Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Standard banci četvrtina RTB Bora?
Bor -- Londonska Standard banka otkupila je većinu komercijalnih dugova RTB Bor, koji se procenjuju na 134 miliona evra, saznaju Novosti.
Prema nekim informacijama, Englezi od RTB-a potražuju skoro 100 miliona dolara, bez kamata, i predložili su dva načina regulisanja tih dugova.

Po prvom, Standard banka je voljna da otpiše čak 50 odsto potraživanja, uz grejs period od tri godine, tokom kojeg bi se plaćala kamata. Glavnica duga počela bi da se vraća posle završetka izgradnje nove topionice.
Po drugoj varijanti, takozvanom Krajcerovom modelu, Standard banka nema ništa protiv da, shodno potraživanjima, dobije deo vlasništva u budućem jedinstvenom preduzeću Kompanija RTB.

To preduzeće će biti formirano u narednih nekoliko meseci, nakon što se ugasi postojeće preduzeća RTB Bor grupa, koje će sa sobom „poneti“ dugove prema državnim preduzećima, koji se procenjuju na gotovo pola milijarde evra.

Shodno dugovima koje Basen ima prema Englezima, procenjuje se da bi banka iz Londona mogla da ima između 15 i 25 odsto akcija u budućem preduzeću.

Standard banka otkupila je dugove koje je RTB imao prema grčkoj firmi Mitilineos od 16,9 miliona dolara i četiri hiljade tona bakra, posle čega su predstavnici firme iz Atine povukli tužbu protiv države Srbije pred Arbitražnim sudom u Cirihu.

Uz to, Englezi su otkupili i Basenov dug multinacionalnoj kompaniji Glenkor, koja je od borske kompanije potraživala 26 miliona dolara, ali i dodatnih 11 miliona dolara na ime „penala“.

Standard banka je finansijska ustanova koja kreditnim aranžmanima podržava rad najvećih svetskih rudarskih korporacija.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta