Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kompanija "Nestle" preuzela "Centroproizvod"
Kompanija "Nestle" objavila je danas da je postigla dogovor o preuzimanju poslovanja "Centroproizvoda", jednog od vodećih proizvođača hrane u Srbiji.

Kupovina obuhvata "Centroproizvod" asortiman za kulinarstvo (začini i arome, praškasti proizvodi, supe i prelivi), napitke (napici od čokolade i čajevi) i konditorske proizvode (namazi i čokoladne štanglice). Očekuje se da će u 2011. godini prodaja dostići iznos od oko 2,5 milijarde dinara. Transakcija će takođe obuhvatiti "Centroproizvodovu" fabriku u Surčinu.

Uslovi transakcije, koji su predmet pravnog odobrenja, još nisu poznati.

- "Centroproizvod" smo doveli u sam vrh prehrambene industrije i posle dugog razmatranja razvojne strategije doneli smo odluku da je ovaj korak najbolje rešenje za kompaniju "Centroproizvod", kao i za celokupni razvoj prehrambenog sektora u Srbiji. Nestle će sa svojim iskustvom, znajem i dugom tradicijom, osigurati da se brend C dalje razvija i postane još veći i značajniji u regionu - izjavio je generalni direktor kompanije "Centroproizvod" Nemanja Popov.

Kako je navedeno u saopštenju "Centroproizvoda" u tu kompaniju je u poslednjih nekoliko godina uloženo preko 30 mil EUR

Marco Travaglia, predsednik Upravnog odbora "Nestle Adriatic", izjavio je:

- Ova akvizicija je strateški potez koji će ojačati prisustvo kompanije "Nestle" u regionu. Portfolio "Centroproizvoda" je veoma sličan našem, a lokalna proizvodnja u surčinskom postrojenju sa svojim mogućnostima za distribuciju predstavlja veliku vrednost za nas.

"Nestle" je u Adriatic regionu prisutan od 2003. godine i trenutno zapošljava oko 500 ljudi i upravlja fabrikom u Staroj Pazovi u Srbiji.


NIS počeo istražne radove na novoj bušotini u Banatu
"Naftna industrija Srbije" počela je istražne radove na bušotini u Banatu, na lokalitetu Majdan, uz pomoć najsavremenije tehnologije koja se prvi put primenjuje u Srbiji, saopštio je NIS u petak (17.06.2011).

"Majdan h-2" je druga bušotina u Srbiji na kojoj je NIS ove godine počeo istražne radove.

Do kraja 2011. predviđena su istražna bušenja na još tri lokacije širom Srbije - bušotina "Melenci sever plitko" u Banatu, "Jelica-1" i "Ostrovo sever-1" južno od Save i Dunava.

Bušenje na lokalitetu Majdan sprovodi se na dubini do 4.500 metara, uz pomoć novog bušaćeg postrojenja pod nazivom "Nacional“. NIS za tu svrhu koristi novo, mobilno, dizel-elektro postrojenje, koje poseduje tri generatora snage 1.750 kVA, navodi se u saopštenju.

To postrojenje je hidraulično, lako je za montažu i demontažu i lakše se transportuje sa lokacije na lokaciju.

Srce postrojenja čini PLC tehnologija najnovije generacije upravljanja, koja je sastavljena iz upravljačke jedinice koja kontroliše rad svih elektro motora, i energetske jedinice koju čine generatori i transformatori.

Nova istražna bušotina se buši u skladu sa projektom koji je prethodno uradila Direkcija za geološka istraživanja i razradu ležišta NIS, a sprovodi ga kompanijski blok "Servisi", koji je deo pogona "Bušenje".

NIS-ov Blok "Servisi" obavlja čitav kompleks aktivnosti vezanih za geofizička istraživanja nalazišta nafte i gasa, bušenje, ispitivanje i opremanje bušotina na naftu, gas i vodu, kao i servisno opsluživanje procesa eksploatacije ugljovodonika, uključujući transportne, remontne i građevinske usluge.

Zahvaljujući savremenoj opremi i iskusnim kadrovima, taj blok je, osim angažovanja u zemlji, godinama prisutan na međunarodnom tržištu, između ostalog u bivšim republikama Sovjetskog Saveza, Maloj Aziji i Severnoj Africi i uspešno konkuriše najboljim svetskim servisnim kompanijama, navodi se u saopštenju.


Postignut dogovor o početku reorganizacije "Nibens grupe"
Predstavnici banaka, najvećih poverilaca preduzeća iz "Nibens" grupacije, postigli su dogovor o zajedničkim aktivnostima koje je neophodno sprovesti u cilju finansijskog i operativnog restrukturiranja "Nibens grupe", saopštila je Agencija za privatizaciju.

Detaljne analize su pokazale da je ovaj sistem putarskih preduzeća, koja pojedinačno imaju dugu tradiciju, dospeo u velike probleme i prezaduženost pre svega kao posledica lošeg gazdovanja i neodgovarajućeg finansijskog poslovanja u proteklom periodu, ali i da poseduje potencijal za profitabilno poslovanje i vraćanje dugova poveriocima.

Dogovor, u čijem je postizanju aktivno učestvovala Agencija za privatizaciju, podrazumeva, između ostalog, stvaranja uslova za deblokade računa i postavljanje novog profesionalnog menadžmenta od nadležnih organa preduzeća iz grupacije, sa potrebnim iskustvom u putarskom i finansijskom poslovanju, koji će koordinirati rad grupacije, a čiji je prevashodni zadatak održavanje kontinuiteta proizvodnje i konsolidacija poslovanja svih preduzeća. Istovremeno će se odmah pristupiti pripremama za sprovođenje sveobuhvatne reorganizacije grupe, uz podršku svih poverilaca, koja bi trebalo da omogući održiv nastavak poslovanja na duži rok. Kako je navedeno, to je moguće isključivo uz saradnju i svih drugih poverilaca u smislu hitne deblokade računa preduzeća iz "Nibens" grupacije.

Ovim dogovorom nije obuhvaćeno Društvo za proizvodnju derivata nafte Fabrika maziva iz Kruševca, koje se ne bavi izgradnjom puteva i za koji je Agencija za privatizaciju raskinula kupoprodajni ugovor. Procena Agencije je da je FAM preduzeće koje uspešno posluje i koje je moguće uspešno privatizovati u narednom periodu, ali mu je u trenutnom statusu onemogućeno normalno poslovanje.

Postignuti dogovor je samo prvi korak u procesu revitalizacije "Nibens" grupe i Agencija za privatizaciju nastavlja da prati rad pet preduzeća iz "Nibens" grupacije kroz kontrolu ispunjavanja ugovornih obaveza, pri čemu je spremna da podrži dogovorene aktivnosti u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima. Cilj svih strana u postupku jeste uspešno poslovanje celog putarskog sistema, što će kao posledicu imati i efikasno ispunjavanje obaveza i prema zaposlenima, poveriocima i državi, ali i njihovo dalje angažovanje na infrastrukturnim radovima od najvećeg značaja za Republiku Srbiju i sprečavanje gubitka značajnog broja radnih mesta, navedeno je u saopštenju.


Nestle takes over Centroproizvod
Nestlé today announced that it had agreed to acquire the business of Centroproizvod A.D. Company, a leading food and beverage producer in Serbia.

The Centroproizvod business - expected to reach sales of almost RSD 2.5 billion in 2011 - includes culinary products such as dry spices and seasonings, soups and dressings; beverages such as chocolate drinks and tea; and confectionery products. The terms of the deal, which is subject to regulatory approval, include the acquisition of Centroproizvod’s iconic C brand, as well as the company’s factory in Surcin, in the Serbian capital Belgrade.

- We have brought Centroproizvod to the very top of the food industry and, after a long consideration of the development strategy, we have made the decison that this step is the best solution for the company, as well as for the entire development of the food sector in Serbia. With its experience, know-how and long tradition, Nestle will make sure that C brand continues to develop and becomes even bigger and more significant in the region - said Centroproizvod Director General Nemanja Popov.

According to Centroproizvod's statement, more than EUR 30 million have been invested in the company over the last few years.

Marco Travaglia, Head of Nestlé’s Adriatic Region, explained the importance of the investment:

- This acquisition is a strategic move to strengthen Nestlé’s presence in the region. Centroproizvod’s product portfolio is complementary to ours and the local production in Surcin with its distribution capabilities is a great asset for us.

Nestle is present in the Adriatic region since 2003 and it currently employs about 500 people and runs the plant in Stara Pazova, in Serbia.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta