Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Deset godina rasta "Victoria grupe"
"Victoria Group" na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu predstavila je svoje rezulate i najavila nove investicije u ovoj i sledećoj godini. Generalni direktor Nikola Vujičić naveo je da je za 10 godina od osnivanja, "Victoria Group" prerasla u vodeću kompaniju u agrobiznisu na području Jugoistočne Evrope.

- Sedište nam je u Novom Sadu, ali poslujemo širom Vojvodine i imamo postrojenja u Sloveniji, Hrvatskoj, Rumuniji i Mađarskoj - izjavio je Vujičić na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, rast kompanije je bio planski, do 2005. sastojala se od pet, a sada ima 10 firmi i sve su logično povezane kako bi se zaokružio tehnološki ciklus.

- Nismo želeli niti sada želimo da lutamo, već smišljeno širimo delatnost u skladu s mogućnostima i zahtevima tržišta. Investicije za ovu i sledeće godine će biti znatne, kretaće se negde na nivou Koridora 10, a precizan plan ulaganja ćemo saopštiti u bliskoj budućnosti - rekao je Vujičić na novosadskom sajmu gde "Victoria Group" učestvuje ponovo nakon dvogodišnje pauze.

"Victoria Group" čini Fabrika za preradu uljarica "Victoria oil" (Šid), "Sojaprotein" (Bečej), fabrike mineralnih đubriva "Fertil" (Bačka Palanka) i "Zorka" (Šabac), zatim Luka u Bačkoj Palanci, Veterinarski zavod iz Subotice.

U sastavu kompanije su i "SP laboratorija" (Bečej), "Victoria fosfat" sa rudnikom fosfata "Lisina" kod Bosilegrada i kao najmlađa članica "Victoria bioenergy", koja od biomase pravi toplotnu i električnu energiju.


Viceguverner: NBS će na deviznom tržištu otkupiti 40 mil EUR
Viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković najavio je danas da NBS u narednih mesec dana planira da na deviznom tržištu otkupi 40 mil EUR i tako nadomesti manji deo od 2,3 mlrd EUR, koliko je prodala prošle godine da bi sprečila preterano slabljenje dinara i obezbedila likvidnost tržišta.

On je precizirao da je devizno tržište u Srbiji likvidno, da je dnevni promet oko 100 mil EUR i da intervencije NBS neće biti "masivne" i da će NBS na deviznom tržištu kupovati oko dva miliona evra dnevno.

- NBS ne vodi politiku ni apresijacije ni depresijacije dinara jer se kurs slobodno formira, a određuje ga odnos ponude i tražnje za devizama. Devizni kurs je fleksibilan i moguće su oscilacije u oba smera - rekao je Marković na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio majski Izveštaj o inflaciji.

Viceguverner je istakao da je jačanju dinara od kraja prošle godine doprinelo nekoliko faktora.

- Srbija je jedina zemlja u regionu čiji je rejting sad bolji nego pre krize, a kamate su ovde više nego u drugim zemljama, zbog čega su povećani priliv i ponuda deviza. Uz to, investitori očekuju da će u drugoj polovini godine doći do smirenja inflacije, samim tim će biti smanjena i referentna kamatna stopa, koja je sad na ili blizu vrha, pa oni nastoje da kupe dinarske hartije od vrednosti pre pada kamata - kazao je Marković.

Srednji kurs evra je od prvog radnog dana ove godine do danas pao sa 105,49 na današnjih 97,61 dinara, što predstavlja jačanje dinara od 7,5%. Što se tiče inflacije, viceguverner Marković je izjavio da će inflacija u Srbiji dostići maksimum u aprilu ili maju, a zatim će u drugoj polovini godine opadati ka ciljanom nivou, dok će se u prvoj polovini 2012. godine vratiti u granice cilja. NBS procenjuje da će na kraju ove godine inflacija verovatno biti iznad gornje granice cilja od 6%, ali će to u velikoj meri zavisiti od uspešnosti poljoprivredne sezone.


IGB Automotive from Germany finishes plant in Indjija - Investment worth 3 million euros for employm
German investor IGB Automotive, manufacturer of heaters for automobile seats, is close to finish the construction of a new plant in Indjija. The investment, worth EUR 3 million, spans 7,500 square meters of production space.

Thanks to this investment, 400 new jobs will be created on this territory, and the plan is that the annual production amounts to 6 million heaters.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta