Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
“Nije prodat Telekom, cena ostaje“
Beograd - Spekulacije da je 30 odsto Telekoma Srbija prodato Telekomu Austrija za 840 miliona evra apsolutno nisu tačne, saopštila je radna grupa. 
Kako je navedeno u saopštenju, Vlada Srbije i njena radna grupa za praćenje i koordinaciju u vezi sa prodajom dela akcija Telekoma Srbije pravovremeno su javnost obaveštavale o svakom koraku koji je preduzet u procesu prodaje 31 odsto akcija Telekoma Srbija čiji je vlasnik Republika Srbija i 20 odsto čiji je vlasnik grčka telekomunikaciona kompanije OTE.

Minimalna utvrđena cena ispod koje se neće prodavati 51 odsto akcija Telekoma Srbija je 1,4 milijarde evra, saopšteno je. 

Radna grupa Vlade za prodaju Telekoma Srbija podseća da je Telekomu Austrija na njihov zahtev, u skladu sa uslovima iz tenederske dokumentacije, dat dodatni rok od 15 dana za poboljšanje ponude, koji ističe 3. maja odnosno 4. maja kada je prvi radni dan nakon prvomajskih praznika.

"Nakon toga, Vlada Srbije će razmotriti ponudu i obavestiti građane o konačnoj odluci o prodaji dela akcija Telekoma", navedeno je u saopštenju.

Austrijanci su, inače, ponudili 950 miliona evra za 51 odsto kapitala srpske kompanije i 450 miliona evra za investicije u naredne četiri godine. Državni zvaničnici, a pre svega predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković su isticali da se neće odstupiti od minimalne cene od 1,4 milijarde evra koliko je traženo na tenderu.

Uoči odluke vlade da austrijskoj kompaniji produži rok za ponudu do 3. maja, premijer Cvetković je rekao da će, u slučaju da poboljšana ponuda ne bude dovoljna, biti otvoreni formalni pregovori kako bi se videlo hoće li se postići utvrdjena minimalna cena.

Vlada je tender za Telekom Srbija raspisala 20. oktobra 2010, a rok za dostavljanje obavezujuće ponude je istekao 21. marta ove godine. Iako je u tom roku dokumentaciju otkupilo sedam stranih kompanija, jedinu ponudu je dostavio Telekom Austrija.

U međuvremenu, protiv prodaje ove kompanije oglasile su se neke opozicione stranke, pojedini stručnjaci i ekonomisti, a reprezentativni sindikati su 19. februara organizovali protest na kome su iznosili argumente za prekid tog procesa.
 
 
Ukoliko bi Telekom Austrija preuzela većinski deo srpskog operatera, imala bi udeo od 59,9 odsto prihoda na domaćem tržišu mobilne telefonije i 71,3 odsto pretplatnika. Zbog toga je Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak ''po službenoj dužnosti'' za ocenu koncentracije vlasništva, ali ona još uvek nije doneta.


"Victoria Group" ulaže u agrar 50 mil EUR

Vodeća kompanija u agrobiznisu na Balkanu "Victoria Group" uložiće u razvoj ove i iduće godine ukupno 50 mil EUR, što će znatno doprineti jačanju investicione aktivnosti u toj oblasti srpske privrede.

"Victoria Group", okuplja 10 preduzeća u poljoprivredi ili posredno orijentisanih ka agraru.

- Jasna strategija kompanije omogućila je da i na evropskom tržištu kapitala privlačimo pažnju institucionalnih investitora, koji očekuju stabilan rast, jasno definisanu viziju dugoročnog razvoja i sigurne prinose na kapital - rekla je Tanjugu direktorka marketinga ove grupe Natalija Kurjak.

Potvrda tome je i uspostavljena poslovna saradnja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, jednom od najistaknutijih svetskih finansijskih institucija "u kojoj smo dobili partnera za razvoj koji smo planirali", dodala je ona."Neoplanta" paštete i gotova jela i u Hrvatskoj - Potpisan ugovor sa "Konzumom"

Novosadska kompanija za proizvodnju mesa "Neoplanta" potpisala je ugovor s "Konzumom", najvećim maloprodajnim lancem u Hrvatskoj, i od danas će se paštete i gotova jela te kompanije moći da kupe u prodajnim centrima "Konzuma".

Kako je saopšteno iz "Neoplante", prvi šleper proizvoda već je stigao u Hrvatsku, pa se "Patelina" paštete i "Prego" gotova jela sada nalaze na policama preko 800 marketa, supermarketa, ali i "Velpro" centara "Konzuma".

Neoplanta očekuje odlične rezultate prodaje, jer su "Prego" gotova jela, za razliku od sličnih proizvoda drugih kompanija koji se nalaze u konzervama, trenutno jedina na hrvatskom tržištu upakovana u aluminijumsku foliju.

Plan ove kompanije je da u naredne tri godine u Hrvatskoj ostvari tržišni udeo od najmanje 5% u kategoriji pašteta, saopšteno je.

Proizvodi "Neoplante" prisutni su u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji, a nedavno je ta kompanija dobila odobrenje da meso i mesne proizvode izvozi u Carinsku Uniju Rusije, Belorusije i Kazahstana.Agrobanka zakazala skupštinu akcionara za 31.maj - Ponovo pokrenuto pitanje o emisiji akcija

Upravni odbor beogradske Agrobanke zakazao je za 31. maj redovnu skupštinu akcionara ove bankarske ustanove na kojoj pravo učešća imaju akcionari i njihovi punomoćnici koji su 18. aprila raspolagali sa najmanje 1.000 akcija.

Na dnevnom redu je usvajanje finansijskih izveštaja za proteklu poslovnu godinu, usvajanje poslovne politike za tekuću godinu, ali i donošenje odluke o emisiji akcija. Nova emisija akcija Agrobanke protekle godine je dovela do odlaganja skupštine pošto su se najveći akcionari protivili predloženoj dokapitalizaciji i bojkotovali rad sednice. U ponovoljenom zasedanju pitanje nove emisije je skinuto sa dnevnog reda.

Agrobanka je u protekloj godini ostvarila neto dobitak od 1,15 milijardi dinara što je smanjenje od 8,4% u odnosu na prethodnu godinu. Aktiva ove bankarske ustanove na kraju decembra protekle godine iznosila je 74,4 milijarde dinara što predstavlja rast od 26,% u odnosu na kraj 2009. godine."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta