvaranje tradicionalnih u funkcionalne sojine koncentrate u koju će, uključujući i opremu, biti uloženo 19,5 miliona evra.

Funkcionalni sojini koncentrati predstavljaju proizvod više faze prerade u odnosu na tradicionalne koncentrate. Taj proizvod ima najviša nutritivna svojstva i koristi se u mesnoj industriji kao zamena za proteine životinjskog porekla.

Kapacitet pogona biće 15.000 tona funkcionalnih sojinih koncentrata godišnje i kompletno je namenjen izvozu.

Direktorka vodećeg preradjivača soje u centralnoj i jugoistočnoj Evropi naglasila je da Sojaprotein proizvodi isključivo genetski nemodifikovane proizvode.

Sojaprotein sada proizvodi ukupno 230.000 tona proizvoda godišnje od čega je najviše sojine sačme - 150.000 tona.

Kada novi pogoni počnu da rade, godišnja proizvodnja će ostati 230.000 tona ali će struktura proizvoda biti izmenjena - sojina sačma će biti kompletno izbačena u korist koncentrata.

Pavlović je rekla i da je Sojaproteinov izvoz u prvom ovogodišnjem kvartalu povećan 48 odsto gledano prema kvantitetu dok mu je vrednost porasla 100 odsto, na 11 miliona evra.

Od početka godine cena akcije Sojaproteina, sa A listinga berze, porasla je 18 odsto a prosečan dnevni promet u tom periodu je bio 3,3 miliona dinara.

Trenutno akcija bečejskog preradjivača soje košta 992 dinara prema maksmalnih u poslednjih godinu dana 1.050 dinara i minimalna 642 dinara.


U Srbiji 12 novih nemačkih firmi
Nemački ambasador u Srbiji Volfram Mas rekao je da je od početka godine više od 12 kompanija ili počelo da pokreće poslovanje u Srbiji ili je to najavilo.

Mas je rekao da su prošle godine, iako su se još osećale posledice finansijske i ekonomske krize, nemačke kompanije investirale u Srbiju 60 mil EUR.

- Interesovanje raste i to osetno. Prošle godine smo i dalje bili pod uticajem ekonomske i finansijske krize. Ipak smo i u tako teškoj godini imali 60 mil EUR vredne investicije ovde u okviru 10 kompanija koje su došle i investirale. Iako je tek april 2011. već je više od 12 kompanija koje su ili u procesu pokretanja poslovanja ili su nagovestile da to planiraju - rekao je on.

Mas je rekao da je Srbija relativno malo tržište i da je malo verovatno da će velike kompanije doći u Srbiju samo zbog srpskog tržišta. - Ako dođu ovde, to će učiniti kako bi proizvodili nešto što bi moglo da se proda na širem tržištu. To ujedno predstavlja prednost i za Srbiju jer će poboljšati trgovinski bilans Srbije. Uvek treba imati to na umu i onda treba videti gde je ovde potencijal - rekao je on.

Nemački ambasador je naveo da je ukupna vrednost investicija nemačkih kompanija u Srbiji od 2000. do danas dostigla skoro 2 mlrd EUR.

On je rekao da je Nemačka, ako se u obzir uzmu i izvoz i uvoz, prvi trgovinski partner Srbije, a da, ako se u obzir uzmu pojedinačno, na drugom mestu.

- Naši ekonomski odnosi sa Srbijom su dobri ali ima dosta toga što može biti još bolje i mislim da smo na dobrom putu u tom smislu - rekao je on.

Nemački ambasador je rekao da se, što se tiče interesovanja nemačkih kompanija za ulaganja u Srbiju, situacija bitno promenila u odnosu na početak njegovog mandata pre tri godine i da će što više nemačkih kompanija bude dolazilo Srbija postajati u Nemačkoj sve privlačnija za ulaganja.

Mas je ocenio da privredni potencijal Srbije leži u poljoprivredi, obnovljivim izvorima energije i turizmu.

Ocenio je da poljoprivredni potencijal Srbije nije dovoljno iskorišćen i da bi proizvodnje organske hrane mogla biti dobra prilika za Srbiju i za izvoz, kao i da bi zemlja mogla bolje da iskoristi hidro energiju i energiju vetra.

Nemački ambasador je rekao i turizam "može da stvori prilike za zapošljavanje mnogih" u Srbiji, istakavši da ne govori o masovnom turizmu već o alterantivnim vidovima turizma.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta