Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
ĆIRIĆ: Sad ne planiramo prodaju "Telekoma"
Vlada Srbije trenutno ne razmišlja o raspisivanju novog tendera za prodaju "Telekoma Srbije". Sada je prioritet podela besplatnih akcija ove kompanije, rekao je u intervjuu za "Blic" ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

Ćirić je napomenuo da će skori izlazak "Telekoma" na berzu pokazati da neuspeh tendera nije narušio ugled kompanije i da će se to videti po velikom broju interesenata za kupovinu akcija.


Kravčenko: NIS ide ka ozdravljenju
Beograd -- Zadovoljni smo. Teška 2009. godina je iza nas i danas sigurnim korakom idemo ka ozdravljenju, kaže Kiril Kravčenko, generalni direktor Naftne industrije Srbije.
On navodi da zahvaljujući povećanju obima proizvodnje nafte, smanjenju troškova i razvoju prodaje, profit pre poreza, kamata i amortizacije (EBIDTA) u prvom kvartalu ove godine iznosi 7,8 milijardi dinara, što je više od prošlogodišnjeg pokazatelja jedan i po put.

Generalni direktor NIS-a kaže da je kompanija uspela da očuva prošlogodišnji tempo i suštinski poveća prihode, koji sada iznose 5,26 milijardi dinara, što dvostruko nadmašuje prošlogodišnje pokazatelje za isti period.
On navodi i da je NIS zahvaljujući stabilnom kursu dinara u prvom kvartalu 2011. osetio efekat pozitivne kursne razlike i podseća da je veliki pad dinara u odnosu na osnovne svetske valute bio glavni uzrok gubitaka u prvom kvartalu 2010.

"Gubitak od kursne razlike od preko šest milijardi dinara pojeo je celokupan prihod od poslovanja. Ove godine pozitivna kursna razlika donela je dobit od poslovanja dodatnih 4,57 milijardi dinara. Ipak to je više dobit na papiru, i u slučaju pada kursa dinara razlika može da bude nivelisana do kraja godine", objašnjava Kravčenko.

Prvi čovek NIS-a smatra da je faktor koji unosi zabrinutost dugoročna tendencija rasta cene nafte na svetskom tržištu, dodajući da je u prvom kvartalu cena nafte prešla 100 dolara i u poređenju s istim periodom prošle godine razlika u ceni iznosi 36 odsto.

"Za nas kao naftnu kompaniju koja kupuje velike količine nafte za obezbeđenje sopstvene prerade, preko 50 odsto, ova činjenica ima negativan značaj. Trudimo se da očuvamo konkurentne cene naših proizvoda da one ne budu iznad prosečnih u regionu. U ovom trenutku rast cena naftnih derivata pomalo zaostaje za rastom cena nafte, što znači da se naša marža smanjuje", napominje on.

Kravčenko kaže i da NIS nastavlja smanjivanje bankovnog duga kompanije, za koji naglašava da je 2009. bio kritičan za kompaniju. On objašnjava da je u poređenju s prvim kvartalom 2010. ukupna zaduženost bankama-kreditorima smanjena za 30 odsto.

"Porez na dobit je u poređenju s prvim kvartalom prošle godine povećan za 44 odsto. Znatno je povećana suma rudne rente, za 73 odsto u poređenju s prošlom godinom. Od rudne rente smo za prva tri meseca 2011. uplatili smo u budžet 464 miliona dinara. Iznos po osnovu akciza je takođe povećan za osam odsto i iznosi 12,4 milijarde dinara. Socijalni porezi su nešto veći od prošlogodišnjeg nivoa – rast je dva odsto", navodi on.


Izvoz Srbije u CEFTA 657 mil. USD
Beograd -- Izvoz Srbije je u zemlje članice Yone slobodne trgovine u Centralnoj Evropi (CEFTA) dostigao je 657 miliona dolara u prva tri meseca ove godine.
Istovremeno je uvoz iznosio 357 miliona dolara, kaže savetnik u Birou za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije Mitar Pržulj.

Pržulj je rekao da se nastavlja trend realizacije suficita u robnoj razmeni sa zemljama u regionu, potpisnicama CEFTA, prvenstveno sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom.

Prema podacima za 2010, Pržulj je naveo da je ukupan izvoz Srbije u CEFTA region iznosio 2,83 milijarde dolara, dok je uvoz bio 1,39 milijardi.


Prodaja kompanija "Salforda" očekuje se 2012.
BEOGRAD - Investicioni fond "Salford" trenutno vodi razgovore sa potencijalnim kupcima i očekuje se da će 2012. godine početi prodaja kompanija u Srbiji koje su u vlasništvu tog fonda, izjavio je danas generalni direktor "Dunav hrana grupe" Slobodan Petrović.

Petrović nije mogao da precizira o kojim kompanijama je reč jer su sa njima potpisani ugovori o obostranoj zaštiti podataka, ali je naglasio da se radi "o najvećim i najpoznatijim evropskim proizvođačima".

Naredne godine će početi prodaja ne samo "Imleka" i Subotičke mlekara, već i ostalih preduzeća u vlasnišvu "Denjub fud grupe" koja je deo "Salforda" kao što su "Bambi" i "Knjaz Miloš", rekao je on novinarima.
"Najverovatnije nećemo sve zajedno prodavati nego ćemo izlaziti pojedinačno", izjavio je Petrović.

On je naveo da je prodaja kompanija u Srbiji, kao i povlačenje sa tog tržišta, bilo planirano već 2008. i 2009. ali da je obustavljena zbog krize.
Petrović je napomenuo da je "Salford" fond "sa ograničenim rokom trajanja, odnosno investitori su dali sredstva na određeni rok".


Potpisani ugovori vredni ukupno 750 miliona evra
LUKSEMBURG - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, guverner Narodne banke Dejan Šoškić i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić potpisali su danas u Luksemburgu sa potpredsednikom Evropske investicione banke(EIB) Darijom Skanapjekom i generalnim direktorom kompanije Fijat automobili Srbija Đovanijem de Filipisom dva ugovora vredna ukupno 750 miliona evra.

Prvi ugovor u vrednosti od 250 miliona evra odnosi se na finansiranje malih i srednjih preduzeća, dok se drugi, u vrednosti od 500 miliona evra odnosi na investicije koje će u Srbiji imati Fijat.

"Danas smo sa EIB zaključili najveći aranžman u jednom danu i ova institucija, koja je zapravo banka Evrope se sve više afirmiše kao ključni strateški finansijski partner naše zemlje u izgradnji izvozne ekonomije, infrastrukture, borbe protiv siromaštva i izgradnji ekonomije znanja", rekao je Đelić za Tanjug posle potpisivanja ugovora.

Potpredsednik Vlade je precizirao da je izvozna privreda Srbije ovim dobila značajnu finansijsku injekciju vrednu 750 miliona evra.
Što se tiče finansijskih uslova, oni su najbolji mogući u ovom trenutku u svetu sa kreditima koji idu i do dvanaest godina sa počekom na četiri godine i kamatom između četiri i pet odsto na godišnjem nivou, dodao je on, istakavši da će ovo domaćim firmama omogućiti da se bore pod istim finansijskim uslovima sa svojim konkurentima na evropskom i svetskom tržištu.

Očekujemo da će ovaj program imati značajan efekat na formiranje novih radnih mesta i povećanje izvoza, rekao je Đelić.
Potrpredsednik EIB zadužen za Zapadni Balkan, Dario Skanapjeko, rekao je da su danas potpisani ugovori veoma važni za podršku privrednog razvoja Srbije i izrazio posebno zadovoljstvo činjenicom da je ovo već četvrti put da EIB sa Srbijom potpisuje ugovor o finansiranju malih i srednjih preduzeća i da je "do sada ovo odlično funkcionisalo".

Maja 2009. smo potpisali, potsetio je on, sličan ugovor, Apeks 3, u visini od 250 miliona koji je kroz finansijske institucije Srbije kanalisan do malih i srednjih preduzeća koja su kičma srpske privrede
i kojima je ovo pomoglo u posebno teškom trenutku.

Veoma sam ponosan i na drugi ugovor koji mi finansiramo, koji je najveća strana direktna investicija u ovoj godini u Srbiji i koji ima za cilj ponovno pokretanje srpske industrije, dodao je Skanapjeko govoreći o ugovoru koji se odnosi na Fijat.
Skanapjeko je ocenio da se saradnja EIB sa Srbijom razvija veoma dobro i izrazio nadu da će u narednom periodu ona biti dodatno produbljena.

Ministar Ćirić je rekao da su današnji ugovori veoma važni za razvoj srpske privrede i izvoza i posebno ukazao na težinu koju će imati ulaganje 500 miliona evra, koji će tokom ove i naredne godine biti investirani u zajedničku kompaniju Fijata i Srbije.


European Investment Bank grants EUR 500 million loan to Fiat Auto Serbia
At its today's meeting with the delegation led by Bozidar Djelic, the European Investment Bank (EIB) approved a EUR 500 million to Fiat Automobiles Serbia.

This project envisages an investment in the modernization and expansion of production capacities of the plant in Kragujevac. The loan is expected to produce significant multiplication effects on the local economy and employment rate. Besides, this transaction will also contribute to the development of the network of suppliers.
The project's scope concerns the production of a new multipurpose vehicle and, as such, it is fully in line with the EIB's lending policy. The loan will also benefit from a euro 200 million guarantee of SACE, the Italia export credit agency, owned by the Italian Ministry of Economy.


CIRIC: We are not making plans for sale of Telekom now
The Serbian government is currently not thinking about the announcement of a new tender for the sale of Telekom Srbije. Our priority now is to distribute free shares of this company, Minister of Economy and Regional Development Nebojsa Ciric said in an interview for Blic daily newspaper.

Ciric pointed out that Telekom's entrance to the stock exchange in the near future would show that the unsuccessful tendering procedure had not done any harm to the company's reputation since the number of parties interested in acquiring the shares would be huge.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta