Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Skroman rast ukupne premije osiguranja u Srbiji
Ukupna premija osiguranja u Srbiji u prvom kvartalu je bila 14,3 milijarde dinara, za 2%veća nego u ista tri meseca prošle godine, pokazuju novi podaci Narodne banke Srbije (NBS).

Skroman rast premije se u izveštaju NBS o sektoru osiguranja u prvom tromesečju 2011. godine objašnjava smanjenom potrošnjom stanovništva, odnosno manjom tražnjom proizvoda osiguranja, pre svega neobaveznih neživotnih.

Učešće neživotnih osiguranja u strukturi premije i dalje je dominantno i u prva tri meseca ove godine je bilo 84%.

Premija neživotnih osiguranja smanjena je za pola procenta u poređenju sa prvim tromesečjem 2010. a pad je ubeležen i kod obaveznog osiguranja od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila i kod neobaveznih, kao što su imovinska i kasko.

Istovremeno je učešće životnih osiguranja u ukupnoj premiji poraslo sa 13,9% u prvom kvartalu 2010. godine na 16 procenata.

Bilansna suma društava za osiguranje je u prva tri meseca ove godine povećana 14% u poređenju sa istim periodom 2010. godine, na 121,2 milijarde dinara.

Na srpskom tržištu posluje 26 društava za osiguranje od kojih se 22 bave isključivo poslovima osiguranja a četiri samo reosiguranjem.

Gledano prema vlasničkoj strukturi, 19 osiguranja je u većinskom stranom vlasništvu.


Obveznice Novom Sadu štede 3 mil. €
Novi Sad -- Hoće li Novi Sad biti prvi grad u Srbiji koji će emisijom municipalnih obveznica od 3,5 milijardi dinara finansirati najznačajnije infrastrukturne investicije?
Novi Sad od 2008. godine nije uzimao pozajmice ili zajmove i njegov kreditni rejting je vrlo visok.

Odbornici Skupštine grada Novog Sada trebalo bi da u petak, na majskom zasedanju, odluče hoće li se grad zadužiti emisijom municipalnih obveznica u vrednosti 3,5 milijardi dinara (35 miliona evra).

Ukoliko predlog koji je već usvojilo Gradsko veće dobije i „zeleno svetlo“ lokalnog parlamenta, Novi Sad će biti prvi grad u Srbiji koji će na ovaj način finansirati najznačajnije infrastrukturne investicije.
Novosadske obveznice bi bile emitovane preko Unikredit banke na rok od 12 godina, sa grejs periodom od dve godine i najvišom kamatnom stopom od 6,25 odsto. Banka-pokrovitelj ima obavezu da garantuje otkup celokupne emisije, a planirano je da obveznice budu izdavane prema potrebi, u skladu sa trajanjem projekata.

Grad od 2008. godine nije uzimao pozajmice ili zajmove i njegov kreditni rejting je vrlo visok. Prema rečima Živka Makarića, člana Gradskog veća (finansije), zaduživanje municipalnim obveznicama pokazalo se povoljnijim od klasičnih kredita, za koje su prethodno bile prikupljane ponude.

„Ako uporedimo ponudu Unikredit banke za pokrovitelja emisije i najpovoljniju ponudu za zajam, ušteda grada Novog Sada iznosila bi oko tri miliona evra. Verujemo da ćemo u daljem postupku postići da jedan deo emisije još bude povoljniji, tako da bi se moglo računati na uštedu od skoro četiri miliona evra“, ističe Živko Makarić.

Na konkursu za učešće u emisiji municipalnih obveznica Novog Sada bile su dostavljene četiri ponude. Zajedničku ponudu poslale su Inteza, Hipo Alpe-Adrija, Komercijalna i Sosijete ženeral banka, a pojedinačne ponude poslale su Unikredit banka, Erste banka i brokerska kuća Citadel.

Lokalna samouprava je najavila da će prodajom ovih hartija od vrednosti biti finansiran završetak Bulevara Evrope, od Rumenačkog puta do autoputa E-75, i izgradnja 100 kilometara kanalizacione mreže u gradu i prigradskim naseljima.

Poslednja, četvrta etapa bulevara koštaće oko 2,3 milijarde dinara, a oslobodila bi oko 400 hektara neizgrađenog zemljišta, koje bi u budućnosti trebalo da se stavi u promet i gradu osigura stabilan prihod u budžetu. Za kanalizacionu mrežu planirano je oko 1,1 milijarda dinara, čime bi bilo pokriveno 80 odsto područja i konačno rešeni veliki problemi u naseljima Sajlovo, Telep, Adice i u delu Petrovaradina.

U zemljama u regionu izdavanje municipalnih obveznica se pokazalo kao dobra praksa. Hrvatski gradovi Rijeka, Zadar i Split na taj način su prikupili znatna sredstva za obnovu saobraćajnica, izgradnju bazena i sportskih dvorana, a Banjaluka je finansirala gradnju mosta preko reke Vrbas.


Gazprom and Srbijagas to set up joint bank?
Gazprom and Srbijagas will apply for a greenfield license to set up a joint bank if the central bank and the Serbian government give positive opinion in the following period, said Srbijagas CEO Dusan Bajatovic.

- If the government and the central bank send positive signals in regard to formation of a joint bank, we will ask for a greenfield license, which may happen in the period between September and December this year - said Bajatovic.

The Russian company Gazprom has already sent a letter of intent to the National Bank of Serbia, Bajatovic added.

- We now need to talk with the government and the central bank - he stated.

Bajatovic also said that the clients of that bank would be companies, pointing out that they expected big investments in South Stream and the refinery. He also added that the Antitrust Commission of Serbia had given positive opinion about the formation of a joint insurance company by Gazprom and Russia's Sogaz.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta