Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kompanija "Dr.Oetker" kupila program slatkih i praškastih proizvoda "Centroproizvoda"
Kompanija "Dr.Oetker", evropski lider u proizvodnji dodataka za kolače, dezerata, pudinga, smrznute hrane i mnogih drugih proizvoda, kupila je program slatkih i praškastih proizvoda kompanije "Centroproizvod".

- Zadovoljni smo zbog proširenja poslovanja u Srbiji. Ovde se osećamo dobrodošlo i verujemo u potencijal koji nudi srpsko tržište - izjavio je Ralf Blomajer, izvršni potpredsednik kompanije "Dr.Oetker", zadužen za zemlje Centralne i Istočne Evrope i sektor za ljudske resurse i logistiku.

- Potpisivanje ovog značajnog ugovora sa jednom od vodećih kompanija srpske prehrambene industrije, omogućava kompaniji "Dr.Oetker" da primeni svoje znanje i iskustvo, i da nastavi sprovođenje politike najvišeg kvaliteta, na svim tržištima širom sveta uključujući i Srbiju. Uvereni smo da je ovo nastavak dosadašnjeg uspešnog poslovanja u Srbiji - rekao je Zoran Mitić, generalni direktor kompanije "Dr.Oetker" u Srbiji.


Six slaughterhouses and six dairies in Serbia receive export permit for Russia
Six slaughterhouses and six dairies in Serbia today received permits for the export of meat, milk and meat and dairy products to the market of Russian Federation, the Administration for Veterinary Medicine of the Ministry of Agriculture announced.

That means that the products of Serbian companies will be exported to Russia, as well as to the markets of Kazakhstan and the Republic of Belarus, which are in a customs union with Russian Federation.

Slaughterhouses that now have the export permit for these markets are: Yuhor, Zlatiborac, Neoplanta, Big Bull, Carnex, and Srpsko Ruska Trgovacka Kuca (Serbian-Russian Trade Company) from Srpska Crnja, while dairies whose products will be exported to the markets of Russia, Kazakhstan and Belarus are: Sabac, Valeta, Kuc Company, Select Milk from Indjija, which produces goat milk, Somboled, and the company Ice Cream Factory from Nova Pazova.

Serbian companies are allowed to export pork and fresh pork products, beef and fresh beef products, goat, mutton, chicken, poults and poultry eggs, as well as canned meat, sausages, milk and dairy products.

They are also allowed to export leather, horns, wool, feathers, bristles, fluff, thermally processed cat and dog food, as well as additives for dog and cat food.


Od doznaka godišnje oko 5,5 mlrd USD - Samo 10% zvanično evidentirano
Dijaspora godišnje u Srbiju donese oko 5,5 mlrd USD od kojih je svega oko devet odsto zvanično evidentirano, izjavio je juče državni sekretar Ministarstva vera i dijaspore Srbije Miodrag Jakšić.

On je na konferenciji koju je organizovao dnevni list Danas "Dijaspora i ekonomski razvoj Srbije", kazao da je teško utvrdi tačan broj Srba koji žive u dijaspori, ali se procenjuje da ih je negde oko četiri miliona i oni su organizovani u više od 1.000 srpskih organizacija.

Prema rečima Jakšića, najviše Srba živi u regionu i susednim zemljama, dok ih je izvan regiona najviše u Zapadnoj Evropi, Nemačkoj, Australiji i Severnoj Americi.

- Prosečno učešće novca dijaspore u bruto društvenom proizvodu (BDP) Srbije od 2005. do 2010. godine je 15,3 odsto - rekao je on.

Investicije dijaspore u Srbiju, od 2000. godine, kako je dodao, procenjuju se na oko 550 mil USD i kapitalom dijaspore je osnovano više od 1.000 malih i srednjih preduzeća u kojima je zaposleno oko 25.000 radnika.

Jakšić je naglasio da je Ministarstvo za dijasporu i vere, u cilju upoznavanja sa potencijalnim mogućnostima ulaganja u Srbiju, objavilo multimedijalni katalog koji sadrži 193 investiciona projekta u 68 opština i gradova Srbije.

Rukovodilac Centra za dijasporu Privredne komore Srbije (PKS) Anka Vojvodić kazala je da je dijaspora spremna i zainteresovana da ulaže u Srbiju, ali je oprezna pri donošnju odluka o tome zbog loših iskustava iz prošlosti.

Ona je naglasila da je to veliki problem koji što pre treba rešiti. Prema rečima Vojvodićeve od ukupnog broja Srba u dijaspori, njih oko 10 do 15% je veoma uspešno i ugledno.

Direktor Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljević navela je da oko 15.000 lekara iz Srbije radi širom sveta i da je 10% njih na vrhunskim pozicijama.

Na današnjoj konferenciji zaključeno je da je dijaspora faktor ekonomske stabilnosti i da Srbija mora biti otvorenija i da pruža jasne i jednostavne odgovore na sva pitanja dijaspore kako bi se oni stimulisali na veća ulaganja i povratak.

Naglašeno je i da treba olakšati i pojeftiniti transfer novca iz dijaspore u Srbiju jer se tim poslom za sada bave samo četiri agencije.


Austrijancima Telekom, Nemcima Vip?
Beograd -- Telekom Austrija u pregovorima za kupovinu Telekoma Srbija pokušava da izdejstvuje novo, dosta komplikovanije rešenje.
Telekom Austrija spreman da plati Srbiji 31 odsto, a da za 20 odsto OTE-ovih akcija da VIP.

Prema nezvaničnim saznanjima Blica, ideja je da Telekom Austrija kupi od Vlade Srbije 31 odsto akcija, dok bi za 20 odsto akcija koje drži OTE bila napravljena razmena - Dojče telekom (vlasnik OTE-a) prepustio bi te akcije austrijskom operateru, ali bi u zamenu za njih preuzeo VIP mobile.

Naš sagovornik iz Vlade Srbije tvrdi da bi to bila “win-win” kombinacija, dakle dobitna za sve - država bi za svojih 31 odsto dobila traženih 840 miliona evra, Telekom Austrija bi preuzeo 51 odsto kompanije bez dodatnih naprezanja da dostigne sumu od 1,4 milijarde evra, a Dojče telekom bi konačno ušao na tržište Srbije preko VIP-a.

Dodatni rokovi traženi su zbog stava EU da nije prihvatljivo da Telekom Austrija drži 70 odsto tržišta.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta