Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Razmena sa Nemačkom milijardu evra
Beograd -- Nemačka je drugi spoljnotrgovinski partner Srbije po uvozu i izvozu, a razmena dve zemlje u prva četiri meseca dostigla je milijardu dolara.
U odnosu na isti period prošle godine, izvoz iz Srbije povećan je za 37,3 odsto, a uvoz za 27,2 odsto, deficit na srpskoj strani je smanjen tako da pokrivenost uvoza izvozom iznosi 65,5 odsto.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i Nemačke u 2010. iznosila je 2,8 milijardi dolara.
Nemačka privreda je ponovo lokomotiva evropske privrede sa visokim performansama i rastom BDP od 3,6 odsto u 2010. u odnosu na prethodnu godinu, ostvarenim pre svega zahvaljujući proizvodnji robe namenjene izvozu, rekla je sekretar Odbora Privredne komore Srbije (PKS) za ekonomske odnose sa inostranstvom Olivera Kiro.

Direktorka predstaništva PKS u Frankfurtu Milanka Vučić predstavila je postkrizna kretanja u privredi Nemačke, koja je prošle godine sa 950 milijardi izvoza i oko 798 milijardi uvoza ostvarila suficit u razmeni sa svetom od 154,3 milijarde evra.

BDP po glavi stanovnika od 30.572 evra dokazuje visoku platežnu sposobnost nemačkog tržišta, preko koga se najbrže ulazi u globalno tržište kvalitetnih roba za platežno sposobne kupce, rekla je ona.

Nemačko tržište za nas je zanimljivo i jer je ogromno i ima prostora za svu robu, dodala je Vučić. Prema njenim rečima, za dobru strategiju plasmana, sve veću ulogu na nemačkom tržištu igraju trgovački posrednici.

Nemačke investicije 1,5 milijardi evra

Nemačke investicije u Srbiji do sada iznose 1,5 milijardu evra, a donacije te države dostigle su milijardu evra, kaže zamenik predsednika Nemačkog privrednog udruženja u Beogradu Bojan Predojević. U Srbiji posluje više od 360 nemačkih firmi sa 20.000 zaposlenih, a mnoge nemačke kompanije posluju preko svojih ćerki firmi iz Austrije, rekao je on.


Glavni partneri Italija i Rusija
Beograd -- Glavni izvozni partner Srbije u prva četiri meseca ove godine bila je Italija a glavni uvozni partner Ruska Federacija.
Na italijanskom tržištu je prodata roba vredna 473,1 milion dolara, dok je u Rusiji kupljena roba za 825,6 miliona, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, posle Italije, bile su Nemačka sa 417,9 miliona i Bosna i Hercegovina sa 341,4 miliona dolara.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu, posle Rusije, bile su Nemačka sa 625,8 miliona i Italija sa 503,3 miliona dolara.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine više od polovine ukupne razmene.

Drugi po važnosti partner Srbije su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima imamo suficit u razmeni od 400 miliona dolara, a koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinomi Makedonijom. U ovom periodu imamo suficit u razmeni robe i sa Velikom Britanijom. Najveći deficit javlja se u trgovini sa Ruskom Federacijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa.


Raskinut ugovor za FAM
Agencija za privatizaciju je danas raskinula ugovor o prodaji Društva za proizvodnju derivata nafte Fabrika maziva iz Kruševca. Ugovor je raskinut zbog nepoštovanja obaveza u delu socijalnog programa i raspolaganja imovinom, saopštila je Agencija za privatizaciju.

Kako se navodi u saopšenju, nakon više ostavljenih naknadnih rokova, kupac nije izvršio obavezan otkup akcija od malih akcionara niti je dostavio dokaze o brisanju hipoteke i založnih prava sa imovine subjekta privatizacije.

U skladu sa Zakonom o privatizaciji, kapital preduzeća koji je bio predmet prodaje, vraćen je u nadležnost države. U najkraćem roku, Agencija za privatizaciju će imenovati privremenog zastupnika kapitala i sprovesti sve neophodne aktivnosti kako bi se proizvodnja nesmetano nastavila.

Fabrika maziva prodata je na tenderu, 5. februara 2007. godine, konzorcijumu pravnih lica PZP "Beograd" i "Petrobart", oba iz Beograda, po ceni od 25 mil EUR.


Serbia signs protocol on amendments to Free Trade Agreement with Belarus
Minister of Economy Nebojsa Ciric signed yesterday in Minsk a protocol on amendments and supplements to the Free Trade Agreement with Belarus, which harmonizes Serbia's trade with the Customs Union of Russian Federation, Belarus, and Kazakhstan.

Minister of Exterior Sergei Martinov signed the protocol on behalf of the state of Belarus, the media in Belarus reported.

After signing that document, Martinov pointed out that the trade exchange between the two countries had grown significantly and that it had amounted to about USD 110 million in 2010.

The Ministry of Economy and Regional Development of Serbia announced earlier that the protocol with Belarus would enable improvement of the competitiveness of the Serbian economy and export, as well as better mutual exchange of goods with the member countries of the Customs Union.

During the first four months of this year, the total exchange of goods with Belarus amounted to USD 48.3 million, USD 13.8 million of which was the value of Serbia's export, which is 66.6 percent more than in the same period last year, while the import was worth USD 34.5 million, 8.9 percent more than in 2010, the ministry announced in its statement.

The statement also reads that the process of harmonization of Serbia's trade with the Customs Union will soon be finished by the signing of a document with the Russian Federation, which has already been harmonized. Serbia also signed the appropriate Free Trade Agreement with Kazakhstan on October 7, 2010.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta