Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Salford to sell its companies in Serbia in 2012
Salford investment fund, part of which is Danube Foods Group, plans to put two dairies in Serbia up for sale in 2012, as well as companies Knjaz Milos and Bambi Banat, Danube Foods Group Director General Slobodan Petrovic announced on Monday.

After presenting the export plans of Subotica-based Mlekara dairy, Mr. Petrovic said to the press that Salford would be selling its businesses in Serbia one after another, at the rate that would depend on the interest of investors.

- We are getting ready for the sale and talking with potential buyers - said Mr. Petrovic.

He added that he cannot reveal the names of potential buyers of Imlek dairy and Subotica-based Mlekara dairy that Salford was negotiating with because most of those companies were listed on the stock exchange and such information would affect the prices of their shares.

He said that the potential buyers were the largest and most famous manufacturers in Europe.

Salford started buying dairies in Serbia in 2003 and, according to the words of Petrovic, it has stayed in that business in Serbia for too long.

- We are the fund with an expiration date. Our investors have given us their funds to use over a definite period of time and make profits - said Petrovic and reminded that Salford had been preparing the sale of Knjaz Milos in 2008, but the sale of that and other companies within Danube Foods Group had been canceled because of the global economic crisis and the withdrawal of investors.


emački IGB "Automotive" završava fabriku u Inđiji - Investicija vredna 3 mil EUR uposliće 400 novih
Nemački investitor IGB "Automotive", proizvođač grejača za automobilska sedišta, završava izgradnju nove fabrike u Inđiji. Investicija, vredna 3 mil EUR, prostire se na 7.500 m2 proizvodnog prostora.

Zahvaljujući ovoj investiciji, na ovom prostoru biće posla za 400 novih radnika, a plan je da godišnja proizvodnja dostigne 6 miliona grejača.


Sindikat kruševačke Fabrike maziva traži raskid privatizacije
Samostalni sindikat Fabrike maziva (Fam) u Kruševcu zatražio je danas od Agencije za privatizaciju i Ministarstva ekonomije Srbije da ponište privatizaciju te fabrike.

Na sednici Republičkog granskog odbora energetike i petrohemije održanoj danas u Famu, sindikat je zatražio da nakon raskida kupoprodajnog ugovra u Famu država započne restruktuiranje i pronalaženje strateškog partnera.

Predsednik sindikata Fama Kruševac Vladica Petrović je na sindikalnoj sednici, povodom hapšenja vlasnika (Mila Đuraškovića) i dela menadžmenta firme, rekao da je na sastanku fabričkog sindikata sa delom rukovodstva fabrike izabran tim koji čini pet izvršnih direktora i dva predstavnika sindikata.

Zadatak tog tima je, kako je rekao, komunikacija sa Agencijom za privatizaciju i Ministarstvom ekonomije Srbije radi zaštite kapitala fabrike i zaposlenih.

Petrović je rekao da je sindikat dao signal da se Fam nalazi u problemima na sednici Republičkog odbora koja je održana polovinom decembra, a da je nakon toga Agencija za privatizaciju većinskom vlasniku dva puta produžavala rokove za otklanjanje nepravilnosti u radu i da poslednji rok ističe 20. maja.

- Na toj sednici saopštili smo da se iz Fama, na različite načine, "isisava" ogromna količina novca, te da je fabrika dovedena u situaciju zaduženosti i nelikvidnosti iako nikad bolje nije poslovala i postizala fantastične rezultate u proizvodnji i plasmanu - istakao je Petrović.

Na sindikalnom sastanku je rečeno da se Fam sa poslovnim teškoćama bori već osam meseci, te da je sada u najtežoj poziciji, ali da je sada postignuto jedinstvo sindikata i rukovodstva u traženju izlaza, kao i da su i razgovori izabranog tima u Agenciji za privatizaciju već zakazani.

Predstavnici sindikata "Naftne industrije Srbije" (NIS) rekli su da je NIS bio spreman da Fam preuzme za 800 miliona dinara, pod uslovom da Đurašković dugove načinjene na račun ove fabrike vrati na teret "Nibens grupe", ali da je to Đurašković odbio.

Direktor za tehničke poslove Borisav Nikolić rekao je da je Fam, i pored problema, zadržao poziciju kod kupaca i dobavljača sirovina i da su se svi "korektno poneli".

Proizvodnja u Famu se odvija bez zastoja, ali rešenje se mora tražiti u raskidu privatizacije, jer je "većinskom vlasniku više puita davana prilika da ispravi nepravilnosti u svom poslovanju", rekao je on.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta