Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Skupština akcionara "Tigra" 24. juna - Predložena dividenda 19,8 dinara
Upravni odbor kompanije "Tigar" doneo je odluku da se redovna skupština akcionara ove kompanije održi 24. juna, a pravo učešća imaju svi akcionari koji su to bili na dan 16. maja tekuće godine.

Upravni odbor je predložio skupštini akcionara da se na ime dividende iz ostvarene dobiti isplati 37,9 miliona dinara odnosno 19,84 dinara po akciji, dok je kao dan dividende utvrđen dan održavanja skupštine – 24. jun.

Akcije "Tigra" na Beogradskoj berzi od početka maja beleže rast vrednosti od 6,3%, a po poslednjoj ceni od 829 dinara tržišna kapitalizacija ove kompanije iznosi 1,4 milijarde dinara.


Fidelinka Pekara goes bankrupt
By the decision made by the Board of Creditors at the Court of Commerce in Subotica, Fidelinka Pekara bakery has gone bankrupt. As Blic daily newspaper learns, it will most probably be sold. The factory that employs over 200 workers and produces about 40,000 loaves of bread a day may be closed because it is possible that almost all equipment they lease will be taken from the factory.
As Blic learns, creditors also made the decision to rent out Pekara. There are some interested renters who would help the former giant get back to its feet and continue to operate. This bakery is the first out of ten companies within Fidelinka group to go bankrupt. Fidelinka Pekara's creditors are AIK banka, Hypo Alpe-Adria Leasing, Hypo Alpe-Adria Bank, NLB Leasing, Univerzal Banka, Triglav Insurance, MTT Trade, and Mercedes Benz SCG.


Srpski "Nectar" kupuje slovenački "Fructal"?
Srpski lider u proizvodnji sokova "Nectar" najozbiljniji je kandidat za kupovinu "Fructala", saznaje "Press" iz pouzdanih izvora u slovenačkim poslovnim krugovima.

Kako tvrde izvori ovog dnevnog lista, u takozvani finalni krug za kupovinu slovenačke kompanije ušle su tri ili četiri firme, a najviše šanse da postane novi vlasnik ima upravo srpski "Nectar" iz Bačke Palanke.

- Više od 17 firmi preuzelo je dokumentaciju, a na "Fructalovu" adresu pristiglo je oko 10 neobavezujućih ponuda. Kako se može čuti, samo tri do četiri kompanije uspele su da uđu u finalni krug i od njih se očekuje da dostave obavezujuće ponude. Uz "Nectar", nagađa se da je u igri i austrijski "Spitz". Ipak, ovde u Sloveniji "Nectar" važi za najpoželjnijeg kupca, koji će "Fructal" razvijati u dobrom pravcu. To bi ujedno bila i logična kupovina, s obzirom na to da bi srpska kompanija, koja je lider u kategoriji sokova u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, samo proširila uticaj i na ovdašnje tržište - navodi izvor "Pressa" iz Slovenije.

Prema ranijim navodima slovenačkih medija, za "Fructal" su interesovanje između ostalih pokazali i nemački "Eckes-Granini", austrijski "Pago" i "Rauh", češka "Kofola", "Ljubljanske mlekarne", kao i opština Ajdovščina, koja želi da ta fabrika ostane u slovenačkom vlasništvu. Načelnik Marjan Poljšak prvo je izjavio da se opština protivi prodaji "Fructala" strancima, da bi nešto kasnije ipak korigovao taj stav.


Potpisani ugovori iz "Bele knjige" - EPS i nemačka kompanija "RWE Innogy" osnovali "Moravske hidroel
JP "Elektroprivreda Srbije " i nemačka kompanija "RWE Innogy" potpisali su danas ugovor o osnivanju zajedničke kompanije "Moravske hidroelektrane", za izgradnju pet hidorelektrana na Velikoj Moravi.

Ugovor su potpisali generali direktor EPS-a Dragomir Marković i direktor kompanije "RWE Innogy" Fric Farenhold i direktor hidro i novih projekata te kompanije Olah Hajl. Svečanom činu prisustvovali su premijer Srbije Mirko Cvetković, ministar poljoprivede, vodoprivrede i trgovine Dušan Petrović, ministar zaštite životne sredine Oliver Dulić i savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić.

Zajednička kompanija EPS-a i "RWE Innogy" biće nezavisni proizvođač električne energije i u narednim godinama treba da izgradi najmanje pet hidroektrana na Velikoj Moravi, ukupne snage 150 megavata. Investiciona vrednost projekta procenjena je na 352 miliona evra.

Prilikom predstvljanja "Bele knjige" EPS-a u Belom dvoru, potpisan je i protokol o saradnji između Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede i EPS-a, u vrednosti 90 mil EUR. Protokol su potpisali ministar Dušan Petrović i generalni direktor EPS-a.

Oblasti u kojima će sarađivati to ministarstvo i EPS su izgradnja hidroelektrana, vetrogeneratora, korišćenje solarne energije i biorazgradivog otpada, kao i povećanje energetske efiskanosti u rauralnim područjima i rekultivacija pepelišta.

Takođe je potpisan i predugovor o izgradnji solarne elektrane na Zlatiboru, snage pet megavata, izumeđu EPS-a, kompanije "Dunav osiguranje" i opštine Čajetina, što je primer sprovođenja projekta iz "Bele knjige.

Ugovor su potpisali Dragomir Marković, generali direktor "Dunav osiguranja" Milenka Jezdimirović i predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

"Bela knjiga" EPS-a predstavlja strateški dokument kompanije u oblasti obnovljivih izvora energije i enegetske efiskanosti i projekti iz knjige slede ciljeve EU do 2020. godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta