Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Đelić: Berza će biti sve značajnija
Beograd -- Vlada Srbije planira da setom finansijskih zakona uredi finansijsko tržište i obezbedi da ono u značajnijoj meri postane izvor finansiranja domaće ekonomije.
Potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Đelić ocenio je da će ti finansijski zakoni obezbediti unapređenje sistema da oni8 koji imaju raspoloživ novac u zemlji i inostranstvu mogu da ulažu u naša preduzeća i hartije od vrednosti.

On je ukazao da neće svi građani biti u poziciji da investiraju u hartije od vrednosti, ali da je bitno da banke, osiguravajuća društva, investicioni i penzijski fondovi, koji će biti u kontaktu sa velikim brojem građana, budu u stanju da ulažu na tržištu kapitala na bezbedan i transparentan način.

Prema Đelićevim rečima, ovaj paket zakona daje dodatno uređenje, bezbednost i transparentnost informisanja onih koji žele da ulože novac i omogućava da se tržište kapitala razvija na bezbedan način, pre svega za građane, zatim za investitore i celu državu.
On je naglasio da dva noseća zakona u paketu - Predlog zakona o tržištu kapitala i izmene Zakona o deviznom poslovanju, dolaze posle dugog perioda konsultacija sa privredom, međunarodnim finansijskim institucijama i EU, i treba da obezbede prohodnost na tržištu kapitala, sigurnost i smanjenje troškova poslovanja za preduzeća.

Govoreći o Predlogu zakona o tržištu kapitala, Đelić je naveo da je to tržište u našoj zemlji i dalje skromnog obima, ali će u godinama koje dolaze imati mnogo značajniju ulogu.

Četiri ključna principa iza tog zakona su zaštita investitora, transparentnost tržišta, usklađivanje sa evropskim direktivama i regulisanje onih koji intervenišu na tržištu, pre svega posrednika na tržištu, odnosno brokersko-dilerskih društava, napomenuo je on.

Đelić je naglasio da je zakonom prvi put detaljno razrađena javna ponuda, jasno su definisani uslovi povlačenja sa tržišta hartija od vrednosti, reguliše se sekundarno tržište hartija od vrednosti, a cela glava posvećena je suzbijanju zloupotreba u trgovini hartijama od vrednosti.

Zakon će omogućiti da Komisija za hartije od vrednosti izađe iz višegodišnjeg v.d. stanja, dodao je on.

Što se tiče izmena Zakona o deviznom poslovanju, Đelić je istakao da na to čeka veliki broj preduzeća jer veliki izvoznici već godinama ukazuju na jedan broj odredaba tog zakona koji im otežavaju poslovanje sa inostranstvom.

Prema njegovim rečima, ključni principi zakona su realizovanje preporuka potrebnih da Srbija uđe u Svetsku trgovinsku organizaciju, rešavanje problema koja preduzeća imaju u praksi i pravljenje koraka napred u liberalizaciji, ali ne kompletnoj jer za to još nije vreme, u deviznom poslovanju naše zemlje.

Poslanici Skupštine Srbije razmatraju Predlog zakona o tržištu kapitala, kao i predložene izmene zakona o deviznom poslovanju, o investicionim fondovima, o finansijskom lizingu, o visini stope zatezne kamate, o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzionim planovima, kao i o platnom prometu.


Referentna kamatna stopa povećana na 12,5%,
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (IO NBS) danas je razmatrao aktuelna ekonomska kretanja i odlučio da referentnu kamatnu stopu poveća za 0,25 procentnih poena, na 12,50%.

IO je ocenio da na inflaciju još presudno utiče neočekivano visoki rast cena hrane prouzrokovan svetskim kretanjima, ali i zatečenim sistemskim rešenjima u toj oblasti.

Istovremeno su cene neprehrambenih proizvoda stabilne i u skladu sa inflacionim ciljem, saopštila je centralna banka.

NBS je ocenila da su inflatorni pritisci visokog rasta cena prehrambenih proizvoda jednokratni i da će biti znatno smanjeni sa novom poljoprivrednom sezonom, tj. od jula, što će delovati dezinflatorno.

U narednom periodu dezinflatorni uticaj imaće i agregatna tražnja, navodi se u saopštenju NBS.

Povećanjem referentne kamatne stope za 0,25 procentnih poena NBS je odlučna da obezbedi vraćanje inflacije u srednjem roku u granice utvrđenih ciljeva.

Naredna sednica IO na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 12. maja, najavili su iz NBS.


Austrian side wants VIP and MTS to merge - Negotiations between government and Telekom Austria still
As Blic daily paper learns from an unofficial source, the proposal of the Austrian side in the extended negotiations is that the price for shares remains the same - EUR 950 million, and that the investments of EUR 450 million be provided from their own sources instead of the revenues of Telekom Srbija, which was the initial offer. The first reactions of the Serbian government are not good so that the option that the company from Austria accepts the price of 1.4 billion euros for shares and pay the remaining EUR 450 million in installments over next few years is still in the game. As we learn, none of aforementioned options has been ruled out yet and the government, which experiences huge problems with the holes in the budget, would gladly make concessions, but it does not know how to justify them to the public.

On the other hand, the solution related to the decision made by the Antitrust Commission on the concentration of capital is already visible.

- The most desirable solution for Austrians - the merger of VIP and MTS, is not possible because VIP would have to return the third license for mobile telephony - RATEL recently answered the queries of the Serbian government and Telekom Austria. According to the unofficial source of Blic, RATEL also shared that information with Prime Minister Mirko Cvetkovic.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta