Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NIS istražuje nalazišta nafte i gasa u Mađarskoj
"Naftna industrija Srbije" (NIS) i kanadska kompanija "Falcon oil and gas" potpisale su danas u Segedinu pismo o namerama za istraživanje nafte i gasa u Mađarskoj.

NIS tako kupuje udeo od 50% u budućoj proizvodnji nafte i gasa na polju Mako, iz pešcanika na dubini od 2,5 do tri kilometra, rečeno je prilikom potpisivanja ugovora u Segedinu.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko kazao je da će ta kompanija ove godine o svom trošku početi bušenje i ispitivanje na tri bušotine, a testiranje bi trebalo da bude završeno do kraja 2012. godine.

- Uveren sam da će taj projekat povećati resursnu bazu kompanije u gasu i nafti i doprineti da se ostvari plan da se u narednih 10 godina proizvodnja sa sadašnjih 1,5 miliona tona ugljovodonika poveća na pet miliona tona godišnje - kazao je on.

- Projekat u Mađarskoj je bitan, jer može brzo da se realizuje. Prva proizvodnja mogla bi da se očekuje početkom sledeće godine - kazao je Kravčenko.

Generalni direktor NIS-a je istakao da će prvi korak biti korišćenje konvencionalnih rezervi, u sledećoj fazi će zajedno sa partnerima razmotriti korišćenje nekonvencionalnih izvora nafte i gasa, kao i na projektu započetom u Srbiji.

Kravčenko je naglasio da još ne može da kaže kolika će biti vrednost projekta u Mađarskoj, ali će procene imati nakon što krajem godine bude završena prva faza projekta.

Generalni direktor kompanije "Falcon" Robert Mekoli kazao je da su NIS izabrali za partnera zbog kvalifikacija, kako tehičkih tako i finansijskih.

Mekoli je dodao da ta kompanija još nije razmatrala projekte u Srbiji.

- Još nismo imali mogućnost da ih proučimo, ali mislim da bi bilo korisno za "Falcon oil and gas" da kroz partnerstvo sa NIS-om razmotri i realizaciju sličnih projektata u Srbiji - kaže Mekoli.

Mađarska je četvrta zemlja u kojoj NIS ima projekte u oblasti istraživanja i proizvodnje, pored Angole, Bosne i Rumunije.

NIS će projekat u Mađarskoj realizovati sa kompanijom TXM "ćerkom-firmom" kompanije "Falcon oil and gas" u Mađarskoj.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta